Ο σωτήρας… Σωτηρίου, τα χαμόγελα του Θεόδωρου και οι 348 του ΕΟΔΥ

Περισσεύουν τα χαμόγελα του Θεόδωρου Τρύφων. Ακούει τα καλύτερα από την κυβέρνηση, για τη δυνατότητα που έχει να καλύψει ελλείψεις φαρμάκων. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Σωτήριου του ΙΦΕΤ «γκαζώνει» για να βρει φάρμακα.

Τα χαμόγελα του Θεόδωρου Τρύφων

Χρόνια έλεγε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής ELPEN, ότι η ελληνικές παραγωγικές μονάδες φαρμάκων μπορούν να καλύψουν το 70% της αγοράς. Και το έλεγε ως απάντηση σε όσους αναφέρουν ότι η χώρα διαθέτει τα πιο ακριβά ελληνικά φάρμακα, δηλαδή τα γενόσημα.

Έλα, όμως, τώρα που ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης «πίνει νερό» στο όνομα του Τρύφων. Κι αυτό διότι η εταιρεία ELPEN είναι εκείνη, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε γενόσημα φάρμακα για τα ελληνικά φαρμακεία, όπως και τις δυνατότητες να τα παραγάγει. Φυσικά έχει και η DEMO, όμως εκείνη απευθύνεται πιο πολύ στα νοσοκομεία.

Ο Θ. Τρύφων, λοιπόν, δεν αισθάνεται ικανοποίηση μόνο επειδή θα ανοίξουν οι δουλειές, αλλά για το γεγονός ότι δικαιώθηκαν οι αναφορές του.

Και, μάλιστα, πέτυχε, ώστε να αναγνωριστεί και η σχετική εύνοια, που μπορεί να είχε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, και κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 348 του ΕΟΔΥ

Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ είναι τόσο πολυπληθής σε προσωπικό. Είδαμε σε μια Υπουργική Απόφαση ότι μόνιμα απασχολεί 348 άτομα! Λογικά θα χρειάζονται, αλλά πραγματικά πιστεύετε ότι όλοι τους δουλεύουν;

Απλά το θέτουμε σαν ερώτημα.

Συνολικά τα άτομα, που έχουν εργασιακή σχέση ορισμένου χρόνου, είναι πάνω από 2000, αλλά σε αυτά περιλαμβάνονται και τα συνεργεία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ).

Και η ΦΑΜΑΡ σε διακοπές

Η εταιρεία ΦΑΜΑΡ είναι βασικός συνεργάτης στη διανομή κυρίως, αλλά και στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων, για λογαριασμό πολυεθνικών εταιρειών. Μάλιστα αποτελεί το 60% και βάλε τη αγοράς φαρμάκου στα ελληνικά φαρμακεία ως προμηθευτής.

Η εταιρεία, παρά τον κακό χαμό που είπαμε, έκλεισε για Χριστούγεννα. Και που καίγεται το σύμπαν από ελλείψεις, καμία ανταπόκριση. Αν και είμαστε σε φάση έκτακτης ανάγκης.

Εντάξει, άνοιξε χθες και σήμερα αργία…

Ο σωτήρας… Σωτηρίου

Όπως σημειώσαμε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να καλύψει κάποια κενά στις ελλείψεις φαρμάκων, όμως χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα να ανταπεξέλθει και δεν είναι βέβαιο ότι θα βρει άνετα πρώτες ύλες.

Εκεί, λοιπόν, επιστρατεύεται η θυγατρική του ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ, για να «ξαμοληθεί» στις διεθνείς αγορές και να βρει σκευάσματα με όποιο κόστος.

Βέβαια το ΙΦΕΤ και δη ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Σωτηρίου, πρέπει να πάρει εντολή από το αφεντικό του, τον Δημήτρη Φιλίππου, που προεδρεύει της μητρικής ΕΟΦ.

Οι σχέσεις δεν είναι και οι καλύτερες μεταξύ των δύο. Κι έτσι φαίνεται πως αυτή η εντολή καθυστερεί.

Κύριε Πλεύρη, θα τους λύσετε επιτέλους τη μεταξύ τους παρεξήγηση, να γίνει η δουλειά; Τι μας τον παρουσιάσατε σαν σωτήρα τον Σωτηρίου;

Χαμόγελα και από την Άγκαθα για το εμβόλιο

Η καλλονή και πάντα χαμογελαστή επικεφαλής της εταιρείας MSD, Άγκαθα Γιακόντσιτς, αν και λογικά δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμη στη χώρα μας, μπορεί να χαίρεται για την εδώ πορεία της σε πολύ δύσκολες στιγμές.

Τελευταία χαμογελά, επειδή διευρύνθηκε η χορήγηση του εμβολίου για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV. Ενώ, λοιπόν, υπήρξε μια μείωση στη χορήγηση λόγω κορωνοϊού τα προηγούμενα χρόνια, κάποια στοιχεία που βρήκαμε δείχνουν αύξηση μέσα στο 2022.

Μάλιστα ήταν τέτοια η ζήτηση, που το εμβόλιο βρέθηκε και στη λίστα του ΕΟΦ με τα ελλειπτικά σκευάσματα! Η δικαιολογία: αυξημένη ζήτηση. Άρα κάτι έγινε…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης 

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Πιστός στο ανθρωπιστικό του καθήκον το 2022

Κυριακίδου: Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κίνα

ΕΟΔΥ: Μάσκα και αρνητικό τεστ για ταξιδιώτες από την Κίνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.