Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο σπουδαίος Τούρκος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών έγινε την Τρίτη ένας σπουδαίος Τούρκος γιατρός, ο Μεχμέτ Χαμπεράλ, ομότιμος καθηγητής Γενετικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Hacettepe της Άγκυρας.

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο σπουδαίος Τούρκος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ

Ο ιδρυτής της Τουρκικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και του Πανεπιστημίου Μπασκέντ είναι ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών, στην επιστήμη της Ιατρικής και την παρουσίαση του έκανε ο διεθνούς φήμης καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Ανδρέας Τζάκης.

Κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε

Ο καθηγητής Μεχμέτ Χαμπεράλ κατηγορήθηκε από το τουρκικό καθεστώς για τρομοκρατική δράση και φυλακίστηκε, ενώ διετέλεσε και βουλευτής του Κεμαλικού κόμματος.

Γεννήθηκε το 1944 στην Τουρκία. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Άγκυρας το 1967 και ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hacettepe. Μετέβη στις ΗΠΑ και υπηρέτησε σαν ειδικευόμενος στο Shriners Burn Institute του Galveston, Texas, και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο σαν ειδικευόμενος στις μεταμοσχεύσεις υπό τη διεύθυνση του Thomas E. Starzl.

Επέστρεψε στο Νοσοκομείο Hacettepe της Άγκυρας το 1975 όπου ίδρυσε τη μονάδα εγκαυμάτων και μεταμοσχεύσεων. Το 1975 πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Τουρκία από ζώντα δότη, το 1978 την πρώτη από πτωματικό δότη με όργανο το οποίο δωρίστηκε από την Eurotransplant, διότι δεν υπήρχε ακόμα νόμος για δωρεά από πτωματικούς δότες στην Τουρκία.

Ο νόμος ψηφίστηκε το 1979 και τον ίδιο χρόνο ο Haberal, πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από Τούρκο πτωματικό δότη. Το 1980 ξεκίνησε το τουρκικό Ίδρυμα Εγκαυμάτων και Μεταμοσχεύσεων. Το 1982 εγκαινίασε την πρώτη μονάδα αιμοκάθαρσης στην Άγκυρα, και στη συνέχεια σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας. Προήχθη σε τακτικό καθηγητή της Γενικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Hacettepe.

To 1985 ίδρυσε το “Middle East Dialysis and Organ Transplantation Foundation” (MEDOTF) για να διευκολύνει ανταλλαγές οργάνων στη μέση Ανατολή. Το 1988 πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχή στην Τουρκία μεταμόσχευση ήπατος. Το 1990 ίδρυσε την Τουρκική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων. Το 1993 ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Baskent, το οποίο αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 11 σχολές, Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο και, από το 2000, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. To 2008 οργάνωσε Διεθνές Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο.

Η Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης (“Declaration of Istanbul”) με βάση τις αρχές της των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάζει και καταγγέλλει την αγοραπωλησία ανθρωπίνων οργάνων σαν τη χειρότερη μορφή ανθρώπινης σωματεμπορίας.

Για το επιστημονικό έργο και την προσφορά του έλαβε πολλαπλές διακρίσεις. To 2000 έλαβε το μετάλλιο Millenium από τη Διεθνή Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων (TTS), το 2003 έγινε Honorary Fellowship της American Surgical Association, το 2005 του International College of Surgeons και το 2019 του Royal College of Physicians and Surgeons of Glasgow. Το 2009 εξελέγη ως Honorary Fellow of the American College of Surgeons κατά τη διάρκεια κράτησης του. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κολλεγίου, το βραβείο του απενεμήθη in absentia. Ακολούθως, το 2017 έλαβε το “Distinguished Philanthropist Award” ως Διεθνής Fellow για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας.

Εξελέγη και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων (2018-2020). Το 2019 μίλησε προσκεκλημένος από το Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργών των Ενδοκρινών Νόσων και τιμήθηκε με την Τάξη Φιλίας της Εταιρείας. Το 2020 ο Φίλιππος Βασιλεύς της Ισπανίας του απένειμε το ανώτατο μετάλλιο Cruz de Official.

Έχει συγγράψει ή συμπράξει σε περισσότερες από 2000 επιστημονικές εργασίες, ενώ εκδίδει και είναι αρχισυντάκτης του μηνιαίου Experimental and Clinical Transplantation, το οποίο είναι το επίσημο περιοδικό της Μεσανατολικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων (MESOT).

Διαβάστε επίσης

Λουτεΐνη: Τα 4 σούπερ οφέλη στην υγεία και που την βρίσκουμε

Ποιοι εξαιρούνται από την επιβάρυνση των 1 και 3 ευρώ στα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.