Ο Δημήτρης, το ψάξιμο των υπόλοιπων φαρμακάδων και η Eurovision

Ο Δημήτρης από τον χώρο του φαρμάκου, ο Θάνος Πλεύρης που αποδεικνύεται μεγάλη “αλεπού” – πόσο απέχουν τα “θέλω” του από το Μαξίμου; – και η Eurovision.

Σπάει αυγά τελικά ο Πλεύρης

Διαφορετική διάθεση σήμερα, ίσως λόγω της άνοιξης ή της ύφεσης της COVID-19.

Γενικότερα έχουμε την επιθυμία να εκθειάσουμε το ταλέντο του νεότερου Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Ο εν λόγω πολιτικός θα έλεγε κανείς πως μπορεί να αποτελέσει “πολιτικό αναφοράς” στη διαμόρφωση μίας νέας γραμμής στην πολιτική φαρμάκου.

Με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε μέσα στη βδομάδα στη Βουλή, ο κ. Πλεύρης όχι μόνο επιβεβαίωσε και έκανε νόμο τις απειλές του προς τις φαρμακευτικές, αλλά προκάλεσε και αιφνιδιασμούς.

Οι πιο ευχαριστημένοι από την συγκεκριμένη νομοθετική διαδικασία είναι δύο κορυφαίοι επιχειρηματίες του χώρου του φαρμάκου.

Ο Δημήτρης 

Ο Δημήτρης είναι ο κ. Δημήτρης Δέμος. Ο εν λόγω επιχειρηματίας δικαιώθηκε μετά από χρόνια, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς νοσοκομειακών σκευασμάτων στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο προμηθευτή σε νοσοκομειακά φάρμακα “ρουτίνας” για το ΕΣΥ.

Ανέκαθεν η εταιρεία του προσπαθούσε να επικοινωνήσει στην οποιαδήποτε κυβέρνηση ότι αποτελεί έναν βασικό πυλώνα στήριξης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λόγω, όμως, των στρεβλώσεων που υπήρχαν – και εξακολουθούν να υπάρχουν – στο νοσοκομειακό φάρμακο, η εταιρεία επιβαρυνόταν με ιδιαίτερα υψηλές φορολογήσεις, κυρίως έμμεσες.

Τα σκευάσματα, λοιπόν, της εν λόγω εταιρείας, σε μεγάλο ποσοστό δεν θα πληρώνουν πλέον clawback, αφού είναι φτηνά!

Βέβαια μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προχωρά σε επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης του μισού δισ. ευρώ για “φαρμακάρες” και για εμβόλια.

Η τροπολογία

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε πριν από μερικές μέρες για το φάρμακο, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα εμβόλια της γρίπης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε κάνει και το 2020, έτσι και το 2021 ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες εμβολίων, να εισαγάγουν περί τα 4,1 εκατ. τεμάχια.

Έλα όμως που το 2021 η Έλληνες πολίτες δεν ήταν τόσο δεκτικοί στο να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο και περίπου 1 εκατ. τεμάχια περίσσεψε. Όμως αυτά τα περισσευούμενα οι εταιρείες, οι οποίες τα προμήθευσαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα είχαν πληρώσει ή θα τα πλήρωναν σε διάστημα 2-3 μηνών. Κοινώς είχαν μία χασούρα της τάξης των 8 εκατ. ευρώ.

Στην τροπολογία, λοιπόν, που κατατέθηκε για το φάρμακο από τον κ. Θανάση Πλεύρη, σημειώνεται πως ειδικά για αυτά τα αδιάθετα σκευάσματα, δηλαδή τα αντιγριπικά εμβόλια, οι εταιρείες δεν θα ζημιωθούν, αλλά θα αφαιρέσουν την ζημιά αυτή από το clawback, που ήταν να πληρώσουν. Αυτό είναι μια δικαίωση και για τις εταιρείες του κλάδου, διότι δεν θα πληρώσουν τα σπασμένα επειδή η κυβέρνηση έκανε λάθος υπολογισμούς.

Σταρ. Ίσως όχι σούπερ, αλλά…

Στο κλίμα της αυριανής Εurovision, μας έρχεται στο μυαλό μια τραγουδάρα από τα μέσα του 1970. Η Ελπίδα στο Ισραήλ κατακτά μια θέση χαμηλή, όμως κερδίζει το κοινό. Μελωδική η επένδυση για το καλό της ψυχής μας.

Σαράντα χρόνια μετά, ένας επιχειρηματίας, που το όνομά του μνημονεύτηκε τότε από το υπέροχο ελληνικό τραγούδι, χωρίς στόμφο, χωρίς έπαρση, επενδύει στην ΠΦΥ. Σε διαγνωστικά κέντρα που αναδεικνύονται σε σημεία αναφοράς.

Αφήνουμε εδώ τη συγκεκριμένη επισήμανση. Και αν αναρωτηθεί κανείς γιατί το κάναμε θέμα, θα πούμε απλά ότι το να επενδύεις 10 εκατ. ευρώ σε έναν χρόνο, χωρίς να έχεις πίσω σου κάποιο μεγάλο fund, είναι σπάνιο.

Επίσης το να επιστρέφεις ως επένδυση, λεφτά πολλαπλάσια των κερδών που εξασφάλισες από τα τεστ για τον κορωνοϊό, αποτελεί δεδομένο άλλης ανάλυσης και μίμησης.

Καλή μας επιτυχία αύριο!

 

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Γ. Κωτσιόπουλος: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία – Βασικός πυλώνας η ψηφιακή αναμόρφωση των υπηρεσιών

Ο… Ρουβάς των λοιμωξιολόγων, ο προκλητικός Γκίκας και οι αποχωρήσεις από το Υπουργείο Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.