Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκινά, οι ημερομηνίες – σταθμοί

Με σταδιακά και υπολογισμένα βήματα που στηρίζονται στη διενέργεια χιλιάδων self tests και εμβολιασμών ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα.

Μία σειρά από δραστηριότητες «ανοίγουν» και όσο τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μία σχετική σταθεροποίηση και με το Rt (δείκτη μεταδοτικότητας) κάτω από το 1, θα υπάρχει πλέον μία σχετική ελευθερία.

Εστίαση 

Από σήμερα Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η μετάβασή μας σε εστιατόριο ή καφέ θα γίνεται με την αποστολή SMS με τον κωδικό «6» στο 13033.

Στα καταστήματα δεν θα υπάρχει μουσική υπόκρουση, και το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 22:45.

Aπό τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Υποχρεωτικό self test

Επίσης, από τη Δευτέρα 3 Μαΐου είναι υποχρεωτική η διενέργεια του self test, ένα 24ωρο πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του και για τους παραβάτες προβλέπονται κυρώσεις.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ήδη προμηθευθεί το self test για το διάστημα μέχρι και τις 9 Μαΐου.

Από σήμερα 03.05.2021 έως τις 09.05.2021 οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν ένα ακόμα self test που θα αντιστοιχεί στην κάλυψη της υποχρέωσης διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από αυτούς για την εβδομάδα από 10.5.2021 έως 16.05.2021.

Εμβόλιο της Johnson and Johnson

Στις 5 Μαΐου εντάσσεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και το εμβόλιο της Johnson and Johnson το οποίο θα χορηγείται στις ηλικίες άνω των 45 ετών.

Ανοίγουν τα σχολεία

Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία με υποχρεωτικά τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Για τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολείων η διάθεση των self-tests θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα.

Τουρισμός και μετακινήσεις

Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει και ο τουρισμός με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ.

Μαζί με τον τουρισμό, την ίδια ημέρα 15 Μαΐου, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες.

Πάντως μέχρι την απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, θα πρέπει να στέλνουμε sms για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Διαβάστε επίσης

Νέα παράταση στις αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις εξωτερικού

Χάρτης ECDC: Ξανά στο πράσινο ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.