Την ερχόμενη εβδομάδα αποφασίζει η Ευρώπη τι μέλλει γενέσθαι με το εμβόλιο Johnson & Johnson

Με τις πρώτες δόσεις να έχουν φτάσει στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεχίζει τη διερεύνηση πιθανών σοβαρών παρενεργειών του εμβολίου Johnson & Johnson.

Οι αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα 

Μελετώνται όλα τα δεδομένα που αφορούν το εξαιρετικά σπάνιο – όπως χαρακτηρίζεται – σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία και πιθανές αιμορραγικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για 6 περιστατικά που έχουν αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύνολο 6,8 εμβολιασμών. Το εμβόλιο Johnson & Johnson δεν έχει αρχίσει ακόμη να χορηγείται στην Ευρώπη.

Το εμβόλιο έλαβε έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 11 Μαρτίου 2021. Η εταιρεία προτείνει την αποθήκευση των δόσεων που έχουν ήδη παραλάβει μέχρι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ να εκδώσει μια σύσταση.

Ενώ η ανασκόπηση είναι υπό εξέλιξη, ο EMA εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του κινδύνου των ανεπιθύμητων ενεργειών. Όπως σημειώνεται, ο Οργανισμός παρέχει στα κράτη – μέλη όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη χορήγηση των εμβολίων στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Σε 10 μέρες τα νεότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Όπως έγινε γνωστό χθες, οι επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι χρειάζονται 7 με 10 ημέρες για να αξιολογηθούν εκτενώς όλα τα δεδομένα και να υπάρξει κάποια γνωμοδότηση σχετικά με το εμβόλιο.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων την οποία συγκάλεσε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (CDC). Η χορήγηση του εμβολίου έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.