Σε κλοιό τριδημίας η χώρα – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Σε κλοιό τριδημίας λοιμώξεων του αναπνευστικού βρίσκεται η χώρα, με τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό να βρίσκονται σε ταυτόχρονη έξαρση και τους ειδικούς να αναμένουν συνέχιση του κύματος για αρκετές εβδομάδες ακόμα. Όπως κατέγραψε μάλιστα, η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ για το διάστημα από 26 Δεκεμβρίου – 01 Ιανουαρίου 2023, η χώρα μας βρίσκεται σε κλοιό τριδημίας. Νέα αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης και ρεκόρ επισκέψεων σε γιατρούς για γριπώδη συνδρομή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία όσον αφορά τον κορονοϊό αυξάνονται τα κρούσματα, οι εισαγωγές και οι θάνατοι στη χώρα μας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 119 και 141 έχασαν τη μάχη για τη ζωή μέσα σε 7 ημέρες.

Σε κλοιό τριδημίας η χώρα

Μιλώντας στον ANT1, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Ρπιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η έξαρση οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τα δυο τελευταία χρόνια -λόγω των περιορισμών του κορονοϊού- τα αντισώματα έχουν πέσει στον γενικό πληθυσμό. Προέβλεψε δε, ότι όλη αυτή η κατάσταση θα μας απασχολήσει και τον Φεβρουάριο.

Σε ότι αφορά τη συζήτηση που άνοιξε για τον αν θα πρέπει να καθυστερήσει η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία για λίγες ημέρες ακόμη, ο κ. Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε αντίθετος, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο αν έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα

Αναφερόμενος στην έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, στην Κίνα, ο κ. Μαγιορκίνης, εξήγησε γιατί δε συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Κίνα οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους ανέφερε. Αφενός, επειδή -λόγω των αντιδράσεων των πολιτών- οι Αρχές σταμάτησαν την πρακτική των μηδενικών κρουσμάτων και ο ιός άρχισε να κυκλοφορεί και αφετέρου επειδή η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ μικρή και τα εμβόλια στην Κίνα φαίνεται πως δεν είναι και πολύ αποτελεσματικά.

Η έξαρση της τριδημίας που έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα θα συνεχίσει να σαρώνει τη χώρα μέχρι και τον Φεβρουάριο, τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο νέο στέλεχος κορονοϊού στις ΗΠΑ. «Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η μετάλλαξη. Είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Σημείωσε επίσης, ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη. «Έχει συμπέσει με τη χειμερινή έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λιγάκι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν οφείλεται στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της βαρυχειμωνιάς που είχανε, γιατί είχαν βαρύ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ήταν αναμενόμενο να δουν αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού αυτή τη χρονική περίοδο.

Διαβάστε επίσης 

Ο σωτήρας… Σωτηρίου, τα χαμόγελα του Θεόδωρου και οι 348 του ΕΟΔΥ

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαρώνει η γρίπη – 3 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα – 141 από κορονοϊό

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.