Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Ηλίας Μόσιαλος

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγορεύτηκε ο καθηγητής του Imperial College και του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, σε μια λιτή τελετή στο Αμφιθέατρο Ιπποκράτης του Τμήματος Ιατρικής στη ΒΙΟΠΟΛΗ Λάρισας.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος τιμήθηκε για την προσφορά του στην επιστήμη της Διοίκησης και Πολιτικής της Υγείας, τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καθώς επίσης και για την εξαίρετη ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα, λαμβάνοντας τον τιμητικό ακαδημαϊκό τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.

Healthstories Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Ηλίας Μόσιαλος

«Δεν είναι η δημοσιότητα, μα το βιογραφικό του που εντυπωσιάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Ζήσης Δ. Μαμούρης, μιλώντας για τη διαδρομή του Ηλία Μόσιαλου τον οποίο περιέγραψε ως τον άνθρωπο «που εν μέσω πανδημίας βοήθησε με σωστή πληροφόρηση να ξεπεράσουμε άγχη και φοβίες».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης, ενώ μηνύματα έστειλαν οι υπουργοί Κώστας Σκρέκας και Κώστας Τσιάρας και οι Βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος (ΝΔ) και Κατερίνα Παπανάτσιου (ΣΥΡΙΖΑ).

Healthstories Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Ηλίας Μόσιαλος

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε ότι «δεν θα σας ταλαιπωρήσω για την πανδημία, νομίζω θα έχετε βαρεθεί να ακούτε γι’ αυτήν διόμισι χρόνια τώρα» και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι σ’ αυτό το μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε άλλες προκλήσεις καθώς η παγκόσμια κοινότητα αλλάζει ραγδαία και η γεωπολιτική θέση της χώρας είναι ιδιαίτερη που επιβάλλει στην πατρίδα μας να είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά την πορεία της τα επόμενα χρόνια. Θα μιλήσω για θέματα υγείας. Με ρωτούν πολλοί γιατί επιλέγω να δείχνω στοιχεία της προηγούμενης 10ετίας και 20ετίας και γιατί δεν δείχνω δεδομένα του 2022. Δεν ήρθα εδώ για να εντυπωσιάσω με τα τελευταία δεδομένα, ήρθα να κάνω μια παρατήρηση: Ότι πολλές φορές η γνώση και η ιατρική και η δημόσια υγεία αλλά και η δημόσια πολιτική υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Πολλές φορές όμως η γνώση δεν μετουσιώνεται σε πρακτικές πολιτικές».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στα δεδομένα υγείας της Σκωτίας, σύμφωνα με τα οποία «στην ηλικία των 50, ένας στους δύο ανθρώπους είναι δεδομένο ότι θα πάσχει από ένα χρόνιο νόσημα. Όσο μεγαλώνουμε, η πιθανότητα να έχουμε περισσότερα χρόνια νοσήματα αυξάνεται. Στην ηλικία των 75, το 80% θα έχει χρόνιο νόσημα και θα έχει πιθανώς και δύο και τρία και τέσσερα. Αυτό δεν συνέβαινε παλαιότερα, καθώς η ιατρική έχει κάνει πολύ μεγάλες προόδους και κάποιος μπορεί πλέον να ζει με 3 και 4 νοσήματα και να έχουμε επαρκείς θεραπείες που μας δίνουν τη δυνατότητα να φτάσει κανείς και στην ηλικία των 80 και των 90».

Έπαινο δέχτηκε επίσης ο Ηλίας Μόσιαλος από τoν Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Αθανάσιο Δ. Γιαννούκα.

Διαβάστε επίσης

Το εκπληκτικό αλλά παράξενο μυστικό για να διατηρήσετε φρέσκα τα αυγά

Η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου που έχει δει τα πάντα – από το Μάτι έως την Καρολάιν και τη Τζωρτζίνα – η πρώτη γυναίκα αντιπρύτανης στο ΕΚΠΑ

Τα νέα εμβόλια, οι θάνατοι τον Αύγουστο και η άνοδος στην Αττική

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.