Ως ο πλέον πολυπράγμων υπουργός Yγείας φαίνεται να είναι ο Θάνος Πλεύρης καθώς διαχειρίζεται μόνος πρωτοβάθμια υγεία, φάρμακο και πανδημία.
Η απουσία του γενικού γραμματέα ΠΦΥ
Επιφορτισμένος με το πρόγραμμα εμβολιασμών, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, φαίνεται να απέχει από την εφαρμογή του νέου σχεδιασμού του yπουργείου Υγείας στον τομέα αυτό. Η πανδημία κρατά τη δυναμική της και η ανάγκη να είναι ενεργό το δίκτυο εμβολιασμού, δεν αφήνει περιθώρια στο Γενικό Γραμματέα για άλλες ασχολίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όσες ενημερώσεις έχουν γίνει σχετικά με τις αλλαγές στην ΠΦΥ ή σε όσα κανάλια έπαιξε το νομοσχέδιο γι αυτήν, δεν αναφέρθηκε πουθενά το εκτελεστικό στέλεχος του Υπουργείου.
Μάθαμε δε ότι και ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης θέλει να έχει «πάνω» του τις μεταρρυθμίσεις στην ΠΦΥ. Είναι λογικό ότι αν πετύχει εκεί, στις επόμενες δύσκολες εκλογές, η ανάδειξή του σε βουλευτικό και υπουργικό θώκο θα είναι περίπατος.
Αν δεν απατόμαστε στον ίδιο τομέα με τον Βασίλη Κικίλια κατεβαίνει. Ενδιαφέρον θα χει να δούμε την αναμέτρηση. Δεν ξέρουμε βέβαια μήπως εκεί θα είναι υποψήφια και η Μίνα Γκάγκα…
Η άστοχη ανάρτηση της Μίνας
Μια και αναφέραμε και το όνομα της αξιόλογης ομολογουμένως Αναπληρώτριας Υπουργού, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η ανάρτηση στο facebook σχετικά με τη νοσηλεία του κυρίου Κοντοζαμάνη ήταν εντελώς άστοχη.
Ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει αν κάποιος άλλος «χάκαρε» το προφίλ της εκεί και βρέθηκε η ανάρτηση να λέει προς τον προκάτοχό της Βασίλη Κοντοζαμάνη που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, ότι θα φτιαχτεί η λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας ώστε να χει καλύτερο σήμα!
Πραγματικά αυτό διαβάστηκε σαν τρολάρισμα. Και είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι λόγια δικά της αυτά.
Για να μην πούμε βέβαια ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Βασίλη Κοντοζαμάνη και Μίνα Γκάγκα μάλλον δεν είναι και οι καλύτερες.
Ο καλός μάνατζερ της Boehringer
Τζίρο που ίσως να ξεπέρασε και το 1 δισ. ευρώ ακούσαμε ότι έκανε η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Boehringer, η μόνη που διατηρεί στην Ελλάδα εργοστάσιο και μάλιστα παραγωγής φαρμάκων που δεν έχει λήξει η πατέντα τους.
Η πολύ καλή πορεία της εταιρείας, έχει συνδεθεί και με την ανάληψη της διοίκησης από τον κύριο Δημήτρη Αναγνωστάκη πριν από μερικά χρόνια.
Η βιομηχανία αποτελεί πολύτιμο asset, όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για όλη την οικονομία της χώρας αφού το 80% και πλέον της παραγωγής εξάγεται. Συν το γεγονός ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη.
Και τα καταφέρνει και μόνη της χωρίς να χει ανάγκη την Ελληνική Κυβέρνηση. Αν και βρέθηκε εκεί πριν μερικούς μήνες και ο πρωθυπουργός.
Μην πει κανείς ότι γλείφουμε…. Διαφημίσεις δεν δίνει έτσι κι αλλιώς
Δε βγαίνω ρε μάνα μου
Περί τα 300-500 εκατ. ευρώ θεωρεί –και δικαίως- η φαρμακοβιομηχανία ότι χρειάζεται να προστεθούν στον προϋπολογισμό για τα φάρμακα, όμως ο Πλεύρης δεν μπορεί να τα βρει.
Σίγουρα ζήτησε από Σκυλακάκη, Σταϊκουρα, Μητσοτάκη κ.λπ., αλλά η απάντηση που μάλλον έλαβε ήταν «αν είχαμε λεφτά θα αφήναμε στο Υγείας τον Κικίλια»!
Σενάριο είναι αυτό μην το πάρουμε τοις μετρητοίς.
Και αφού αναφέραμε τον προκάτοχο του κ. Πλεύρη, να πούμε ότι στα λόγια μείωσε το clawback για τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ στα 700 εκατ. ευρώ, αλλά όπως μας ψιθύρισαν αυτό έκλεισε τελικά στα 800 εκατ. και βάλε. Απλά το λέμε κι αυτό, διότι την καυτή πατάτα ο Πλεύρης τη διαχειρίζεται και μάλιστα παρά τη διαφορά… ύψους, έχει πιο μεγάλο τσαμπουκά.
Α, επειδή αναφερθήκαμε στο clawback και τη μείωση του, ποιος βρέθηκε τελικά να δικαιώνεται; Ο Σωτήρης Μπερσίμης!
Ναι, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, που για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ΝΔ και για την ΝΔ ήταν ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη. Μια μέθοδο, έναν υπολογισμό να παίρνει μεγάλες εκπτώσεις.
Μάθαμε ότι πάνω σ’ αυτή την τεχνική θα βασίσει σε ένα βαθμό την προσπάθεια εξασφάλισης καλύτερων τιμών για τα φάρμακα.
Σωτήρης ο τσεκουράτος
Όλοι μας θα έπρεπε να εκτιμάμε τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Διαπιστώνουμε, ότι παρά τη μεγάλη απουσία του από τις ενημερώσεις, αρκεί μια τοποθέτηση του μια φορά στους 2-3μήνες για να μας ξεκουνήσει.
Και πραγματικά είναι από τους ελάχιστους επιστήμονες που δεν φοβάται να τα βάλει με πολιτικούς.
Η χθεσινή παρουσία του στους Δελφούς ήταν σαφέστατη. Ναι μεν μπορούμε να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά να μην το χάσουμε κιόλας. Πρέπει να ‘χουμε το νου μας και στο κακό σενάριο το οποίο δεν είναι διόλου απίθανο να συμβεί.
Ο ΕΟΔΥ περιπαίζει τον κόσμο
Προχθές Τετάρτη 6/4 οι συντάκτες υγείας όπως μάθαμε, ενημερώθηκαν ότι η επιδημιολογική έκθεση για την πορεία της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ θα δημοσιεύεται το αργότερο μέχρι τις 15:30.
Το αποτέλεσμα ήταν και την Τετάρτη και την Πέμπτη 6-7/4, να δημοσιευτεί η έκθεση μετά τις 16:30. Ως και σ αυτό το σημείο η αξιοπιστία του οργανισμού χωλαίνει.
Τα ‘χουμε γράψει πολλές φορές. Ο πρόεδρος Ζαούτης το παλεύει, αλλά το κατεστημένο βαριέται.
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης
Εξαδάκτυλος για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Οι Έλληνες γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι στην ΕΕ