Όσα πρέπει να μάθετε για τα κύπελλα περιόδου

Τα ταμπόν και οι σερβιέτες δεν είναι οι μόνες επιλογές προστασίας της περιόδου, είναι και τα κύπελλα περιόδου.

Η εναλλακτική πρόταση για την περίοδο, κατακλύζει την αγορά στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα, αν και οι γυναικολόγοι στέκονται αρκετά επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση τους, ειδικά για το αν καθαρίζονται καλά μετά τη χρήση τους, έτσι ώστε να επαναχρησιμοποιούνται με ασφάλεια.

Τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως είναι η οικολογική πρόταση απέναντι στο ταμπόν και τις σερβιέτες. Πρώτα και κύρια, είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, μια αξιοσημείωτα πιο βιώσιμη εναλλακτική από το να πετάτε ταμπόν και σερβιέτες στα σκουπίδια. Στην πραγματικότητα, μερικά από αυτά μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 χρόνια. Μια κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet επιβεβαιώνει ότι τα οικολογικά προϊόντα εμμήνου ρύσεως είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως θεωρούνται επίσης πιο ασφαλή στη χρήση από τα ταμπόν. Επειδή συλλέγουν αίμα αντί να το απορροφούν, μειώνουν τον κίνδυνο του Συνδρόμου Τοξικού Σοκ, λέει στο byrdie.com η γυναικολόγος Δρ Stephanie Culver.

Επίσης, μπορούν να κρατήσουν πολύ περισσότερο υγρό από ένα ταμπόν ή σερβιέτα, που σημαίνει ότι μπορείτε να τα φοράτε για πολύ περισσότερο, πολλές φορές έως και 12 ώρες.

Αν διστάζετε λίγο σχετικά με την ιδέα, είναι απόλυτα φυσιολογικό: «Οι γυναίκες μπορεί να αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν κύπελλα εμμήνου ρύσεως λόγω της αντίληψης σχετικά με την δυσκολία εισαγωγής και αφαίρεσης. Το θέμα είναι ότι μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση και χρόνο για να χρησιμοποιήσετε ένα.

Τι να προσέξετε σε ένα κύπελλο περιόδου

Healthstories Όσα πρέπει να μάθετε για τα κύπελλα περίοδου

 

 

 

 

 

 

 

Μέγεθος

Σύμφωνα με την Jessica Shepherd, γυναικολόγο στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε, καθώς μπορεί να υπαγορεύσει όχι μόνο πόσο σας ταιριάζει, αλλά και πόσο αίμα μπορεί να χωρέσει.

Πόσο καλά διπλώνει και ανοίγει

Είναι καλό να ελέγξεις αν είναι εύκολο και εύχρηστο το να διπλώσεις το κύπελλο και να βεβαιωθείς ότι παραμένει ανοιχτό μόλις μετά την εφαρμογή του.

Πώς επιλέγετε τον σωστό τύπο εμμηνορροϊκού κυπέλλου;

«Πρέπει πραγματικά να είναι συγκεκριμένο για τις ανάγκες του εμμηνορροϊκού σας κύκλου και για την ανατομία σας, καθώς όλες είναι διαφορετικές», λέει η Jessica Shepherd. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικές στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το κύπελλο, προσθέτει.

Πόσο καιρό πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως κάθε φορά;

«Τα εμμηνορροϊκά κύπελλα απλώς συλλέγουν αίμα αντί να το απορροφούν, οπότε, ο κίνδυνος του συνδρόμου τοξικού σοκ είναι αρκετά χαμηλός. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε την υγιεινή και καθαριότητα της περιοχής τις δύσκολες μέρες, και να το αφαιρείτε και να το καθαρίζετε μετά από οκτώ έως 12 ώρες το πολύ», προτείνει η Shepherd.

Πώς καθαρίζονται τα κύπελλα περιόδου;

Το κύπελλο οπωσδήποτε πρέπει να καθαρίζεται αμέσως μετά από κάθε χρήση. Μπορείτε να το πλένετε με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι, χωρίς σκληρά χημικά καθαρισμού. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει τελείως πριν το επανατοποθετήσετε, καθώς οι υγρές περιοχές μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια.

Διαβάστε επίσης

Τέλος η μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς – Τι προβλέπεται για τους ασθενείς στις μονάδες υγείας και τους συνοδούς τους

H «χρυσή 11άδα» των σύγχρονων οδηγιών στην αθλητική διατροφή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.