O EMA αναγνωρίζει τους θρόμβους ως πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διαπίστωσε ότι υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson και πολύ σπάνιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Οι θρόμβοι αίματος αποτελούν πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της Johnson & Johnson τα συνολικά οφέλη του εμβολίου COVID-19 Janssen στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Σε σημερινή συνεδρίαση η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση σχετικά με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο COVID-19 Janssen. Η PRAC κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι αυτά τα συμβάντα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Πράσινο φως για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο Οργανισμός τονίζει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερσταθμίζουν τον πιθανό κίνδυνο και επομένως η χρήση του μπορεί να συνεχιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Για την αξιολόγηση έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Από τις 13 Απριλίου 2021, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το εμβόλιο του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, η πλειονότητα των γυναικών. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η επιστημονική αξιολόγηση του EMA υποστηρίζει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των εμβολίων COVID-19. Η χρήση του εμβολίου κατά τη διάρκεια εκστρατειών εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση πανδημίας και τη διαθεσιμότητα εμβολίων σε μεμονωμένα κράτη μέλη.

Johnson & Johnson: Απόλυτα σίγουρη για το εμβόλιo

Η φαρμακοβιομηχανία Johnson and Johnson παραμένει «απόλυτα σίγουρη» για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 και ελπίζει να βρει «πολύ σύντομα» λύση με τις ρυθμιστικές αρχές όσον αφορά τη χρήση του, που επί του παρόντος έχει ανασταλεί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της εμφάνισης σπάνιων σοβαρών θρόμβων του αίματος, δήλωσε νωρίτερα  ο οικονομικός της διευθυντής.

Φον Ντερ Λάιεν: Καλωσορίζω την ανακοίνωση του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «καλά νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού στην ΕΕ» μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ειδικότερα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε: «Καλωσορίζω την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλεια του εμβολίου Johnson & Johnson.

Αυτά είναι καλά νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ».

Πηγή: Reuters

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.