Η… τσαντίλα του Θεόδωρου, ο «κλειστός» Μιχάλης και o χαμογελαστός Ζαχαρίας

Σταθερά φαίνεται να προκαλεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ – δικαίως ή αδίκως – την… τσαντίλα του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενώ σταθερός και ο Υπουργός Υγείας στο να επικοινωνεί μόνο τα βασικά. Χαμόγελα στη Pfizer από τα καλά περσινά οικονομικά στοιχεία.

Η… τσαντίλα του Θεόδωρου

Είναι γνωστό στη φαρμακευτική αγορά ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, Θεόδωρος Σκυλακάκης,  δεν είναι ήσυχο παιδί. Η χθεσινή επιστολή του (όλου του συλλόγου, βέβαια, αλλά διαπιστώνουμε τη δική του σφραγίδα), σε έντονο ύφος προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου, δείχνει ότι από καιρό προσπαθούν να συζητήσουν κάποια θέματα μαζί του, αλλά εκείνος δεν δείχνει να ανταποκρίνεται.

Για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών δεν θέλουμε να τοποθετηθούμε. Όμως στεκόμαστε στο συγκεκριμένο σημείο της επιστολής:

«Γνωρίζετε ότι οι νόμιμες εξαγωγές των χονδρεμπόρων βαίνουν μειούμενες. Από 400 εκατ. ευρώ το 2020 σε 200 εκατ. ευρώ (κατ’ εκτίμηση) το 2022. Γιατί σταμάτησε ο ΕΟΦ, επί των ημερών σας, να δημοσιεύει τα στοιχεία για τις εξαγωγές, αλλά και συνολικότερα για τις πωλήσεις φαρμάκων στη συνολική αγορά; Ποιος δεν θέλει να φανεί η απώλεια κατά το ΙΟΒΕ άνω των 400 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας; Ποιος εξυπηρετείται από την απόκρυψη του γεγονότος ότι κάθε χρόνο συγκεκριμένες εταιρείες διακινούν λιγότερα εμβαλάγια (συσκευασίες);»

Εμείς από τη στήλη το έχουμε θίξει το θέμα πολλές φορές. Δίνετε δικαιώματα κύριε Φιλίππου…

Καμία διαρροή…

Αξιοθαύμαστο για Υπουργό είναι το γεγονός ότι δεν βλέπουμε συχνές αναρτήσεις, φωτογραφίες κτλ σε προσωπικά social. Η τελευταία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αφορούσε στο Νίκο Χαρδαλιά, σταθερό επισκέπτη του Υπουργείου Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας, με την οποία στηρίζει την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής.

Προσωπικές φιλίες είναι αυτές…

Όσον αφορά στα του Υπουργείου, γενικά ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει καμία διαρροή, ούτε και για… εθιμοτυπικές συναντήσεις με φορείς. Ακόμη και η συνάντηση με τους διοικητές νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη δημοσιοποιήθηκε με την πλέον λιτή ανακοίνωση και χωρίς να υπάρχει ούτε, καν, μία ατάκα του μέσα.

Αυτή τη σιωπή φαίνεται να την έχει επιβάλει και στα υπόλοιπα στελέχη του Υπουργείου…

Τα αντιικά και τα κέρδη

Φρέσκα νέα. Μπορεί στο εξωτερικό τα πράγματα για τη Pfizer Hellas στην μετά COVID-19 εποχή να μην πηγαίνουν καλά, και λογικό είναι, όμως εδώ ανακοινώθηκαν μόλις πριν από δύο μέρες ιδιαίτερα καλές πωλήσεις και κερδοφορία, αλλά για την προηγούμενη χρονιά.

Αυτό οφείλεται στη χρήση του αντιικού φαρμάκου για την COVID-19, που ήταν αναγκαία, ειδικά στις αρχές του 2022, για πολλούς ασθενείς. Πώς, λοιπόν, να μην είναι χαμογελαστός ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζαχαρίας Ραγκούσης;

Μεταφέρουμε αυτολεξεί, αυτό που σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις και είναι χαρακτηριστικό:

«Ο καθαρός κύκλος εργασιών (για το 2022) ανέρχεται σε Ευρώ 488.099.546,26 το 2022, σε σχέση με Ευρώ 424.935.366,28 το 2021, σημειώνοντας αύξηση 15%, κυρίως λόγω των πωλήσεων του αντιικού φαρμάκου, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου COVID-19».

Κι αυτές είναι οι καθαρές πωλήσεις, έχοντας αφαιρεθεί rebate και clawback 122 εκατ. ευρώ και 110 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για 2022 και 2021.

Επίσης αναφέρεται ότι: «Τα αποτελέσματα χρήσης προ φόρων είναι κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 25 εκ., αυξημένα σε σχέση με τη χρήση του 2021 κατά Ευρώ 4 εκ., κυρίως λόγω της αύξησης των μικτών αποτελεσμάτων».

Και κέρδη, λοιπόν, αυτά που βλέπουν στο Υπουργείο και λένε ότι δεν πρέπει να μιλάνε καθόλου οι φαρμακευτικές.

Πάντως, παρά όλα τα παραπάνω καλά, μέρισμα στη μητρική δεν θα δώσει…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ 24-30/7: 24 θάνατοι από κορωνοϊό – Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 41% – Αύξηση και στα κρούσματα

Χρυσοχοΐδης: Συνάντηση με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.