Δημόσιες εμφανίσεις περιορισμένου χρόνου κάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ εκκρεμούν και πολλές αποφάσεις ειδικά για το φάρμακο. Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και σε ΙΦΕΤ – ΕΟΦ.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αποστάσεις (αν)ασφάλειας από δημοσιογράφους
Είναι γεγονός ότι στους 4 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν έχει κάνει συνέντευξη τύπου, ώστε να έρθει αντιμέτωπος με ερωτήσεις δημοσιογράφων του ρεπορτάζ υγείας. Την ίδια στιγμή, στις εμφανίσεις σε φόρα και σε συνέδρια, περιορίζεται σε μονολόγους, χωρίς να αφήνει περιθώρια ερωτήσεων, ενώ μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του, εξαφανίζεται.
Ο Υπουργός αποφεύγει φανερά να συνομιλήσει δημόσια με εκπροσώπους των media και περιορίζεται σε συνεντεύξεις με 1-2 το πολύ δημοσιογράφους.
Χαρακτηριστικές είναι οι δύο τελευταίες εμφανίσεις του στον Economist και σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή και Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο: Το ψηφιακό άλμα προς τη βελτίωση της ογκολογικής φροντίδας», όπου στη μεν πρώτη δέχτηκε ελάχιστες ερωτήσεις από έναν δημοσιογράφο, απαντώντας γενικόλογα και στη δεύτερη καμία. Και στις δύο περιπτώσεις έγινε… «καπνός», περιοριζόμενος σε ελάχιστες έως και καθόλου κουβέντες στο off the record.
Η στάση του μας εκπλήσσει, καθώς φαίνεται να εκφράζει μια φοβία απέναντι στους ιατρικούς συντάκτες, αν και γενικά δεν είναι πολιτικός, που μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές.
Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο, που υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες στο Υπουργείο και υπάρχει κενό ενημέρωσης σε πολλά πεδία. Να πούμε, βέβαια, πως μια χαρά είναι η επικοινωνία και η συνεργασία του με φορείς και με επιχειρήσεις, που σχετίζονται με την υγεία και αυτό για την αγορά γενικά κρίνεται ιδιαίτερα θετικό.
Όμως εξακολουθεί να υπάρχει δυσαρέσκεια από πολλούς εκπροσώπους των ΜΜΕ, ειδικά από τους διαπιστευμένους.
Νέα πρόσωπα στον «όμιλο» του ΕΟΦ
Μετά από έναν μήνα απέκτησε τελικά ηγεσία ο ΕΟΦ και η θυγατρική του, το ΙΦΕΤ, αν ισχύουν οι τελευταίες πληροφορίες. Για τον ΕΟΦ δεν θα πούμε πολλά, όπως και για τον καθηγητή Φαρμακολογίας Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελο Μανωλόπουλο, το όνομα του οποίου αποτέλεσε έκπληξη. Όπως έχουμε πει, στόχος του Υπουργού είναι να αλλάξει ριζικά τον ΕΟΦ και να τον κάνει λειτουργικό.
Αυτό που μας προβληματίζει – και όχι μόνο εμάς – είναι το ΙΦΕΤ. Για πολλούς το ίδρυμα αυτό έχει μια σκοτεινή ιστορία, η οποία είναι παλιά. Δεν φαίνεται, βέβαια, ο μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλός του να έχει κάποια σχέση και πραγματικά δεν ξέρουμε αν η επιλογή μίας νομικού, με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι και η καλύτερη επιλογή – η κα Ελευθερία Τοκατλίδη ακούστηκε ότι θα αναλάβει.
Αν και, εδώ που τα λέμε, η επόμενη ημέρα για το ΙΦΕΤ μπορεί να χρειάζεται ένα ιδιαίτερα ενισχυμένο δυναμικό δικηγόρων. Το βέβαιο είναι, επίσης, ότι χρειάζεται κι έναν καλό γνώστη της αγοράς φαρμάκου. Καλό να ελέγχεται το παρελθόν, αλλά δεν πρέπει να χαθεί και η αναγκαία δραστηριότητα επί του παρόντος.
Η «παγκόσμια» εμφάνιση του Άδωνι
Ιδιαίτερα δραστήριος ήταν τις τελευταίες εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ελλάδα, κυρίως μέσω του γραφείου που διατηρεί στην Αθήνα. Μετά, λοιπόν, από το ενδιαφέρον εκπαιδευτικό τριήμερο, που οργάνωσε για δημοσιογράφους στα μέσα Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ διοργάνωσε και δύο ημερίδες τη Δευτέρα 30/10 και την Πέμπτη (χθες) 2/11 με αντίστοιχα θέματα: «Ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ποιότητας της Φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών» και «Συνάντηση ΠΟΥ για την ποιότητα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ευρώπη».
Στην τελευταία ημερίδα, όπου αν και ήταν προσκεκλημένα διάφορα μέλη της κυβέρνησης, ήρθαν μόνο οι Υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και η πρώην Υφυπουργός Ζωή Ράπτη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ηρακλής Μοσκώφ, εμφανίστηκε και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Στην ομιλία του εκείνο, που εντυπωσίασε, ήταν ότι εκθείασε τις αθλητικές επιδόσεις του κ. Θεμιστοκλέους στο τρίαθλο!
Ξέρουμε το αθλητικό προφίλ του Υφυπουργού και τις συμμετοχές του στον Μαραθώνιο και ευρύτερα, λόγω και της συνεχούς δραστηριότητάς του στα social media.
Μάλιστα, όπως μας είπαν, την αθλητική δραστηριότητα του κ. Θεμιστοκλέους εξήρε και παρευρισκόμενο μέλος του ΠΟΥ, που τόνισε ότι αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα.
Κάτι θύμισε αυτό από Βασίλη Κικίλια αλλά.. καμία σχέση.
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης
Εξαγωγική μηχανή η ελληνική φαρμακοβιομηχανία – Τα ελληνικά φάρμακα κυκλοφορούν σε 147 χώρες
Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η ζωή ως vegan, ο γιος της και οι επόμενες επενδύσεις – έκπληξη