Εμβόλιο COVID-19: 3 δόσεις για τα δύο εμβόλια της Κούβας

Άλλο ένα νέο, ελπιδοφόρο εμβόλιο για την COVID-19, το Αμντάλα, αναπτύσσεται στην Κούβα. Είναι στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών και έχει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 92,28% μετά από τρεις δόσεις.

Το Αμπντάλα, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές της Κούβας στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουλίου.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το πρώτο εμβόλιο ανακοίνωσε μέσω Twitter το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογικής Μηχανικής (CIGB).

Στο αποτέλεσμα της δοκιμής τρίτης φάσης αναφέρθηκε προσωπικά ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ μέσω Twitter: «Παρότι πληττόμαστε από δύο πανδημίες (την COVID-19 και το εμπάργκο), οι επιστήμονές μας στο Ινστιτούτο Φίνλεϊ και στο CIGB ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και μας έδωσαν δύο πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala».

Το Σάββατο το ινστιτούτο Φίνλεϊ ανακοίνωσε ότι το Soberana 2, το έτερο, πιο προχωρημένο υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19, που ανασσεται στη χώρα, έχει αποτελεσματικότητα 62% μετά τη χορήγηση των δύο από τις τρεις προβλεπόμενες δόσεις του.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βισέντε Βέρες επεσήμανε ότι το νέο εμβόλιο προστατεύει και από τις παραλλαγές του κορονοϊού SARS-CoV-2, που, ήδη, μεταδίδονται στη χώρα της Καραϊβικής και ότι και αυτό αναμένεται να πάρει σύντομα το “πράσινο φως” από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές.

Εξαιτίας του εμπάργκο από τις ΗΠΑ, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Από τα 13 εμβόλια, που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ανοσοποίησης, τα οκτώ παράγονται εντός της χώρας.

Η Αβάνα ευελπιστεί πως τον Αύγουστο θα έχει εμβολιαστεί το 70% των 11,2 εκατ. πολιτών της Κούβας και ότι θα έχει ανοσοποιηθεί πρακτικά όλος ο πληθυσμός μέσα στη χρονιά.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.