Κορονοϊός: 5,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα

Αύξηση των νέων κρουσμάτων αλλά και των θανάτων εξαιτίας της νόσου Covid-19 καταγράφει τις τελευταίες 8 εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Την τελευταία εβδομάδα τα νέα περιστατικά ξεπέρασαν τα 5,2 εκατομμύρια, αν και έχουν αρχίσει να διαφαίνονται κάποιες τάσεις σταθεροποίησης σε πολλές χώρες.

Παράλληλα, 83.000 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού. Οι θάνατοι – σε άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα – αυξήθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα ξεπεράστηκε το όριο των 3 εκατομμυρίων θανάτων. Το πρώτο εκατομμύριο θανάτων καταγράφηκαν μέσα σε 9 μήνες από την αρχή της πανδημίας, μέσα στους επόμενους 4 μήνες, οι θάνατοι έγιναν 2 εκατομμύρια και μέσα σε μόλις 3 μήνες ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια…

Οι «πρωταθλητές»

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σημείωσε για άλλη μια εβδοάδα η Ινδία με 1.429.304 νέα κρούσματα και 64% αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες (477.778 νέες λοιμώξεις, 2% αύξηση) η Βραζιλία (459.281 νέα κρούσματα, 1% μείωση από την προηγούμενη εβδομάδα), η Τουρκία (414.312 νέα κρούσματα, 17% αύξηση), και η Γαλλία (233.275 νέα κρούσματα, 12% μείωση).

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Την τελευταία εβδομάδα, για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, η Ευρώπη κατέγραψε ελαφρά μείωση (κατά 3%) των νέων κρουσμάτων και των θανάτων. Αναφέρθηκαν 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 26.000 νέοι θάνατοι.

Τα περισσότερα νέα περιστατικά Covid-19 κατέγραψε η Τουρκία (414.312 νέα περιστατικά, ή αλλιώς 491,2 ανά 100.000 πληθυσμού).

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στην Πολωνία (3.611 μέσα σε μια εβδομάδα,
9,5 ανά 100.000, αύξηση κατά 4%).

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να αξιολογεί ως πολύ υψηλό το επίπεδο κινδύνου που σχετίζεται με την πανδημία, καθώς δεν διαπιστώνονται σημεία αποκλιμάκωσης, ενώ τα συστήματα Υγείας συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν πως υπάρχουν ακόμη πολλές άγνωστες πτυχές αυτής της υγειονομικής απειλής, οι οποίες καθιστούν αβεβαίο το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον.

Μεταξύ άλλων, παραμένει ασαφές το πόσο διαρκεί η ανοσία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια, δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση της νόσου, ενώ μένουν ακόμη πολλά να αξιολογηθούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid-19.

Πηγή: ΠΟΥ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.