Οι χρησμοί των Δελφών, το καρφί του Πλεύρη στις φαρμακευτικές και οι υποταγμένοι εμπειρογνώμονες

Την ανυπαρξία κοινών θέσεων από πλευράς φαρμακευτικών εταιρειών θέτει ως εμπόδιο για διάλογο ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος φαίνεται να είναι και «κατηγορούμενος» από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Την ίδια ώρα οι χρησμοί των Δελφών δεν έβγαλαν είδηση…

Οι χρησμοί των Δελφών

Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι το Διεθνές Οικονομικό Forum των Δελφών δεν κατάφερε να προσφέρει τίποτα στον τομέα της Υγείας. Στα διάφορά σχετικά πάνελ, παρά την παρέλαση μεγάλων ονομάτων, οι συζητήσεις έμειναν στα ίδια και τα ίδια, αν και πολλοί έμπειροι συντονιστές πάλεψαν για να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων ουσίας.

Αυτό, που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν η αναφορά του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη σε πάνελ με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών, ότι οι εταιρείες του κλάδου μέσω της θεσμικής τους εκπροσώπησης (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ) δεν έχουν καταθέσει στο Υπουργείο κοινές προτάσεις για την χάραξη φαρμακευτικής πολιτικής.

Επί της ουσίας ο Υπουργός επιβεβαίωσε τις φήμες ότι οι εταιρείες, ανάλογα με το πεδίο δραστηριότητάς τους, έχουν διαφορετική ατζέντα. Αυτή η κατάσταση διευκολύνει τον Υπουργό, διότι λέει: «Μέχρι να συμφωνήσετε εσείς σε κάποιον κοινό τόπο, εγώ θα νομοθετώ για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής κι έχει ο Θεός».
Προκύπτει, δηλαδή, άτυπα ένα «διαίρει και βασίλευε», αν και ο Πλεύρης δεν προκάλεσε καμιά διχόνοια ανάμεσα στις φαρμακευτικές. Απλά αυτές έχουν διαφορετικά συμφέροντα η κάθε μία.

Για να μη μακρηγορούμε, από τη συζήτηση αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Ο Υπουργός είπε τα μέτρα που ήδη επιβάλλει, οι φαρμακευτικές γκρίνιαξαν και, όπως είχε συμβεί και στην πίτα του ΣΦΕΕ, έφυγαν όλοι με σκέψεις και προσευχές να… βρέξει χρήμα ο ουρανός, για να γεμίσει τον προϋπολογισμό για το φάρμακο.

Όλο το Υπουργείο στους Δελφούς, πλην ενός

Μιας και αναφερθήκαμε στους Δελφούς, να επισημάνουμε ότι σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ήταν εκεί, εκτός του γενικού γραμματέα Μάριου Θεμιστοκλέους. Ίσως να έπρεπε να μείνει ένας πίσω, αν και οι Δελφοί δεν είναι στην άκρη του κόσμου. Ίσως να μην ήθελε να πάει κιόλας.

Ακούσαμε, πάντως, πως σε κάποια πηγαδάκια σχολιάστηκε η απουσία του. Πολλοί ανέμεναν να βρίσκεται σε κάποιο πάνελ.

Στα κάγκελα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ή τουλάχιστον κάποια μέλη

Αιφνιδιάστηκαν, όπως μάθαμε, τα στελέχη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων από τις ανακοινώσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, δια στόματος Θάνου Πλεύρη. Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνονταν το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής.

Όμως ο Υπουργός – κατ’ εντολή του Μαξίμου σίγουρα – έκανε τις ανακοινώσεις στις 11 το πρωί, κάτι που δεν άρεσε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, παρόλο που δεν είδαμε κάποια αντίδραση.

Ο Υπουργός ξεκίνησε λέγοντας: «Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις των ειδικών, προβαίνουμε στην ανακοίνωση του οδικού χάρτη αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της πανδημίας COVID–19». Κι αναρωτιόμαστε: Ποια εισήγηση; Εκείνη που είχε γίνει μια βδομάδα νωρίτερα; Λογικά ναι. Τότε όμως οι εμπειρογνώμονες δεν είχαν τοποθετηθεί σχετικά με την αναστολή της χρήσης των πιστοποιητικών και όπως μαθαίνουμε δεν είναι και απόλυτα σύμφωνοι μ’ αυτό.

Το κακό είναι πως ο Υπουργός παίρνει πάνω του την ευθύνη μιας κυβερνητικής απόφασης, ενώ σίγουρα ο ίδιος θα ήθελε να ακολουθήσει κατά γράμμα αυτό, που θα του μετέφερε η Επιτροπή.

Μπάχαλο στην επίσημη ιστοσελίδα για την πανδημία

Θέλαμε να το γράψουμε εδώ και καιρό. Αν μπει κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης για την πανδημία της COVID-19 (https://covid19.gov.gr/), θα διαπιστώσει ότι κάποιος βαρέθηκε από τον Ιούλιο του 2020 να αλλάξει το πεδίο, που αφορά στην ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία!

Ειδικότερα, προς το τέλος της ιστοσελίδας (δηλαδή όπως φαίνεται στο άνοιγμα της οθόνης του υπολογιστή και πηγαίνοντας προς τα κάτω), αναφέρεται το εξής: «Εβδομαδιαία Τακτική Ενημέρωση Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για την COVID-19. Εβδομαδιαία Τακτική Ενημέρωση 21.07, 21 Ιουλίου, 2020».

Ίσως ο Υφυπουργός να λείπει σε κάποιους. Όμως θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό γι’ αυτόν να έμενε σ’ αυτό το πεδίο η τελευταία παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά στο Υπουργείο Υγείας, η οποία έγινε στις 27/7/2021. Τώρα απλά παραμένει η αναγγελία ότι ο Υφυπουργός «θα» κάνει ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 21 Ιουλίου του 2020.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Summit για την καταπολέμηση της Παχυσαρκίας : Χρειάζεται εθνική στρατηγική η αντιμετώπιση της

Λεμόνι : 7+1 χρήσεις για το σπίτι που δεν έχετε φανταστεί

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.