ECDC: Το κλειδί για τη μείωση της COVID-19 είναι ο φθινοπωρινός εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων

Η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναπαυθεί και ο φθινοπωρινός εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων έναντι της COVID-19 θα πρέπει από τώρα να σχεδιασθεί και να οργανωθεί για να μειωθεί ο αντίκτυπος της λοίμωξης, των νοσηλειών και της θνησιμότητας.

Οι χώρες θα πρέπει να σχεδιάσουν τη συνέχιση του εμβολιασμού μέσα στο 2023, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στην προστασία των ηλικιωμένων, των ατόμων με υποκείμενες συννοσηρότητες και των ανοσοκατεσταλμένων, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αυτές οι σκέψεις αποτελούν μέρος της τελευταίας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με τις προσωρινές εκτιμήσεις για τη δημόσια υγεία και τον εμβολιασμού κατά της COVID-19 το 2023.

Σύμφωνα με τα δεδομένα επιτήρησης του ECDC, με κάθε νέο κύμα μόλυνσης από τον COVID-19, άτομα από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν συνεχιζόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2 σε χώρες της Ευρώπης και ως εκ τούτου, υπάρχει συνεχής κίνδυνος σοβαρής νόσου για ευάλωτες ομάδες.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει σαφές εποχιακό μοτίβο κυκλοφορίας του ιού, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της νόσου ήταν πολύ υψηλότερος κατά την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα, που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή εποχή της γρίπης.

Το κλειδί για τη μείωση της COVID-19 είναι ο φθινοπωρινός εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μαθηματικά μοντέλα που περιγράφονται στην έκθεση του ECDC δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα εμβολιασμού το φθινόπωρο του 2023 που στοχεύει άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να αποτρέψει έως και 32% των νοσηλειών που σχετίζονται με την COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το ECDC εκτιμά ότι, ο συνδυασμός ενός προγράμματος εμβολιασμού το φθινόπωρο του 2023 για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω με μια εκστρατεία εμβολιασμού την άνοιξη του 2023 για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, αναμένεται να αποτρέψει έως και 44% των νοσηλειών που σχετίζονται με την COVID-19.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, οι ειδικοί του ECDC έλαβαν υπόψη τις γνώσεις που συγκεντρώθηκαν σχετικά με διάφορους παράγοντες, όπως η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, οι ηλικιακές ομάδες που στοχεύουν στην πιο πρόσφατη εκστρατεία ενίσχυσης εμβολίων φθινόπωρο/χειμώνας 2022/23 καθώς και η επιδημιολογική κατάσταση του 2022.

Τελικά, οι εθνικές αποφάσεις για τις καλύτερες στρατηγικές που ταιριάζουν στα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να ληφθούν από τις χώρες της ΕΕ, αφού εξεταστεί το ειδικό τους πλαίσιο, και η πιθανή υιοθέτηση μέτρων σε μια δεδομένη ηλικιακή ομάδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ECDC, υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές επιδημιολογικές εξελίξεις και πως αυτές μπορεί να επηρεάσουν τις σχετικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΜ: Ανοίκεια επίθεση στον θεσμό της δωρεάς οργάνων – Στήριξη Πλεύρη

5 ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες κάθε μέρα, για να παραμείνουν σε φόρμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.