Μια επιστροφή από τα παλιά, ο Χάρτης κι ο Βασίλης, η μαστίχα και ο Αθανάσιος

Πανταχού παρών σε events υγείας είναι τελευταία ο κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ ο Χάρτης Υγείας παιδεύει τον κ. Βασίλη Μπαλάνη. Στη Χίο για τη μαστίχα βρέθηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο πρώην του ΕΟΔΥ φλερτάρει πάλι με την Υγεία;

Ο προεκλογικός πυρετός ανεβαίνει σταθερά και δεν ξέρουμε τελικά πότε θα σπάσουν τα θερμόμετρα. Τέτοιες περιόδους βλέπουμε πολλά στελέχη από δημόσιες υπηρεσίες να εμφανίζονται συχνά και το κάνουν ειδικά εκείνοι, που έχουν διατελέσει σε σοβαρές θέσεις, τις οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν είτε λόγω αλλαγής κυβερνητικού σχήματος, είτε λόγω δυσμένειας, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο.

Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος έφυγε από τον Οργανισμό, όταν το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε ο Θάνος Πλεύρης. Τον είδαμε, λοιπόν, σε διάφορες εκδηλώσεις. Π.χ. στο Φόρουμ των Δελφών, στην εκδήλωση για την Υγεία, που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός και αλλού. Πιστεύουμε πως κάποια θέση θα θέλει πάλι στην επόμενη κυβέρνηση. Όποια κι αν είναι…

Μας είπαν ακόμη ότι στελέχη του Υπουργείου τον συμπαθούν, αλλά και πάλι τι να το κάνει; Μήπως θα ναι εκεί αυτά τα άτομα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης; Δουλίτσα να υπάρχει βέβαια. Ειδικά για ανθρώπους που ανήκουν στο χώρο του management…

Ο αχαρτογράφητος Χάρτης…

Κι αν έχει χυθεί μελάνι γι’ αυτό το θέμα… Ο Χάρτης Υγείας μοιάζει τελικά με το Γιοφύρι της Άρτας. Ααποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, είναι στην ευθύνη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. Πιο άμεσα ανήκει σε ελεγχόμενο Οργανισμό από το Υπουργείο, τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (ΟΔΙΠΥ), όπου διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Βασίλης Μπαλάνης.

Μάθαμε, λοιπόν, ότι ο κ. Μπαλάνης στους Δελφούς σε πηγαδάκι ανέφερε ότι αυτή την περίοδο τρέχει ή θα τρέξει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, που θα αναλάβει το έργο αυτό, δηλαδή τον Χάρτη. Όπως φαίνεται, ο Χάρτης Υγείας μάλλον δεν έχει προχωρήσει κάτι και γι’ αυτό αναζητείται ειδικός.

Η Μίνα μάλλον στο περιθώριο

Ακούστηκε ότι είναι πιθανό να παραμείνει και μετά τις πρώτες εκλογές σε πιθανή ενδιάμεση κυβέρνηση ως Υπουργός Υγείας η κα Μίνα Γκάγκα. Μάλλον αυτό είναι αδύνατο. Οι σχέσεις της δεν δείχνουν τόσο καλές με το Μαξίμου, όπως ήταν όταν ξεκίνησε τη θητεία της. Θα δείξει…

Ο προσωρινός Υπουργός Υγείας

Μιας και αναφερθήκαμε στην προσωρινή κυβέρνηση, που πολύ πιθανόν να οριστεί, αν η πρώτη κάλπη δεν βγάλει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, να αναφέρουμε ότι ήδη γίνονται επαφές και υπάρχουν σκέψεις για το ποιοι θα στελεχώσουν την κυβέρνηση αυτή.
Δεν μάθαμε ποιος θα αναλάβει στο Υγείας, όμως όποιος κι αν γίνει Υπουργός, θα έχει να διαχειριστεί διάφορα θέματα. Θα πρέπει και θα μπορεί να εκδώσει σημαντικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες, όμως, μέσα στο συνεχόμενο προεκλογικό κλίμα δεν θα στοχοποιούν πρόσωπα και κόμματα. Π.χ. μπορεί να εκδοθεί απόφαση για αύξηση τιμών φαρμάκων ή να εφαρμοστεί η απόφαση, που αφορά στην κατάργηση της εξίσωσης της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική των γενόσημων. Ή ακόμη να γίνουν κινήσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ιδιωτικού Δικαίου. Γενικά δεν είναι και λίγα που μένουν ακόμη σε εκκρεμότητα…

Γκρίνιες γκρίνιες γκρίνιες

Απαντήσεις ζητά η φαρμακοβιομηχανία από τον Θάνο Πλεύρη, αλλά βλέπει να μην τις παίρνει, όπως ακριβώς θα ήθελε. Βέβαια από την πλευρά του ο ίδιος ο κ. Πλεύρης είναι απόλυτα κάθετος στην τήρηση της συγκεκριμένης φαρμακευτικής πολιτικής, που έχει ανακοινώσει, για όσο διάστημα παραμένει σε αυτή τη θέση, αλλά οι φαρμακευτικές εμφανίζονται απογοητευμένες και σημειώνουν ότι επί της ουσίας ποτέ δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος.

Μάλλον οι εταιρείες θα πρέπει να ποντάρουν σε αλλαγές, όταν προκύψει κάποια νέα κυβέρνηση. Αλλά δύσκολο να τις πετύχουν. Ίσως αν κάποιος τεχνοκράτης αναλάβει το Υπουργείο Υγείας και καταφέρει να πετύχει απόλυτο έλεγχο της συνταγογράφησης, να γίνει κάτι. Αλλά πόσο εύκολο είναι να επιβάλει κανείς Τεχνητή Νοημοσύνη σε επιστήμονες υγείας;

Εξαδάκτυλος και άλλοι για τη μαστίχα

Στη Χίο βρέθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Κέντρου Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας. Ήταν προσκεκλημένος του τοπικού προέδρου των γιατρών, ο οποίος τον κάλεσε προκειμένου και οι γιατροί να μάθουν για τα οφέλη της μαστίχας.

Το βασικό μήνυμα, που ήθελαν να δώσουν οι μαστιχοπαραγωγοί, ήταν να ξεκινήσουν και οι γιατροί να συστήνουν και τη μαστίχα σαν μια εναλλακτική υγιεινή αγωγή για διάφορες παθήσεις. Και φυσικά επειδή γίνονται και κλινικές μελέτες για τη μαστίχα, να είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια.

Για την ιστορία, στη συγκεκριμένη εκδήλωση βρέθηκε και ο Χιώτης Sir Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca. Μη ρωτήσετε πώς ένας άνθρωπος με παγκόσμια αναγνώριση στον χώρο των συμβατικών φαρμάκων, βρέθηκε να υποστηρίζει μια φυσική εναλλακτική αγωγή. Είναι, βέβαια, τιμητικό.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Ένα από τα φθηνότερα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής

Ελλείψεις φαρμάκων με σεμαγλουτίδη και ντουλαγλουτίδη – Επιστολή φαρμακοποιών στους γιατρούς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.