Μοντέλο έχασε τα δύο της πόδια από το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ και τώρα μιλάει για τους κινδύνους του ταμπόν

Ζει εδώ και 12 χρόνια με τεχνητά μέλη, καθώς έχασε και τα δύο της πόδια από το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, το οποίο προκάλεσε ένα ταμπόν.

Μία πανέμορφη κοπέλα, η Lauren Wasser από το Λος Άντζελες, μοντέλο στο επάγγελμα, κόντεψε να χάσει τη ζωή της μέσα σε λίγες ώρες λόγω της σηψαιμίας που προκάλεσε το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ. Τελικά οι γιατροί χρειάστηκε να την ακρωτηριάσουν προκειμένου να τη σώσουν. Σήμερα, 12 χρόνια μετά και σε ηλικία 36 ετών, εξακολουθεί να εργάζεται ως μοντέλο, κάνοντας παράλληλα και εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους από τη χρήση του ταμπόν, ακόμα και για λιγότερες ώρες από αυτές που αναφέρονται στο φύλλο οδηγιών χρήσης των προϊόντων.

Όπως λέει είναι μύθος ότι το TSS προκαλείται από την παραμονή των ταμπόν για περισσότερες από οκτώ ώρες τονίζοντας ότι η επικίνδυνη αυτή κατάσταση μπορεί να συμβεί ακόμη και σε όσους τα χρησιμοποιούν σωστά.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ανίκητοι, αλλά κανείς δεν είναι, το TSS μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή», είπε μιλώντας στην Brittany Hockley και τη Laura Byrne στο podcast τους Life Uncut.

Η Lauren ισχυρίστηκε ότι πολλά ταμπόν στην αγορά είναι «γεμάτα με διοξίνη χλωρίνης, χλώριο» και τα προϊόντα που επισημαίνονται ως 100% βαμβάκι «ψεκάζονται με φυτοφάρμακα».

«Το βάζουμε μέσα μας σε μια τόσο λεπτή στιγμή και δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα. Χρειάζεται μία από αυτές τις τοξίνες για να μπει μέσα στο σώμα και να αρχίσει να λειτουργεί σαν γρίπη και να καταστρέφει τα όργανά. Είναι επικίνδυνο, θανατηφόρο», είπε.

«Είναι στόχος και αποστολή της ζωής μου να βεβαιωθώ ότι όχι μόνο υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες εκεί έξω, αλλά και ότι οι γυναίκες κάνουν αυτές τις συζητήσεις μεταξύ τους, δημιουργούν διάλογο και τεστάρουν τις γνώσεις τους, γιατί η γνώση είναι το κλειδί», πρόσθεσε.

Πώς έπαθε το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Η Lauren ισχυρίζεται ότι άλλαζε ταμπόν τακτικά, κάθε 4 ώρες κατά τη διάρκεια του κύκλου της το 2012, όταν άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη και είχε υψηλό πυρετό. Η μητέρα της τηλεφώνησε σε κέντρο κοινωνικής πρόνοιας, αφού δεν είχε νέα της για λίγες ώρες.

Ο αστυνομικός που την ήλεγξε διαπίστωσε ότι ήταν άρρωστη, αλλά δεν σκέφτηκε ότι έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο. Η Lauren βρέθηκε μπρούμυτα στο διαμέρισμά της λίγες ώρες αργότερα, μόλις 10 λεπτά μακριά από τον θάνατο.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου υπέστη δύο καρδιακές προσβολές και τέθηκε σε ιατρικό κώμα, καθώς τα όργανά της παρουσίαζαν βλάβη.

Το προσωπικό του νοσοκομείου είπε στους γονείς της να προετοιμαστούν για το χειρότερο, καθώς πίστευαν ότι είχε μόνο 1% πιθανότητες να ζήσει.

«Δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί αυτή η νεαρή, υγιής 24χρονη κοπέλα πέθαινε μπροστά τους», είπε. Ένας λοιμωξιολόγος σκέφτηκε να ελέγξουν για το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ και είπε στο προσωπικό να ελέγξει εάν η κοπέλα είχε ταμπόν και αφού έγινε εξέταση, διαγνώστηκε με TSS.

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ είναι μια σπάνια και απειλητική για τη ζωή βακτηριακή λοίμωξη. Συνήθως διαγιγνώσκεται καθυστερημένα επειδή τα συμπτώματα μοιάζουν με άλλες πιο κοινές ασθένειες.

Αν και η ζωή της σώθηκε, η ζημιά στα πόδια της από τη γάγγραινα ήταν ανεπανόρθωτη και οι γιατροί χρειάστηκε να της ακρωτηριάσουν το δεξί πόδι κάτω από το γόνατο καθώς και μερικά δάχτυλα και ένα τμήμα της φτέρνας της στο αριστερό της πόδι.

Οι γιατροί αρχικά διέσωσαν το αριστερό της πόδι, αλλά της προκαλούσε τόσο πόνο στα 6 χρόνια που ακολούθησαν, που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να το ακρωτηριάσουν, λίγο πριν κλείσει τα 30.

Η Lauren σημειώνει ότι οι γυναίκες, έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται πλήρως για τα προϊόντα περιόδου που θέλουν να χρησιμοποιούν.

«Δεν είμαι εδώ για να πω τι πρέπει να κάνει κάποιος, αλλά θα πω ότι έχω ακούσει για γυναίκες που παθαίνουν TSS από κύπελλα εμμήνου ρύσεως και τα άλλα σχετικά προϊόντα», είπε.

«Δεν υπάρχει τίποτα στην αγορά που να είναι 100% ασφαλές, και γι’ αυτό παλεύω».

Σημείωσε ότι είναι μια «λανθασμένη αντίληψη» πως το TSS συμβαίνει μόνο όταν κάποιος έχει ταμπόν στο σώμα του για περισσότερες από οκτώ ώρες, το οποίο, όπως είπε, αναφέρουν οι εταιρείες στο πακέτο για να προστατεύουν τους χρήστες όταν κοιμούνται με αυτό.

«Είναι ασαφές στην ετικέτα. Χιλιάδες γυναίκες έχουν πεθάνει από τη σωστή χρήση ταμπόν», είπε.

Οι εταιρείες ταμπόν έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά χρησιμοποιώντας αυτή την παραπληροφόρηση ως αποδιοπομπαίο τράγο για να ρίξουν την ευθύνη στις γυναίκες που λένε “α, εσύ φταις για αυτό”, ενώ στην πραγματικότητα δεν φταις εσύ», πρόσθεσε.

Μετά την τρομακτική δοκιμασία της, η Lauren χρησιμοποιεί μόνο σερβιέτες κατά τη διάρκεια του κύκλου της και προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν ταμπόν εάν αισθάνονται αδιαθεσία.

«Προφανώς, εξακολουθεί να περιβάλλει την περιοχή και δεν λέω ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν μπαίνει μέσα σου, κάθεται εκεί και δημιουργεί την τέλεια καταιγίδα», είπε.

«Αν είστε άρρωστοι μη χρησιμοποιείτε ταμπόν. Το σώμα σας δεν μπορεί να καταπολεμήσει δύο πράγματα ταυτόχρονα, επειδή το σώμα ήδη καταπολεμά οποιαδήποτε ασθένεια, είτε είναι γρίπη είτε οτιδήποτε άλλο, τότε βάζετε κάτι στο σώμα σας που είναι εξαιρετικά τοξικό».

Τα συμπτώματα

Το TSS εμφανίζεται όταν συνήθως βακτήρια Staphylococcus aureus ή Streptococcus, τα οποία ζουν στο δέρμα, εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος και παράγουν επικίνδυνες τοξίνες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, χαμηλή αρτηριακή πίεση, έμετο, σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις.

Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες που χρησιμοποιούν ταμπόν. Κάθε χρόνο το σύνδρομο τοξικού σοκ επηρεάζει περίπου μία στις 100.000 γυναίκες.

Τα κουτιά ταμπόν συνοδεύονται από μια προειδοποίηση για τη θανατηφόρα λοίμωξη όταν χρησιμοποιείται για περισσότερες από οκτώ ώρες, αν και η Lauren είπε ότι άλλαζε τακτικά το δικό της.

Φωτό: instagram

Διαβάστε επίσης

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Βάσιμες ελπίδες για τη θεραπεία της

Καλύτερη η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Σταρόβα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.