Παρ’ ολίγον φάουλ για την Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς στο τσακ γλίτωσε από το να κατηγορηθεί για εύνοια προς μία εταιρεία self test. Μαθήματα ψυχραιμίας δίνει ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Το παρ’ ολίγον φάουλ της Αγαπηδάκη
Το μήνυμα που έλαβε, για να κάνει τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού ανήρτησε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, δίνοντας το παράδειγμα για να ακολουθήσουν και οι εκατοντάδες χιλιάδες άλλες γυναίκες, που ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στην εξέταση αυτή.
Βέβαια, ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία κινείται συμπαθητικά, οι καθυστερήσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού για τον καρκίνο του παχέος εντέρου παραμένουν.
Μάλιστα, όπως μάθαμε, παρά τρίχα να συμβεί και μια σοβαρή αστοχία, ένα… φάουλ κατά το κοινώς λεγόμενο. Στη σχετική ιστοσελίδα, η οποία περιέχει πληροφορίες για τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας, στο σημείο που αναφέρονται τα τεστ, που θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία, υπήρχαν μόνο δύο, τα οποία φαίνεται να πληρούν τις προδιαγραφές. Από αυτά, δε, μόνο το ένα υπάρχει στη χώρα. Έτσι υπήρχε άτυπα μια συνθήκη μονοπωλίου, καθώς ο ΕΟΦ είχε εγκρίνει κι άλλα τεστ που δεν αναφέρονταν.
Οι εταιρείες, που έχουν αντίστοιχα τεστ, έμμεσα άρχισαν να κατηγορούν το Υπουργείο, άρα την κα Αγαπηδάκη, για ευνοιοκρατία υπέρ μίας εταιρείας, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημείωση ότι θα έρχονταν κι άλλα τεστ.
Ευτυχώς το θέμα λύθηκε και η λίστα πλέον περιέχει πολλά περισσότερα τεστ, ώστε να αποφεύγονται τα φάουλ και οι παρεξηγήσεις. Καταλαβαίνετε τη ρετσινιά για τη χώρα, εάν φτάναμε στις ευρωπαϊκές αρχές κατηγορούμενοι για κάτι τέτοιο, από τη στιγμή, μάλιστα, που ο προσυμπτωματικός έλεγχος αφορά σε δαπάνη ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εμείς, βέβαια, δεν την έχουμε την κα Αγαπηδάκη για τέτοιο τύπο ανθρώπου. Όμως δεν είναι όλοι τόσο καλοί…
Διευκρινίσεις για τα σελφ τεστ
Το μεσημέρι της Παρασκευής δόθηκαν από το υπ. Υγείας οι εξής διευκρινίσεις για τα σέλφ τεστ, σχετικά με όσα αναφέρουμε στη στήλη Healthsecrets:
“Τα self-test kit που διατίθενται στους δικαιούχους μέσω του Προγράμματος ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ είναι τεχνολογίας iFOB ή FIT, φέρουν τη σήμανση CE και εγκρίνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Οι προδιαγραφές τους έχουν καθοριστεί με βάση τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνεται από τον ΕΟΦ εγγράφως σχετικά με τα εγκεκριμένα τεστ και αμέσως επικαιροποιούνται οι σχετικές πληροφορίες στο site για τις προληπτικές εξετάσεις τόσο για πολίτες όσο και για επαγγελματίες της υγείας. Το Υπουργείο Υγείας θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν αποκλείεται καμία εταιρεία από καμία διαδικασία. Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος κάθε εταιρεία που πληροί τις προδιαγραφές μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ο κατάλογος επικαιροποιείται από τον ΕΟΦ σε τακτά χρονικά διαστήματα και αντίστοιχα θα γνωστοποιούνται τα τεστ στο site του προγράμματος. Ακόμη, διευκρινίζεται ότι αρμόδιος για τη διαθεσιμότητα και τις εγκρίσεις φαρμάκων και συναφών προϊόντων είναι ο ΕΟΦ”.
Έρχονται ισολογισμοί στον ΕΟΠΥΥ το… 2026
Τα οικονομικά θέματα, πάντως, στην υγεία καλά κρατούν. Ετοιμάζεται επιτέλους να μπει τάξη στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, που θα βοηθήσει στην τακτοποίηση των οικονομικών στοιχείων, ώστε να μπορέσουν να δημοσιευτούν ισολογισμοί.
Ίσως κάποιοι κατηγορήσουν τη διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη, ότι καθυστέρησε πολύ να το κάνει. Όμως τουλάχιστον το κάνει.
Βέβαια, όπως φαίνεται και από το κείμενο που αναρτήθηκε για τον διαγωνισμό, θα χρειαστούν πολλοί μήνες. Με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, θα έχουμε οικονομικές καταστάσεις το 2026, που θα αφορούν αρχικά στο 2012.
Πραγματικά θέλουμε πολύ να μάθουμε τι θα προκύψει από τη διαδικασία, η οποία αποσκοπεί στη διαφάνεια.
Αλήθεια με την άλλη διαδικασία για τους ελέγχους στις αποζημιώσεις του Οργανισμού, που θα κόστιζαν καμιά 20αριά εκατομμύρια, τι γίνεται;
Λειψούς ισολογισμούς από τις φαρμακευτικές
Μιας και αναφερθήκαμε σε ισολογισμούς, Σε απόγνωση είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν λάβει ακόμη σημειώματα για το clawback, για τα φάρμακα που πούλησαν στα νοσοκομεία. Σε 2 εβδομάδες (μετά και τη σχετική παράταση) λήγει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και φυσικά οι εταιρείες θα φορολογηθούν για το 2023 με βάση τις πωλήσεις, που έχουν κάνει πριν από την αφαίρεση του clawback, που, όπως λένε, τους μειώνει σε πολλές περιπτώσεις έως και 70% τον τζίρο.
Όπως λένε οι εταιρείες, να βάλουν στη φορολογική τους κάποια εκτίμηση για το clawback δεν γίνεται. Ουσιαστικά, λοιπόν, θα φορολογηθούν κανονικά και όταν έρθει το clawback θα πρέπει να κάνουν διορθώσεις, ώστε να αλλάξει η φορολόγηση. Φοβερό σύστημα: «να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω μέλι» και σ’ αυτή την περίπτωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί, ώστε μέσω της ΕΚΑΠΤΥ μέχρι το τέλος του έτους να έχει υπολογιστεί και το clawback του α’ εξαμήνου 2024, όταν μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί ο υπολογισμός για το α΄ εξάμηνο 2023. Ειδικότερα ο σχεδιασμός για τον υπολογισμό του clawback είναι ο εξής:
• clawback α΄ εξαμήνου 2023: Αύγουστος 2024
• clawback β΄ εξαμήνου 2023: Οκτώβριος 2024
• clawback α΄ εξαμήνου 2024: Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2024
Για να δούμε…
Τέρας ψυχραιμίας
Αν και παλιότερα δεν διακρινόταν για την φοβερή του ηρεμία, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι ο Υφυπουργός Υγείας, παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς στα νοσοκομεία, παρέμεινε ψύχραιμος και απαντούσε σε ό,τι τον ρωτούσαν. Πολύ χαρακτηριστική η εμφάνισή του στον ΣΚΑΙ, όπου μία γιατρός από την Κω ξεπέρασε κάθε όριο ευγένειας.
Η γυναίκα μπορεί να είχε δίκιο σε κάποια θέματα και δεν την κρίνουμε γι’ αυτό. Όμως πραγματικά δεν τον άφηνε να μιλήσει. Μάλιστα ήταν έως και προκλητική. Παρόλα αυτά ο κ. Θεμιστοκλέους στάθηκε μια χαρά.
*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης:
Άδωνις: Γιατροί ανταποκρίθηκαν και λύθηκε το πρόβλημα σε 7 περιοχές – Τι θα γίνει με τη διάταξη