Χαμούλης από Θεανώ και Άρη. Σε φάση ηρεμίας ο Χρυσοχοΐδης

Αξιοσημείωτο ανακάτεμα στις θέσεις στελεχών λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στον ΕΟΠΥΥ, με απόφαση της διοικήτριας, ενώ τις φαρμακευτικές εκνευρίζει το Υπ. Υγείας δια στόματος Αγγέλη, κοινώς… χαμούλης.

Χαμούλης 1: Οι αλλαγές της Θεανώς

Εκκωφαντικά… σιωπηρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι αλλαγές στις θέσεις πολλών στελεχών του ΕΟΠΥΥ, με απόφαση της διοικήτριας Θεανώς Καρποδίνη, όπως αυτές καταγράφονται λεπτομερώς στη Διαύγεια στις 3/11. Αν και δεν ακούστηκαν πολλά, μάθαμε ότι ο Οργανισμός μετατράπηκε σε καζάνι, που βράζει, λόγω των μετακινήσεων. Βέβαια για να επιδιώκονται αυτές οι αλλαγές, κάποιος λόγος θα υπάρχει, απλά δεν τον έχουμε μάθει ακόμη.

Σίγουρα δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που δυσαρεστήθηκαν, καθώς άλλαξαν πόστα και χαρτοφυλάκια εργασίας. Λέγεται, μάλιστα, ότι το έμαθαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Μάθαμε, δε, πως οι αλλαγές θα συνεχιστούν και δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτές, που έχουν, ήδη, γίνει.

Χαμούλης 2: Ο Άρης και οι καινοτομία

Θόλωσε, όπως φαίνεται, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας Άρης Αγγ’ελης, όταν διαπίστωσε πως η χώρα μας σε γενικές γραμμές είναι μεταξύ εκείνων, που εξασφαλίζουν σε σημαντικό ποσοστό πολύ ακριβές θεραπείες για τους πολίτες. Το θόλωμα αυτό δεν αφορά, βέβαια, στην κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών, αλλά στο ότι φαίνεται να αποζημιώνονται αδιακρίτως ως καινοτόμα φάρμακα θεραπείες, που δεν θα έπρεπε.

Βασισμένος, λοιπόν, στη γνωστή ατάκα «κάθε νέο φάρμακο δεν είναι αυτόματα και καινοτόμο», εξέθεσε σε κάποιες δημόσιες εμφανίσεις του στο πλαίσιο ημερίδων τον προβληματισμό, αν θα πρέπει να αποζημιώνονται άπασες οι καινοτόμες θεραπείες ιδιαίτερα ψηλά. Κι αυτό βεβαίως προκάλεσε έναν χαμούλη στους κύκλους των φαρμακευτικών εταιρειών, ειδικά των πολυεθνικών που διανέμουν στη χώρα καινοτόμα φάρμακα.

Όπως μάθαμε, η αντίδραση πολλών στελεχών της αγοράς ήταν έντονη και μάλλον οι σχέσεις Γενικού και φαρμακευτικών μπορεί να εξελιχθούν σε πολεμικές, μιας και ο Άρης ήταν και… Θεός του πολέμου.

Εκτιμούμε ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Σίγουρα το ποιες θεραπείες είναι σημαντικά καινοτόμες και ποιες οριακά, δεν είναι σε θέση να το κρίνει κανείς, αν δεν έχει πραγματικά στοιχεία, που να διαπιστώνουν από την ευρεία χρήση τους το ουσιαστικό όφελος για τους ασθενείς.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κάποιοι, από το γραφείο του και μέσα από τη μελέτη επιστημονικών δημοσιεύσεων, δεν μπορεί κανείς να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα κλινικά οφέλη ενός φαρμάκου.

Διημερίδα ΕΛΛΟΚ με φανερή απουσία του Υπουργείου Υγείας

Δεν έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι στη διημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), η οποία ολοκληρώνεται στις 11/11, δεν εμφανίστηκε κανείς από το Υπουργείο Υγείας, παρά μόνο η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα.

Σε μια εκδήλωση που συζητιέται το ιδιαίτερα κρίσιμο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο και οι εξελίξεις στην εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία, μάλιστα, διοργανώνεται από την κοινότητα των ασθενών, το λιγότερο που περιμέναμε ήταν η ανταπόκριση της ηγεσίας του Υπουργείου.

Προφανώς τόσο ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και η αναπληρώτρια Ειρήνη Αγαπηδάκη είχαν άλλες υποχρεώσεις και δεν τα κατάφεραν, όπως κατάφεραν νωρίτερα χθες να βρεθούν σε ημερίδα για τον εμβολιασμό. Για να μη θίξουμε και το γεγονός ότι το πρωί του Σαββάτου ο Υπουργός βρήκε χρόνο και άνοιξε, όπως μάθαμε, τις εργασίες σε ημερίδα για τα οφέλη της vegan διατροφής…

Δεν ψέγουμε τους Υπουργούς επειδή πήγαν εκεί. Ίσα ίσα που είναι ένα σημαντικό θέμα ο εμβολιασμός την τρέχουσα περίοδο. Αλλά και το σχέδιο για τον καρκίνο είναι, επίσης, σημαντικό και δυστυχώς φαίνεται να γίνεται κι αυτό ένα νέο «Γεφύρι της Άρτας».

Η δε συμπαθέστατη κυρία Καλύβα δεν θα λέγαμε ότι ήταν η πιο κατάλληλη για τη συμμετοχή στην πρώτη ημέρα της διημερίδας, καθώς δεν είναι και δουλειά της.

Ο κουλ Χρυσοχοΐδης

Όσο εκνευρισμένη φαίνεται να είναι η φαρμακοβιομηχανία το τελευταίο διάστημα – και μιλάμε για κυρίως για τις πολυεθνικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – άλλο τόσο ήρεμος εμφανίζεται ο Υπουργός Υγείας. Δεν ξέρουμε αν τον Υπουργό επηρέασαν τα γραφόμενά μας την προηγούμενη εβδομάδα.

Να πούμε, λοιπόν, ότι τα δύο βασικά σημεία, που εκνευρίζουν εντονότατα τις φαρμακευτικές, είναι αφενός τα σημειώματα που έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα, αφετέρου οι αναφορές Γενικού Γραμματέα Άρη Αγγέλη, που αναφέραμε προηγουμένως.

Όπως φάνηκε από την ανακοίνωση του ΣΦΕΕ, οι εταιρίες μιλούν για εμπαιγμό από το Υπουργείο Υγείας, όταν μιλά για εξοικονομήσεις και μείωση του clawback, αφού οι επιβαρύνσεις προς αυτές αυξάνονται συνεχώς.

Την ίδια ώρα, πάντως, το αυτί του κ. Χρυσοχοΐδη δεν φαίνεται να ιδρώνει και, μάλιστα, τον βρήκαμε και πολύ συνεργάσιμο στη συνέντευξη τύπου που έκανε. Κατά τα άλλα έχει υιοθετήσει ένα πολύ συγκεκριμένο αφήγημα με συνεχή αναφορά στην ύπαρξη 1,2 εκατομμυρίου Ελλήνων διαβητικών. Μη ρωτήσετε πού κολλάει αυτή η ομάδα των συμπολιτών μας. Πάντως ο Υπουργός την αναφέρει συχνά, ως μια κατηγορία χρονίων ασθενών, που χρήζει μιας ολιστικής προσέγγισης…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Ο Γολγοθάς των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα – Ελλείψεις φτηνών φαρμάκων και κόφτης σε σωτήριες εξετάσεις

Μηνυτήρια αναφορά ΙΣΑ για ιατρικές εξετάσεις σε καταστήματα οπτικών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.