4 στους 10 υγειονομικούς και ηλικιωμένους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού

Σημαντικό είναι το ποσοστό των ομάδων υψηλού κινδύνου που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19 στη χώρα μας, παρ’ ότι αυτές οι ομάδες ήταν πρώτες σε προτεραιτότητα.

Κι ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη μάχονται με το χρόνο για να εξασφαλίσουν το περίφημο τείχος ανοσίας που θα ανοίξει το δρόμο προς την κανονικότητα, φαίνεται πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν. Ανάμεσά τους, είναι και πολλοί επαγγελματίες Υγείας…

Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας:

Στην Ελλάδα, μέχρι και χθες 18 Απριλίου, το ποσοστό των ατόμων 80 ετών και άνω που είχαν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού ήταν 56,9%. Αυτό σημαίνει ότι 43,1% των ατόμων αυτής της ηλικίας μένουν ακόμη ανεμβολίαστοι. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήταν από τις πρώτες στις οποίες δόθηκε δυνατότητα εμβολιασμού.

Σε χώρες όπως η Ιρλανία, η Ισλανδία και η Μάλτα έχει εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων άνω των 80 ετών.

Στις ηλικίες 70 – 79 το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με τουλάχιστον μια δόση είναι στη χώρα μας 44,7%. Επομένως, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες αυτών των ηλικιών δεν έχουν μπει στη διαδικασία να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο…

Στην ηλικιακή ομάδα 60 – 69 ετών, το ποσοστό των εμβολιασμένων μόλις που πλησιάζει το 33%…

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση επαναλβάνει με κάθε ευκαιρία την έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και συνεχίζει να υποστηρίζει πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Κανείς όμως δεν ξέρει πόσοι από αυτούς το επιθυμούν…

Ανεμβολίαστοι 4 στους 10 υγειονομικούς

Οι επαγγελματίες Υγείας ήταν οι πρώτοι που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα.

Κι όμως, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, έχει εμβολιαστεί 57,8% των υγειονομικών. Επομένως, 42,2% των επαγγελματιών Υγείας στην Ελλάδα δεν έχει λάβει ούτε μια δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Μάλιστα, η Ελλάδα φαίνεται να έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία, όπου μόνο ένας στους 5 επαγγελματίες Υγείας έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.

Η κυβέρνηση – δια στόματος και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – έχει αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί συνολικά

Σύμφωνα με το ECDC και τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, η χώρα μας έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής 17,7% του πληθυσμού με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της νόσου Covid-19.

Πλήρως εμβολιασμένο ήταν μέχρι χθες το 8,6% του ελληνικού πληθυσμού.

Έως και το Σάββατο 17 Απριλίου είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, 2.491.857 εμβολιασμοί. Από αυτούς 1.721.660 εμβολιασμοί αφορούν την πρώτη δόση και 770.197 την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19.

Διαβάστε επίσης

Ένας τους 5 Ευρωπαίους έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.