Η Pfizer ετοιμάζει εμβόλιο που θα μπορεί να φυλαχθεί σε κοινό καταψύκτη

Η εταιρεία Pfizer ετοιμάζει για το καλοκαίρι μια εκδοχή του εμβολίου της για την Covid-19 που θα είναι ήδη αραιωμένο και θα μπορεί να φυλαχθεί για μήνες στη θερμοκρασία ενός κοινού καταψύκτη, αντί για τους -70 βαθμούς που χρειάζεται σήμερα.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αποτελεσματικότητα απέναντι στις μεταλλάξες 

Ο Μπουρλά δήλωσε «αισιόδοξος» για τις δυνατότητες του εμβολίου απέναντι στην «ινδική» παραλλαγή του SARS-CoV-2.

«Έχουμε ήδη δεδομένα για τη βρετανική παραλλαγή, η οποία για παράδειγμα είναι η κυρίαρχη στο Ισραήλ, και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 97%. Στη Νότια Αφρική, απέναντι στην τοπική παραλλαγή, είναι αποτελεσματικό 100%. Και τα δεδομένα από τη Βραζιλία δείχνουν ότι ελέγχει καλά και τη βραζιλιάνικη παραλλαγή.

Για τη νέα παραλλαγή της Ινδίας, δεν έχουμε δεδομένα αλλά αισιοδοξώ για την ικανότητά μας να την ελέγξουμε. Έχουμε αναπτύξει μια διαδικασία που επιτρέπει, μόλις μια παραλλαγή καταστεί πηγή ανησυχίας, να είμαστε σε θέση να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μέσα σε 100 ημέρες», είπε CEO της Pfizer.

Επάρκεια και συνθήκες φύλαξης 

Ο Μπουρλά ανέφερε πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί νέο συμβόλαιο με την ΕΕ (για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις), τονίζοντας οτι η εταιρεία θα μπορεί να παρασκευάσει εντός ευρωπαϊκού εδάφους πολύ περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις.

«Προς το παρόν, έχουμε σε όλον τον κόσμο τρεις μονάδες παραγωγής: μία στις ΗΠΑ και δύο στην Ευρώπη (σ.σ. στο Πουρς και στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας). Συνολικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρασκευάσουμε 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος και να ξεπεράσουμε τα 3 δισεκ. το επόμενο έτος. Η Ευρώπη, με την τεχνογνωσία της και το εκκολαπτήριο ταλέντων της στις νέες τεχνολογίες είναι το ιδανικό περιβάλλον», είπε.

Σχετικά με την νέα πιο εύκολα διαχειρίσιμη εκδοχή του εμβολίου, ο Μπουρλά είπε ότι «θα μπορούσε να φυλάσσεται για δύο με τρεις μήνες σε ψυγείο, στους 2-8 βαθμούς, και ακόμη περισσότερο σε έναν κλασικό καταψύκτη (στους -20 βαθμούς). Πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να το έχουμε αυτό το καλοκαίρι».

Η τιμή του εμβολίου

Όταν ρωτήθηκε πώς δικαιολογεί το γεγονός ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι ένα από τα ακριβότερα στην Ευρώπη και η τιμή του ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ο Μπουρλά απάντησε ότι η στρατηγική τους είναι να προτείνουν μια τιμολογιακή πολιτική τέτοια ώστε να παρέχεται ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο σε όλους.

«Αυτό δεν σημαίνει την ίδια τιμή για όλους, σημαίνει να δώσουμε περισσότερα σε εκείνους που το έχουν ανάγκη», σημείωσε. Παραδέχτηκε ότι η τιμή είναι υψηλότερη στις περιοχές με υψηλότερα εισοδήματα (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς κλπ) αλλά υπογράμμισε ότι «η ακριβότερη τιμή αντιστοιχεί στον λογαριασμό ενός γεύματος, κάτι που είναι πολύ λογικό».

«Για τις χώρες μέσου εισοδήματος, όπως τις καθορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, μειώνουμε την τιμή στο μισό. Και στις φτωχές χώρες, το παρέχουμε ασφαλώς σε τιμή κόστους, ώστε το εμβόλιο να φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου», πρόσθεσε.

ΑΠΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.