Ιός Δυτικού Νείλου: Αυξάνονται τα περιστατικά στη χώρα

Αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά της λοίμωξης του Δυτικού Νείλου στη χώρα. Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, έως τώρα, έχουν καταγραφεί 5 κρούσματα. Οι τέσσερις ασθενείς προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και είναι άτομα 65 έως 78 ετών.Εκδήλωσαν όλοι συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα) και χρειάστηκαν νοσηλεία.

Το πέμπτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου επιβεβαιώθηκε χθες (20/7) στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 76χρονο στη Λάρισα και αποτελεί το πρώτο κρούσμα για την Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος άντρας νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σε καλή κατάσταση.

Ιός Δυτικού Νείλου: Μεγαλύτερος ο αριθμός των μολύνσεων

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι πολλαπλάσιος, καθώς οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, εκτιμούν πως σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναλογούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Θεοκλής Ζαούτης έχει αποστείλει εγκύκλιο στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, με οδηγίες αιμοεπαγρύπνησης.

Μετάδοση

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται, όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Συμπτώματα

Περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα ενώ ένα 20% εκδηλώνει:

πυρετό
διάρροια
πονοκέφαλο
κνησμό
πόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και
εμετό
Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης.

Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων όμως ο Ιός Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Διαβάστε επίσης 

ΕΟΔΥ: 20 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, για να χειρουργήσει 15 παιδάκια, ο παγκοσμίου φήμης παιδοχειρουργός Marc Aaron Levitt

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.