Εντείνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους – Νέοι περιορισμοί από σήμερα

Υπό την απειλή τέταρτου κύματος της επιδημίας COVID-19 λόγω της μετάλλαξης Δέλτα – που ανησυχεί όλη την Ευρώπη – εντείνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους. Νέοι περιορισμοί από σήμερα χωρίζουν τους πολίτες σε δύο «στρατόπεδα». Σε κείνους, που έχουν κάποια προνόμια, μιας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και σε κείνους που ακόμη διστάζουν, φοβούνται, αρνούνται να το κάνουν.

«Το ιικό φορτίο είναι υψηλό φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, σημαντικά υψηλότερο από ό,τι ήταν πέρυσι. Βέβαια αυτό ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως στην Πορτογαλία και στην Ισπανία», δήλωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας,

Οι νέοι ηλικίας από 18 έως 39 ετών αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού, που ανιχνεύονται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, με πάνω από 6 στις 10 νέες μολύνσεις να προέρχονται από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Το μήνυμα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Διαμηνύει ότι υπάρχει απόθεμα εμβολίων και δεν σταματά να καλεί όλους όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν το εμβόλιο της επιλογής τους.

Ένας, ακόμη, μοχλός πίεσης είναι τα πάνω από 1.000 κρούσματα του περασμένου Σαββάτου.

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει, για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού, που είναι εμβολιασμένη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Οι νέοι περιορισμοί

Οι περιορισμοί, που ισχύουν από σήμερα μέχρι τις 12 Ιουλίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες, δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ. Ο οδικός χάρτης για τον Ιούλιο περιλαμβάνει αλλαγές στις μετακινήσεις, στην εργασία, στην εστίαση, στον αθλητισμό και στην ψυχαγωγία, ενώ δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να ενταθούν περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εργασία: Στον δημόσιο τομέα εξακολουθεί το μέτρο της εξυπηρέτησης του κοινού με ραντεβού (με αναλογία 1 άτομο ανά 16τμ), ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικό χώρο, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης αποστάσεων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία υποχρεούνται σε self test μια φορά την εβδομάδα. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως και οι στρατιωτικοί δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα υποχρεούνται σε self test έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που προσέρχονται στην εργασία τους με φυσική παρουσία. Επιπλέον, σταθερή παραμένει η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για τη διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση στον τόπο εργασίας, το οποίο θα ισχύει για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ψυχαγωγία: Το ίδιο σύστημα εισόδου παγιώνεται και για την προσέλευση στο σινεμά, αφού κατά την είσοδο θα απαιτείται:

πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
•πιστοποιητικό νόσησης,
•αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
•αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες πριν την προβολή,
αλλά και με self test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.

Κέντρα Διασκέδασης: Σε λειτουργία παραμένουν μόνο τα ανοιχτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, τα οποία επανεκκίνησαν στις 2 Ιουλίου, εφόσον περιορίσουν την πληρότητά τους στο 25%, με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο:

•πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
•πιστοποιητικό νόσησης ή
•βεβαίωση αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.

Στο νέο πλαίσιο, παραμένουν η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο από το προσωπικό, όσο και από τους θαμώνες, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά τραπέζι.

Αθλητισμός: Με πληρότητα 50% θα λειτουργούν και οι αθλητικοί χώροι, στους οποίους η είσοδος θα επιτρέπεται με:

• πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
• πιστοποιητικό νόσησης
• αρνητικό αποτέλεσμα self-test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα.

Πανηγύρια: Πράσινο φως για τη διεξαγωγή τους, ωστόσο, θα λαμβάνουν χώρα τα πανηγύρια μόνο σε εκείνες τις γεωγραφικές περιοχές που το ποσοστό του εμβολιασμού του πληθυσμού 14 ημέρες μετά από την πρώτη δόση θα υπερβαίνει το 50%.

Δωμάτια απόδρασης (escape rooms): Στο εξής η συγκεκριμένη μορφή ψυγαγωγίας (κορυφαία στις νεαρές ηλικίες) θα είναι προσβάσιμη εφόσον στην είσοδο επιδεικνύεται πιστοποιητικό νόσησης ή έχουν αρνητικό rapid test τις τελευταίες 24 ώρες ή έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Στις 12:30μμ ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Την Τρίτη αναμένεται να δοθεί το “πράσινο φως” από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς σε εφήβους ηλικίας από 15 έως 17 ετών.

Διαβάστε επίσης

Ποιες τροφές θα σε ωφελήσουν αν έχεις αυτοάνοσο νόσημα

Ποιοι παράγοντες “σαμποτάρουν” μια καλή στύση

Μήπως ξεχνάς να βάλεις αντηλιακό στα χείλη; Κι όμως τα χείλη καίγονται από τον ήλιο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.