Τα ραντεβού του Απόστολου, o Μιχάλης στο Περιστύλιο και η «παύση» του Γιάννη

Με τους γενικούς πολυεθνικών συναντιέται ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ενώ σύσσωμη αναμένεται το Σάββατο 18/11 στο Περιστύλιο του Ζαππείου η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Τι συζητά ο Βαλτάς με τις πολυεθνικές;

Σειρά συναντήσεων με φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποιεί – όπως ο ίδιος δήλωσε – ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, με βασικό θέμα την πιθανότητα να έχουμε και φέτος έξαρση ελλείψεων φαρμάκων. Βέβαια φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η κατάσταση δείχνει σημάδια εξομάλυνσης. Είναι και πολύ καλός ο καιρός ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, οι φαρμακευτικές φέρονται να έχουν… συνηθίσει τις επιβαρύνσεις από το clawback αλλά δεν μπορούν να «καταπιούν» τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Σίγουρα το μεγάλο πρόβλημα των φαρμακευτικών ειδικά την τρέχουσα περίοδο, είναι το clawback και όχι οι παράλληλες εξαγωγές. Ειδικά για εκείνες της εταιρείες που διακινούν νοσοκομειακά φάρμακα αλλά και σκευάσματα των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος είπε ακόμη ότι οι εταιρείες πολύ σωστά δηλώνουν τις πωλήσεις φαρμάκων, ενώ αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των φαρμακαποθηκών όσον αφορά στα στοιχεία που δίνουν για τα αποθέματά τους.

Εκείνο που διερωτόμαστε είναι αν ανέφερε στους γενικούς των εταιρειών που συνάντησε, το αίτημά του προς την Κυβέρνηση – το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη – για τη διακίνηση και μέρους των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους  από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Μία διαδικασία που αν γίνει, θα φορτώσει με επιπλέον clawback τις φαρμακευτικές κατά 25 εκατ. ευρώ και βάλε.

Που είναι το app, οεοοοο?

Μια και αναφερθήκαμε στις ελλείψεις να σημειώσουμε ακόμη ότι οι εκτιμήσεις του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι οι πολίτες θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε μέσω εφαρμογής στο κινητό μας, αν και που μπορούμε να εντοπίσουμε ένα φάρμακο το οποίο είναι  σε έλλειψη, έπεσαν έξω. Και μάλλον θα ξαναπέσουν.

Το συγκεκριμένο app φυσικά και δεν ήταν έτοιμο στα μέσα Νοεμβρίου και σίγουρα δεν θα είναι ούτε μέσα στο Δεκέμβριο, όπως προέβλεψε ο υπουργός. Η πλατφόρμα που θα καταγράφει τα φάρμακα σε έλλειψη δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από τον ερχόμενο Ιανουάριο και αν δεν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί φυσικά να λειτουργήσει και το app.

Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν να αναφέρουμε θετικές ειδήσεις, θα λέγαμε εμείς.

Ευγενέστατος ο Χρυσοχοΐδης

Μπορεί στις εκτιμήσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης να έπεσε έξω, όμως κανείς δεν μπορεί να μην εκτιμήσει την ευγένειά του. Αναφέρουμε ένα πρόσφατο περιστατικό.

Κατά την επιστροφή του ο Υπουργός Υγείας μαζί με την Γενική Γραμματέα Λίλιαν Βιλδιρίδη από την Κρήτη που βρέθηκε πριν λίγες μέρες, όταν οι αεροσυνοδοί της πτήσης του πρότειναν να προηγηθεί στην αποβίβαση και να μετακινηθεί με ιδιωτικό αυτοκίνητο προς τον αερολιμένα, εκείνος είπε ότι δεν θα ήθελε και ότι θα αποβιβάζονταν όπως οι υπόλοιποι επιβάτες.

Καμία χρήση λοιπόν των πλεονεκτημάτων της βουλευτικής-υπουργικής του ιδιότητας …

Στο Περιστύλιο το Σάββατο με τη Unicef

Μεγάλη εκδήλωση για την ανακοίνωση του Προγράμματος: «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα 2023-2025» οργανώνει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, όπου χαιρετισμούς θα απευθύνουν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Ghassan Khalil και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μάθαμε ότι θα είναι και σχεδόν το σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου και σίγουρα ο Υπουργός. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Χρυσοχοΐδης γνώριζε για την εκδήλωση από νωρίς ή το έμαθε σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Αλλαγή σκυτάλης στο ΙΦΕΤ

Αλλαγές ανακοινώθηκαν όπως αναμέναμε και μάλιστα με σχετική καθυστέρηση στις διοικήσεις του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, όπως γράφαμε και πριν μία εβδομάδα. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι πως στο ΦΕΚ για την τοποθέτηση της κας Ελευθερίας Τοκατλίδη στη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ιδρύματος, αναφέρεται η «παύση» του προσωρινού προκατόχου της θέσης κυρίου Ιωάννη Σωτηρίου.

Αναρωτιόμαστε για ποια παύση «μιλά» η κοινή υπουργική απόφαση, αφού η θητεία του προηγούμενου ΔΣ είχε ήδη λήξει.

Απλά μας φαίνεται περίεργη αυτή η αναφορά. Ίσως να είναι ένα ακόμη τυπογραφικό λάθος..

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

ΣΦΕΕ-EFPIA: Απειλή για την Ευρώπη η φαρμακευτική νομοθεσία

Μικροβιακή αντοχή: 35.000 θάνατοι ετησίως από ανθεκτικά βακτήρια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.