Τον Ιούνιο η πρώτη καταβολή του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ

 

Αργυρώ Μαυρούλη

Στην καταβολή επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης από 325 ευρώ έως και 1.200 ευρώ στις οικογένειες που θα επιλέξουν να γίνουν ανάδοχοι παιδιών αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός Ιουνίου.

Κλίμακες για το ύψος του επιδόματος

Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν οι κλίμακες βάση των οποίων θα καταβάλλεται το ύψος του επιδόματος σε συνάρτηση με την κατάσταση υγείας του παιδιού και με τις ανάγκες του.

Τα υψηλότερα ποσά θα δίνονται για την φροντίδα παιδιών με αναπηρία, τα οποία έχουν αυξημένα έξοδα και απαιτείται ειδική φροντίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξάνεται κατά 400 χιλ. ευρώ, καθώς θα διατεθούν συνολικά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Η σχετική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εντός Μαίου για την υποβολή αιτήσεων και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα πρώτα επιδόματα τον επόμενο μήνα ενώ, σύμφωνα με τους αρμόδιους στο υπουργείο Εργασίας, δεν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.

Επίδομα θα λάβουν και οι 340 οικογένειες που έχουν ήδη προχωρήσει στην αναδοχή παιδιών από δημόσια ιδρύματα.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αυτή τη στιγμή στις δομές υπάρχουν 1.606 παιδιά, εκ των οποίων έχουν ήδη βρει υποψήφια οικογένεια για αναδοχή ή υιοθεσία 658 παιδιά.

Έχουν υποβληθεί 837 αιτήσεις στο Εθνικό Μητρώο από υποψήφιους γονείς, εκ των οποίων μόλις 13 αιτήσεις αφορούν στην αναδοχή παιδιών, καθώς όλες οι υπόλοιπες αφορούν στην υιοθεσία.

635 παιδιά περιμένουν ανάδοχους γονείς

Στις δημόσιες δομές περιμένουν για αναδοχή 635 παιδιά, εκ των οποίων το 39% είναι ηλικίας από 6 έως 12 ετών και το 33% από 12 έως 15 ετών. Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς έχουν ολοκληρωθεί μόλις 6 υιοθεσίες και 179 αναδοχές.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, για να διευκολυνθεί η διαδικασία το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την UNICEF, προχωράει σε δύο σημαντικά βήματα:

1. Θεσμοθέτηση νέου οριζόντιου επιδόματος αναδοχής, ώστε όλοι οι ανάδοχοι γονείς να εξασφαλίσουν μηνιαίο οικονομική στήριξη από 325 έως -1200 ευρώ με στόχο την κάλυψη εξόδων των παιδιών. Το επίδομα θα δίνεται ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία που έχει ένα παιδί και το ποσό θα αυξάνεται σε περιπτώσεις που το παιδί έχει κάποια μορφή αναπηρίας ανάλογα με το ποσοστό της που θα πιστοποιηθεί μέσω των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

2. Πραγματοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προώθηση του θεσμού της αναδοχής με στόχο την αποϊδρυματοποίηση του συνόλου των παιδιών που διαμένουν σε δομές.

«Όλα τα ζευγάρια που έχουν σύμφωνο συμβίωσης, οι μονογονεϊκές οικογένειες, και τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να στραφούν στην αναδοχή και να χαρίσουν στα παιδιά μία ζεστή αγκαλιά μεγαλώνοντας τα στην οικογένειά τους. Ακόμη και αν κάποια στιγμή τα παιδιά επιστρέψουν στη βιολογική τους οικογένεια, η σχέση που αναπτύσσεται με τον ή τους ανάδοχους γονείς είναι σχέση ζωής», επισημαίνει η κα Μιχαηλίδου.

Πως θα καταβάλλεται το επίδομα

Το επίδομα αναδοχής θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά και θα είναι ακατάσχετο. Θα καταβάλλεται μόνο για την αναδοχή παιδιού και όχι για την υιοθεσία.

Το επίδομα δίνεται έως την ενηλικίωση των παιδιών, όμως θα υπάρξουν και εξαιρέσεις στις εξής περιπτώσεις:
1. Για τα παιδιά που φοιτούν
2. Για όσους κατατάσσονται στο στρατό
3. Σε ΑμεΑ η καταβολή θα συνεχιστεί έως 26 ετών

Ακόμη θα υπάρξουν κίνητρα για τους γονείς που θα επιλέξουν να γίνουν ανάδοχοι, όπως προτεραιότητα στην εγγραφή και δωρεάν φοίτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες, παιδικές κατασκηνώσεις κ.α.

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται στους ανάδοχους γονείς για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η διαδικασία της αναδοχής. Στόχος είναι να καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες του παιδιού.

Αυτές είναι η προσωπική φροντίδα του, οι δαπάνες για τυχόν λογοθεραπεία, ορθοδοντική, φυσικοθεραπεία ή άλλες μορφές εξειδικευμένης θεραπείας.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς μπορούν να κάνουν μία αίτηση στο anynet.gr, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αναδοχής, που είναι ταχύτερη από αυτή της υιοθεσίας.

Θα πρέπει να επισυνάψουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και, εφόσον ελεγχθούν από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς και κριθούν κατάλληλοι για γονείς, να λάβουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και θα ενταχθούν στα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων αντίστοιχα.

Η διαδικασία συνολικά διαρκεί έως 10 μήνες.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.