Θα ζήσει κάτω από το νερό για 100 ημέρες – Πείραμα για την υπερβαρική πίεση (video)

Μέσα σε ένα κουτί 55 τ.μ. σε βάθος 9 μέτρων κάτω από το νερό της θάλασσας θα ζήσει ένας επιστήμονας προκειμένου να διαπιστώσει τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία του η υπερβαρική πίεση.

Ο Joe Dituri, πρώην δύτης του αμερικανικού ναυτικού και ειδικός στη βιοϊατρική μηχανική, ζει από την 1η Μαρτίου σε ένα χώρο 55 τετραγωνικών μέτρων, σχεδόν 9 μέτρα κάτω από το νερό της θάλασσας στα Keys της Φλόριντα και σχεδιάζει να μείνει για 100 ημέρες.

Εάν το καταφέρει, θα σπάσει ένα ρεκόρ για τον περισσότερο χρόνο που έχει περάσει κάποιος σε έναν βιότοπο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο Dituri διεξάγει έρευνα για τις επιπτώσεις της υπερβαρικής πίεσης –όταν η ατμοσφαιρική πίεση είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα ήταν στο επίπεδο της θάλασσας– στο ανθρώπινο σώμα. Ελπίζει να εξετάσει τον αντίκτυπο που έχει η ζωή σε αυτό το περιβάλλον υψηλής πίεσης στην υγεία του.

Είναι ενδιαφέρον ότι η προσπάθεια του Dituri θα είναι πολύ διαφορετική από τη ζωή σε ένα υποβρύχιο. Τα υποβρύχια σφραγίζονται όταν βυθίζονται και διατηρούνται σε πίεση από το επίπεδο της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην πίεση, ακόμη και όταν ένα υποβρύχιο βρίσκεται σε βάθη εκατοντάδων μέτρων.

Αλλά ο υποβρύχιος βιότοπος του Dituri δεν θα έχει στερεές καταπακτές ή κλειδαριές αέρα μεταξύ του ωκεανού και του ξηρού ζωτικού χώρου, όπως έχει ένα υποβρύχιο. Σκεφτείτε το όπως όταν ένα ποτήρι νερό γυρίζει ανάποδα και σπρώχνεται σε έναν νεροχύτη γεμάτο νερό.

Ένας θύλακας αέρα θα εξακολουθεί να υπάρχει στην κορυφή του ζωτικού χώρου του Dituri, με μια λίμνη νερού στο πάτωμα του δωματίου από τον ωκεανό.

Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας μέσα στο περιβάλλον του συμπιέζεται από το βάρος του ωκεανού, αυξάνοντας την πίεση του αέρα γύρω του. Σε βάθος 9 μέτρων, η ατμοσφαιρική πίεση μέσα σε αυτό τον χώρο είναι περίπου διπλάσια από αυτή που θα είχε συνηθίσει στην ξηρά.

Υπό πίεση

Λίγη έρευνα έχει διερευνήσει την επίδραση που έχει η μακροχρόνια έκθεση σε υπερβαρική πίεση στο σώμα, η οποία είναι μια πολύ πραγματική απειλή. Το σώμα μας έχει προσαρμοστεί από τις γενιές της εξέλιξης στις συνθήκες του επιπέδου της θάλασσας, όπου τα δύο κύρια αέρια που εμπλέκονται στην αναπνοή (οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα) είναι τα μόνα που διασταυρώνονται ελεύθερα μεταξύ των πνευμόνων μας και του αίματος μας.

Αλλά καθώς η πίεση αυξάνεται, το άζωτο στον αέρα διοχετεύεται στα ευαίσθητα τοιχώματα των πνευμόνων μας και στο αίμα μας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε βάθη από 10 έως 30 μέτρα, αυτό μπορεί να προκαλέσει ήπια ευφορία. Μετά από περίπου 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πέρα, μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά που μοιάζει με μέθη.

Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι νευροδιαβιβαστές μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλό. Αυτό δεν θα είναι ρίσκο για τον Dituri, καθώς βρίσκεται μόνο σε βάθος λιγότερο από δέκα μέτρων.

Αλλαγές στην υγεία από την υπερβαρική πίεση

Αλλά ο Dituri μπορεί να περιμένει να βιώσει και άλλες φυσικές αλλαγές όσο ζει στον υποβρύχιο βιότοπό του.

Αν και ο βιότοπος έχει μεγάλα παράθυρα, ο Dituri θα εξακολουθεί να εκτίθεται μόνο στο ήμισυ της ποσότητας του ηλιακού φωτός από όσο στην ξηρά. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα με τον κιρκάδιο ρυθμό του – το εσωτερικό «ρολόι» που ελέγχει πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου ύπνου-αφύπνισης – που βασίζεται στο φως της ημέρας. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαταραγμένο ύπνο.

Μια άλλη πρόκληση για το Dituri θα είναι η λήψη αρκετής βιταμίνης D. Το δέρμα πρέπει να δεχτεί έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία για να παράγει αυτή τη βιταμίνη, και αυτή συνήθως προέρχεται από τον ήλιο. Είναι πιθανό ότι ο Dituri δεν θα εκτεθεί σε αρκετή βιταμίνη D όσο ζει στο υποβρύχιο περιβάλλον του.

Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, της μυϊκής λειτουργίας και του ανοσοποιητικού . Έρευνα σε ανθρώπους που ζούσαν σε έναν υποβρύχιο βιότοπο που διευθύνεται από τη NASA ως ανάλογο διαστημικών πτήσεων διαπίστωσε ότι είχαν μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία μετά από μόνο 14 ημέρες παραμονής.

Ο Dituri θα χρειαστεί να λαμβάνει βιταμίνη D από άλλες πηγές – όπως τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, συμπληρώματα ή από λάμπες UV – για να ελαχιστοποιήσει τις μειώσεις της ανοσοποιητικής του λειτουργίας.

Εκτός από το ελάχιστο περπάτημα σε έναν πολύ μικρό βιότοπο, η μόνη άσκηση που θα κάνει ο Dituri είναι το κολύμπι και κάποιες αντίστασης.

Φυσικά, το μεγαλύτερο ερώτημα που παραμένει είναι τι επίδραση θα έχει η μακροχρόνια υπερβαρική πίεση στο Dituri. Οι μελέτες που υπάρχουν για τις επιπτώσεις της υπερβαρικής πίεσης έχουν εξετάσει μόνο τις βραχυπρόθεσμες εκθέσεις.

Αν και ο Dituri είναι μόνο ένα άτομο, τα δεδομένα από το πείραμά του θα είναι πολύ χρήσιμα στην έρευνα.

Πηγές: theconversation.com και sciencealert.com

Διαβάστε επίσης

ECDC: Το κλειδί για τη μείωση της COVID-19 είναι ο φθινοπωρινός εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων

Πλεύρης – Βουλή: Σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, τα τελευταία 2 χρόνια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.