Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η ζωή ως vegan, ο γιος της και οι επόμενες επενδύσεις – έκπληξη

Το ραντεβού είχε δοθεί στο πρώτο vegan bakery της Αθήνας, το Holy Llama και η οικοδέσποινα Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση έφθασε λίγο μετά τις 20:00μμ το βράδυ της Τετάρτης, για να υποδεχθεί Έλληνες και ξένους επιστήμονες, που θα λάβουν μέρος στην 1η ημερίδα στη χώρα μας για τις εξελίξεις στην πρόληψη και στη θεραπεία νοσημάτων μέσω της φυτικής διατροφής.

Χαμογελαστή και ζεστή, μόλις είδε τον σύζυγό της, Βύρωνα Βασιλειάδη, που είχε φθάσει νωρίτερα από εκείνη, τα μάτια της έλαμψαν. Ζήτησε συγγνώμη από τους παρευρισκόμενους και έσπευσε να τον χαιρετήσει, αγκαλιάζοντάς τον θερμά. Στη συνέχεια μπήκαν μαζί στο κατάστημα και ξεκίνησαν να συνομιλούν με τον κόσμο.

Ανοικτή και ειλικρινής, η κα Κούρκουλου – Λάτση είναι μια νέα γυναίκα, που αφουγκράζεται τις τάσεις της εποχής και φροντίζει να εκπληρώνει τα βαθύτερα θέλω της, μέσα από μια φιλοσοφία ζωής προσεκτικά επιλεγμένη. Απόλυτα συνειδητοποιημένη, έχει καταφέρει – παρά τα «βαριά» της επώνυμα, που θα μπορούσαν να την «μπλοκάρουν» – να ανοίξει τους δικούς της δρόμους και να ακολουθήσει την καρδιά της.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ταξίδι της στον βιγκανισμό.

Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η ζωή ως vegan, ο γιος της και οι επόμενες επενδύσεις - έκπληξηΌπως μας είπε: «Από 22 χρονών ξεκίνησα τις αλλαγές στη διατροφή μου, ήρθε πολύ φυσικά για μένα. Ξεκίνησα από vegetarian και σταδιακά έγινα vegan. Ήταν κάτι που προέκυψε απλά, δεν καταπίεσα τον εαυτό μου. Είχα μια αγάπη για τα ζώα, που ήταν πολύ πιο δυνατή από αυτή του μέσου ανθρώπου. Οπότε είχα το έναυσμα να πω, δεν θέλω να πεθάνεις εσύ για να φάω εγώ, αφού δεν το χρειάζομαι.

Κι όταν μου ζητάνε ένα επιχείρημα, γιατί να γίνει κάποιος vegan, είναι αυτό, αν είσαι ένας άνθρωπος που σέβεται τη ζωή – κι εγώ τη σέβομαι, την αγαπάω τη ζωή μου και τη θεωρώ πολύ σημαντικό πράγμα – και σέβεσαι τη ζωή του άλλου, λες ότι εγώ μπορώ να επιβιώσω, χωρίς να πεθάνει, οπότε γιατί να το κάνω; Επειδή μου αρέσει; Προφανώς μου αρέσει. Προφανώς μου άρεσε το μπέικον, προφανώς μου άρεσε και το μπιφτέκι, είχα απώθηση μόνο σε ό,τι μου θύμιζε ζωντανό, δηλαδή αρνί το Πάσχα δεν έχω φάει ποτέ».

Υγεία, ηθική και αποτύπωμα

Οι vegan, όπως μας εξήγησε η κα Κούρκουλου – Λάτση, είναι διαφορετικοί, «κάποιοι εμμένουν στο ηθικό κομμάτι της φυτοφαγίας, εγώ το είδα σαν ευκαιρία για να βελτιώσω κάποια πράγματα στην υγεία μου. Και, πράγματι, είδα βελτίωση στους δείκτες υγείας».

Όπως μας αποκάλυψε, ο σύζυγός της δεν είναι vegan, αλλά δεν τρώει κρέας. «Τρώει, όμως, ψάρι, αλλά όχι στο σπίτι», ανέφερε με χαμόγελο.

Όσο για τη διατροφή του γιου τους Νικόλα, έχει επιλέξει αυτή να μην συμπεριλαμβάνει κρέας.

«Για το παιδί προς το παρόν είναι εύκολο, γιατί στο περιβάλλον δεν υπάρχει κρέας. Όταν πια καταλάβει – πώς βλέπουμε αυτά τα viral videos, που λένε στα παιδάκια ότι αυτό είναι ζώο – και φτάσει στην ηλικία που θα ρωτήσει “μαμά τι είναι αυτό;”, θα του πω ότι είναι κοτόπουλο, σαν αυτό που έχουμε στη φάρμα. Είναι αυτό που βλέπεις και το ταΐζεις από μωρό. Άμα θέλεις να το φας, οκ. Αλλά να ξέρεις τι είναι. Όχι να σου λέω, όπως έλεγαν σε μένα οι γονείς μου, το ζώο γέρασε και πέθανε και τώρα μπορούμε να το φάμε. Αυτά είναι ψέματα», είπε η ιδιοκτήτρια του vegan bakery.

Πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με τη φυτοφαγία είναι η έλλειψη πρωτεΐνης. Όμως, όπως εξήγησε, όσοι τρώνε κρέας, λαμβάνουν την πρωτεΐνη από τα ζώα που τρώνε, τα οποία ζώα τρέφονται με φυτά. Οπότε κάθε φυτική τροφή έχει πρωτεΐνη. Υπάρχουν, δε, τροφές, όπως τα όσπρια, που έχουν υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης από το κόκκινο κρέας, οπότε όλο αυτό, που λέγεται, δεν στηρίζεται κάπου».

Το vegan επιχειρείν και τα επόμενα βήματα

Η επέκταση της vegan business είναι στα πολύ άμεσα σχέδια της νεαρής επιχειρηματία. Αν όλα πάνε καλά, το Holy Llama – που μετρά ήδη έναν χρόνο λειτουργίας – θα αποκτήσει «αδελφάκι», άλλο ένα κατάστημα στην Αθήνα και πιθανόν κι ένα ακόμη στο εξωτερικό, δημιουργώντας ουσιαστικά μια αλυσίδα vegan φούρνων.

Η επιγραφή «Eating with a heart» δίνει το στίγμα. Πρόκειται για ένα κατάστημα, που φιλοξενείται σε ένα vegan friendly περιβάλλον στο κέντρο της πρωτεύουσας και περιλαμβάνει προϊόντα, που παρασκευάζονται καθημερινά με έμφαση στην ποιοτική πρώτη ύλη, είναι πολύ γευστικά και αποφεύγουν εντελώς ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα. Ο χώρος είναι φιλόξενος και έχει, πλέον, σταθερούς πελάτες, που δεν είναι vegans, αλλά επιλέγουν χυμούς και εδέσματα για τη νοστιμιά και τη θρεπτική τους αξία, χωρίς να είναι απαραίτητα fans της συγκεκριμένης διατροφής. Επιπλέον καθημερινά εξυπηρετεί και πολλούς τουρίστες.

Η νοστιμιά των προϊόντων σχολιάστηκε από πολλούς στο κλειστό meet up ενόψει της ημερίδας. Από τα περαστά finger foods η κα Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση επέλεξε μια μικρή σαλάτα και λίγο αργότερα δοκίμασε και ένα μικροσκοπικό vegan brownie, που της άρεσε πολύ.

Εκτός από τους φούρνους, στα σχέδιά της είναι και ένα ακόμη φιλόδοξο project, το οποίο θα αφορά στις γυναίκες και στις γέννες. Ουσιαστικά η πρωτοβουλία θα υποστηρίζει το δικαίωμα κάθε γυναίκας να επιλέγει τον τρόπο, με τον οποίο επιθυμεί να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι θα δημιουργήσει ένα καινοτόμο κέντρο φυσικού τοκετού.

Την ίδια ώρα επενδύει και σε άλλες vegan επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Έχω επικεντρωθεί σε food tech, που ασχολείται αποκλειστικά με το κρέας, το οποίο φτιάχνεται είτε σε εργαστήριο είτε από φυτά. Σε λίγα χρόνια δεν θα είναι βιώσιμη η κατανάλωση κρέατος και θα σταματήσει, είτε θα φορολογηθεί πολύ η κατανάλωση κρέατος.

Μέχρι τότε δεν αποκλείεται να έχουν καταφέρει οι επιστήμονες να φτιάξουν κρέας πιο υγιεινό στο εργαστήριο, που θα περιέχει πολλά από τα οφέλη του «αληθινού» κρέατος. Αυτό ίσως το επιλέξουν κάποιοι vegans, προσωπικά δεν θα το κάνω», επεσήμανε.

Η 1η vegan ημερίδα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πιστή στο όραμά της και στους στόχους της, η κα Κούρκουλου – Λάτση ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανωθεί και να γίνει στην Αθήνα η 1η vegan ημερίδα, με θέμα «Εξελίξεις στην πρόληψη και στη θεραπεία νοσημάτων μέσω της φυτικής διατροφής».

Είναι κάτι, που τη γεμίζει περηφάνια και χαρά. «Ήταν το όνειρό μου. Σπούδασα κάτι παρεμφερές και είχα όλη αυτή την πληροφορία για τα οφέλη της vegan διατροφής στην πρόληψη και στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών. Ο Έλληνας έχει τυφλή εμπιστοσύνη στον γιατρό, η άποψή μου είναι ότι αυτό είναι λάθος. Πιστεύω ότι ο γιατρός δεν έχει πάντα δίκιο, ούτε έχει πάντα τις γνώσεις για να στηρίξει θέματα διατροφής.

Θεώρησα, λοιπόν, ότι, φέρνοντας σημαντικούς γιατρούς από το εξωτερικό, που έχουν ειδικευθεί πάνω στη φυτική διατροφή και στα οφέλη της και προσκαλώντας και γιατρούς και από την Ελλάδα, που είναι ενημερωμένοι και γνωρίζουν, θα μπορέσουμε να μάθουμε από έγκριτα χείλη πώς η φυτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση διάφορων νοσημάτων».

Η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Δείτε περισσότερα στο mononews.gr

Διαβάστε επίσης

Έρευνα – Ο καταχρηστικός προϊστάμενος σε κάνει χειρότερο υπάλληλο

Λεύκανση δοντιών: Οι καλύτερες και οι χειρότερες μέθοδοι, σύμφωνα με έναν οδοντίατρο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.