Ο αποκαλυπτικός Μπάμπης, ο θρασύς Θάνος και οι φιλοδοξίες μέσω Αγαπηδάκη

Και τι δεν άκουσε η… πλάτη του Πλεύρη από τη φαρμακοβιομηχανία, μετά την ομιλία του σε συνέδριο. Η δημοφιλής κα Αγαπηδάκη, μπροστάρης κι αυτή στη βελτίωση της εικόνας του Μαξίμου. Ενδιαφέρουσες ειδήσεις δια στόματος Καραθάνου.

Από πίσω βρίσιμο κι από μπρος «Κύριε Υπουργέ»

Η αλήθεια είναι ότι η ατάκα του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ότι επειδή όλη η φαρμακευτική αγορά έχει παράπονα μαζί του, σημαίνει ότι κάνει καλή φαρμακευτική πολιτική (κάπως έτσι το είπε), προκάλεσε θυμό στη φαρμακοβιομηχανία.

Αυτό συνέβη την Τρίτη, στην τελετή έναρξη του συνεδρίου για «Τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας», όπου ο Θάνος Πλεύρης μίλησε για τις δράσεις του. Φυσικά η αναφορά αυτή αλλά και κάποια άλλα πράγματα, που είπε, δεν άρεσαν στις εταιρείες, που με το που τέλειωσε η ομιλία και δημιουργήθηκαν τα πηγαδάκια, όπως μάθαμε του… «έσυραν τα εξ’ αμάξης».

Βέβαια κανείς δεν γύρισε ευθέως να αντιμιλήσει. Έως και ακούστηκε «φταίμε κι εμείς που δίνουμε θάρρος».

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, σε άλλη φάση είπε και το πολύ επιτυχημένο «πρώτη φορά βλέπουμε το να πιέζει κάποιος τη φαρμακοβιομηχανία να θεωρείται πολιτικό επίτευγμα, που επί της ουσίας θεωρείται και πλεονέκτημα σε πολιτικό». Κι αυτό πάλι το μεταφέρουμε σε ελεύθερη απόδοση.

Δεν είναι, πάντως, τυχαίο πως ο Θάνος Πλεύρης θέλει να είναι ένα από τα καλά παιδιά του Μαξίμου και φυσικά η διαδικασία να εξωραϊστεί το πρόσωπο της κυβέρνησης είναι μεγάλο ζήτημα. Η Υγεία αποτελεί έναν τομέα, που περνά από την επιτυχία στην κακή κριτική και θα πρέπει να φανεί το σημαντικό έργο που επιτελείται.

Ελπίδες και από την Αγαπηδάκη

Το ότι γίνεται σοβαρή δουλειά στην Υγεία πρέπει, επίσης, να αποδειχτεί ευρύτερα και εκτός του φαρμάκου, με σημαντικό κοινωνικό έργο και μετρήσιμο. Μέρος αυτού του βάρους έχει φορτωθεί η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία με τον επαγγελματισμό της, την εργατικότητά της και τη μόρφωση κάνει μια χαρά δουλειά.

Αλλά πολλές φορές προτρέχει.

Μάθαμε λοιπόν… κουτσομπολιό. Ενώ έγινε ολόκληρη συνεδρία, στο πλαίσιο του παραπάνω συνεδρίου που είπαμε, για την παιδική παχυσαρκία, κι ενώ είχε προηγηθεί συνέντευξη τύπου της κας Αγαπηδάκη, όπου εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλική με τους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε αρκετά στο πρόγραμμα του Υπουργείου για το ίδιο θέμα, τελικά έμοιαζε σαν να μιλάνε στις δύο εκδηλώσεις δύο διαφορετικοί πόλοι.

Πάντως ο σκοπός και των δυο πλευρών είναι καλός. Μήπως παίζονται, όμως, τίποτα κονδύλια στη μέση; Μήπως πολιτικές αντιπαραθέσεις; Και δεν εννοούμε μεταξύ του Θάνου Πλεύρη και της Ειρήνης Αγαπηδάκη. Έχουμε διαπιστώσει προσωπικά με αρκετές αφορμές ότι η συνεργασία των δύο είναι αγαστή και ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και υποστήριξη.

Ειδήσεις σημαντικές από τον Μπάμπη Καραθάνο

Ενώ ο Υπουργός Υγείας ήταν κάπως επιθετικός με τις φαρμακευτικές, περισσότερο φιλικός φάνηκε ο σύμβουλός του στο πεδίο του Φαρμάκου, Μπάμπης Καραθάνος.

Σε ομιλία του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διαδικασίες, που γίνονται στον χώρο της δαπάνης, πράγματα που σε γενικές γραμμές γνωρίζαμε, αλλά ήταν κάπως πιο συγκεντρωμένα, όπως είδαμε στο σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε μετά την ομιλία του συμβούλου. Επίσης επεφύλαξε και μια είδηση σχετικά με προσπάθειες, που γίνονται, να βρεθούν λεφτά για καινοτόμες θεραπείες.

Βέβαια ο τρόπος, που το περιέγραψε, δεν ήταν και ο καλύτερος για έναν απλό θεατή. Όμως απευθυνόταν σε ειδικό κοινό και εκείνοι λογικά το κατάλαβαν. Το πόσο ρεαλιστικό είναι να γίνει, θα δείξει. Μην ξεχνάμε ότι πάμε σε εκλογές.

Άρα και το να υπόσχονται κυβερνητικά στελέχη διεργασίες και νέες εξελίξεις, είναι το μόνο εύκολο. Εκτός εάν επανεκλεγούν φυσικά.

Ποιος πληρώνει τον… βαρκάρη;

Σε άλλα νέα ωραίοι στο Υπουργείο Υγείας. Οργανώνουν εκδήλωση για κλινικές μελέτες στη Θεσσαλονίκη, καλούν κόσμο να μιλήσει, αλλά για το ποιος θα πληρώσει τα μεταφορικά ούτε κουβέντα. Μάλλον ΣΔΙΤ είναι το νέο μοντέλο εκδηλώσεων…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης 

Πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ θα είναι για πρώτη φορά μία μαύρη γυναίκα, η καθηγήτρια Claudine Gay

9 γιορτινές συμβουλές προς άτομα με διαβήτη για την πιο δύσκολη εποχή του χρόνου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.