Βοηθά ή όχι η ασπιρίνη τους ασθενείς με COVID-19 και αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης

Αντικεμένο μελέτης έγινε η ασπιρίνη και η συμβολή της – θετική ή αρνητική – στην έκβαση της πορείας των ασθενών με COVID-19 και αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης λόγω του κορονοιού.

Η μελέτη RECOVERY αποτελεί μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία εξετάζονται διάφορες πιθανές θεραπείες που μπορεί να βελτιώσουν την έκβαση σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

Πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πολυκεντρικής Βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξε όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

Οι ασθενείς με νόσο COVID-19 βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, με συχνότερη επιπλοκή την πνευμονική εμβολή. Μεταξύ του Νοεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021, η μελέτη RECOVERY συμπεριέλαβε περίπου 15,000 νοσηλευόμενους ασθενείς για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ασπιρίνης ως αντιθρομβωτικού φαρμάκου. Η ασπιρίνη είναι ευρέως διαδεδομένο αντιθρομβτικό φάρμακο και χρησιμοποιείται για την ελάττωση της δημιουργίας θρόμβων σε διάφορα νοσήματα.

Συνολικά 7,351 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν 150 mg ασπιρίνης μια φορά ημερησίως έναντι 7,541 ασθενών που έλαβαν τη συνήθη θεραπεία για τη νόσο COVID-19.

Στη μελέτη δεν φάνηκε ότι η χορήγηση ασπιρίνης μείωσε τη θνητότητα σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19. Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στο πρωτογενές καταληκτικό σημείο της μελέτης που ήταν η θνητότητα την ημέρα 28 από την έναρξη των συμπτωμάτων (17% στο σκέλος της ασπιρίνης έναντι 17% στο σκέλος που έλαβε τη συνήθη θεραπεία).

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε όλες τις προγραμματισμένες αναλύσεις διαφόρων υποομάδων ασθενών. Οι ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη είχαν μια ελαφρώς μειωμένη διάρκεια νοσηλείας (μέση διάρκεια νοσηλείας 8 ημέρες σε όσους έλαβαν ασπιρίνη έναντι 9 ημερών για τους ασθενείς που έλαβαν συνήθη θεραπεία). Ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών έλαβε εξιτήριο (εξήλθαν από το νοσοκομείο ζωντανοί) εντός των 28 ημερών στο σκέλος της ασπιρίνης (75% έναντι 74%) χωρίς ωστόσο το εύρημα αυτό να είναι επαρκές ώστε να δικαιολογήσει την ευρεία χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

Μεταξύ εκείνων που δεν υποστηρίζονταν με μηχανικό αερισμό κατά την ένταξη στη μελέτη δεν υπήρξε στατιστική σημαντική διαφορά στο ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκαν διασωλήνωση ή κατέληξαν από τη νόσο (21% έναντι 22%). Για κάθε 1000 ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη περίπου 6 περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν μείζονα αιμορραγία και περίπου 6 λιγότεροι ασθενείς παρουσίασαν θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Συμπερασματικά, η μελέτη RECOVERY δεν έδειξε όφελος στη μείωση της θνητότητας από τη χορήγηση ασπιρίνης για την πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.