Νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος είναι ο νέος πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης, τα εσωτερικά μέλη του Πανεπιστημίου Αθηνών για το νέο πρυτανικό συμβούλιο του ιδρύματος.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς στις πρόσφατες εκλογές στο ΕΚΠΑ λαμβάνοντας 600 ψήφους. Επιπλέον είχαν εκλεγεί για το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ, οι καθηγητές Νικόλαος Θωμαϊδης (ευπρωτοποριακής για την προωτοποριακή έρευνα του στα λύματα την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού) , Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Δημήτρης Καινούργιος, Σπύρος Βλαχόπουλος και Αθανασία Σμυρνιώτη.

Κατά την συγκρότηση του Συμβουλίου, συμφωνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα πρύτανη ο κ. Γεράσιμος Σιάσος και οι τρεις αντιπρυτάνεις και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΚΠΑ να προέλθουν από την ομάδα του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκου Θωμαΐδη, ο οποίος είχε εκλεγεί δεύτερος στις εκλογές του Μαΐου.

Τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης συμφώνησαν, επίσης, στα έξι πρόσωπα που θα αποτελέσουν τα εξωτερικά μέλη του πρυτανικού συμβουλίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένας εξ αυτών προτάθηκε από τον Γεράσιμο Σιάσο, τρεις από τον Νίκο Θωμαΐδη, και ένας από τον καθηγητή της Νομικής, Σπύρο Βλαχόπουλο.

Οι εκλογές έγιναν ανάμεσα στα μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ (περίπου 1.600 μέλη) για το Συμβούλιο Διοίκησης και εξελέγησαν κατά σειρά εκλογής οι εξής καθηγητές:

Γεράσιμος Σιάσος, Σχολή Επιστημών Υγείας – (Σημειώνεται ότι η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου έλαβε 10 λιγότερες ψήφους από τον κ. Σιάσο, αλλά δεν εξελέγη, επειδή από την κάθε Σχολή μπορεί να εκλεγεί μόνο ένας στο Συμβούλιο)

Νίκος Θωμαΐδης, Σχολή Θετικών Επιστημών

Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Φιλοσοφική Σχολή

Δημήτρης Καινούργιος, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών

Αθανασία Σμυρνιώτου, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Σπύρος Βλαχόπουλος, Νομική Σχολή.

Το βαρύ βιογραφικό του Γεράσιμου Σιάσου

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και νέος πρύτανης πλέον του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος, είναι 44 ετών και πατέρας δύο μικρών παιδιών. Με δύο μεταπτυχιακά, ένα διδακτορικό και μετεκπαίδευση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), έχει εστιάσει στην έρευνα για την Καρδιολογία.

Είναι συγγραφέας (ή συν-συγγραφέας) σε πάνω από 360 δημοσιεύσεις και παράλληλα ασκεί τα καθήκοντά του στη Γ’ Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», στην εγκατάσταση και στη λειτουργία της οποίας πρωτοστάτησε. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει την επιμέλεια και τη σύνταξη 20 βιβλίων και συγγραμμάτων Καρδιολογίας. Η μελέτη, στην οποία υπήρξε πρώτος συγγραφέας της Ιατρικής Σχολής του Harvard και της Mayo Clinic και δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό JACC, ξεχώρισε την ίδια χρονιά ως μία από τις 100 καλύτερες δημοσιεύσεις στην Καρδιολογία.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους συναδέλφους του και στη θέση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ εξελέγη με ποσοστό 76% πριν από δύο χρόνια.

Ο νέος πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μία περίοδο άνθησης καθώς οι προηγούμενες πρυτανικές αρχές υπό τον καθηγητή Θάνο Δημόπουλο, είχαν καταφέρει να ανεβάσουν το ΕΚΠΑ ψηλά στις παγκόσμιες λίστες αναγνώρισης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ είναι χαρακτηριστική η συμβολή του στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

Προειδοποίηση ΙΣΑ για τη λειτουργία εταιρείας τηλεϊατρικής

«Dentist Pass»: Περισσότερες από 85.000 αιτήσεις τις πρώτες 15 ημέρες

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.