Κορονοϊός: Τα κρούσματα σταθεροποιούνται, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται

Διαρκής είναι η άυξηση των διασωληνώμενων ασθενών με Covid-19 στη χώρα. Το τελευταίο 24ωρο, έφτασαν τους 841 ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, ο αριθμός τους αυξάνεται επί 10 συνεχείς εβδομάδες, δηλαδή εδώ και δυόμισι μήνες!

Με άλλα λόγια, επι δύομισι μήνες, το σύστημα Υγείας διαρκώς πιέζεται, αναζητώντας όλο και περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τους βαριά πάσχοντες από τη νόσο Covid-19.

Η  πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας είναι σταθερά πάνω από 85%, ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη ξεπερνά και το 90%.

Κατά πλειονότητα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι άνω των 65 ετών, συχνά με υποκείμενα νοσήματα που τους καθιστούν πιο ευάλωτους σε βαριά νόσο. Ωστόσο, καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό (35,4%) διασωλημένων ηλικίας 40 – 64 ετών.

Σταθεροποιητικές τάσεις

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται ενδείξεις σταθεροποίησης της επιδημίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για σημεία ύφεσης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) υπολογίζεται σε 0,98, ενώ ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε σε 5,47% (για το 7ήμερο 5 – 11 Απριλίου), από 6,37% το προηγούμενο 7ήμερο.

Επιπρόσθετα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.746 κρούσματα, από 3.054 την προηγούμενη εβδομάδα, εμφανίζοντας μείωση κατά 10,1%.

Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 46,4% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 13,7% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των ασθενών που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

Το τρίτο κύμα «χτυπά» τους νεότερους 

Όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει οι επιστήμονες, το τρίτο κύμα της επιδημίας στη χώρα πλήττει τις νεότερες ηλικίες.

Η επίσημη καταγραφή δείχνει οτι σχεδόν 76% των ασθενών είναι από 18 έως 64 ετών.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.