Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Η επιτροπή εισηγείται εμβολιασμό μόνο στους άνω των 60 ετών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγείται τον εμβολιασμό με AstraZeneca στους πολίτες άνω των 60 ετών, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του HealthStories.gr

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, για τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με AstraZeneca στην 1η δόση, υπάρχει σύσταση να γίνει με το ίδιο σκεύασμα η 2η δόση, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιες οι θρομβώσεις στη δεύτερη δόση.

Εξαιρούνται, όπως τόνισε, όσοι έχουν ζητήματα θρομβώσεων ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο γιατρός να κάνει αίτημα για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προσχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, χτίζοντας το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με τα νεότερα δεδομένα.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως «η απόφαση αυτή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο που είναι χαμηλό και άρα αλλάζουν τα όρια ηλικίας.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης Astrazeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο».

Είναι σύσταση και όχι απαγόρευση, υπογράμμισε ο κος Θεμιστοκλέους, για να προσθέσει «αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται».

Διαβάστε επίσης

Σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών να μην χορηγείται το AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

Αξιωματούχος EMA: Σύσταση για παύση χορήγησης AstraZeneca και στους άνω των 60 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.