Η SALVIA και ο ρόλος της στο Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών – Συνάντηση με Θάνο Πλεύρη

Με τους ιδρυτές της SALVIA Burn Association Μαρίνα Καρύδα και Αλέξανδρο Ανδρονόπουλο συναντήθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με αφορμή τις πολιτικές αποφάσεις για το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών.

Η SALVIA Burn Association δημιουργήθηκε από κατοίκους στο Μάτι και εθελοντές που υποστήριξαν τους εγκαυματίες της τρομερής φωτιάς. Στο πλευρό της Οργάνωσης είναι οι πλαστικοί χειρουργοί στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, ενώ συνεργάζεται στενά με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, καθώς και με αρκετούς άλλους Φορείς και Οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και με την Πολιτεία, υλοποιώντας πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ενίσχυσης των 60 εγκαυματιών από το Μάτι, σε διάφορα επίπεδα προς εκείνους. Επίσης, έχει στενή συνεργασία με την Ελβετική Οργάνωση για το έγκαυμα FLAVIE.

Τι σημαίνει Salvia

Το όνομα της Οργάνωσης είναι Salvia από το ομώνυμο φυτό, το οποίο στην Ελλάδα ονομάζεται και «φωτιά», ενώ το όνομα αυτό παραπέμπει στο salvare/salvation που σημαίνει «διάσωση», «σωτηρία».

Η συνάντηση των εκπροσώπων της Salvia με τον υπουργό Υγείας έγινε με την ευκαιρία της έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών με σκοπό την εφαρμογή των προβλεπομένων για το Μητρώο καθώς και για το σύνολο των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν για τους εγκαυματίες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας «Το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών – θυμάτων από κάθε αιτία εγκαύματος είναι πλέον θεσμός με το νόμο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» και την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Μετονομάζεται και μετατρέπεται το υπάρχον Μητρώο Εγκαυματιών – που η Κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε το 2019/2020 – και με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται πλήρως ένα από τα βασικά προβλήματα της θεραπείας και αποκατάστασης όλων των εγκαυματιών, από οποιαδήποτε αιτία στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών βοηθάει εκατοντάδες εγκαυματίες κάθε χρόνο να λαμβάνουν τα απαραίτητα υλικά και να ακολουθούν τις μακροχρόνιες και κοστοβόρες θεραπείες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση μελλοντικών αναπηριών και στην ελάττωση των σωματικών, αλλά και ψυχικών ουλών τους. Επίσης καθίσταται ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης και κάλυψης του κόστους των εξειδικευμένων υλικών και θεραπειών αποκατάστασης των εγκαυματιών από την Πολιτεία».

Σε όλη αυτή τη διαδικασία για το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τη SALVIA Burn Association, την Ελληνική Οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες.

Η SALVIA, αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία της και την Επιστημονική Επιτροπή της (Πλαστικούς Χειρουργούς των εγκαυματικών μονάδων) και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), κατέθεσε στο Υπουργείο καίριες προτάσεις στη διαβούλευση για την ψήφιση σχετικού νόμου, την Υπουργική Απόφαση και τις διαδικασίες του ΕΟΠΥΥ για τη λειτουργία του Μητρώου.

Παράλληλα οι δύο πλευρές στο πλαίσιο της συνάντησης τους συζήτησαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τους.

Διαβάστε επίσης

Πόσο βάρος και λίπος θα χάσετε με 3 γιαούρτια την ημέρα

Η αγωνία της Μίνας, τι θα πει η Ειρήνη και η ειρωνεία του Μάριου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.