Φόρουμ Δελφών- Τσιόδρας : Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια

«Η πανδημία του κορονοϊού είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι. Το καλοκαίρι αναμένεται να μειωθεί η πίεση από τον κορονοϊό» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα, ανέδειξε και την ανάγκη για καλύτερα εμβόλια «που θα συνεχίσουν να μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο αλλά να μας καλύπτουν για 1-2 χρόνια και όχι για 3-4 μήνες. Χρειάζεται να ανασχεδιάσουμε τις δοσολογίες των εμβολίων», τόνισε και συμπλήρωσε πως αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι «να ενισχύσουμε τα Συστήματα Υγείας γιατί το φθινόπωρο ο ιός θα μας θυμίσει και πάλι την παρουσία του».

Τσιόδρας: Τι μας δίδαξε η πανδημία 

Αναφερόμενος στο τι μας δίδαξε η πανδημία αυτά τα δύο χρόνια είπε, πως πρέπει να περάσουμε σε μια επιτήρηση της δημόσιας υγείας που θα αφορά την αποτελεσματικότητα φαρμάκων και των εμβολίων, να παρακολουθούμε τους σκληρούς δείκτες και τις νοσηλείες.

Με τη φράση «ευελπιστούμε για το καλύτερο, αλλά ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», έκλεισε την παρέμβασή του ο κ. Τσιόδρας, αφού πρώτα επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η επιστημονική κοινότητα εξετάζει 4 με 5 σενάρια εξέλιξης της πανδημίας. Ο καθηγητής σημείωσε ότι χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια, καθώς χάνουμε την προστασία από μόλυνση όλο και περισσότερο, σημειώνοντας ότι χρειαζόμαστε εμβόλια που δεν θα κάνουμε 3-4 φορές τον χρόνο.

Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη να περάσουμε στην επιτήρηση όχι απλά των αριθμών αλλά της σοβαρής νόσου και της αποτελεσματικότητας εμβολίων και φαρμάκων. Τέλος, τόνισε τη σημασία καθαρών μηνυμάτων που δεν θα αποπροσανατολίζουν την κοινωνία, γιατί, όπως είπε, η επιδημία της κακώς δοσμένης πληροφορίας αδίκησε και έκανε κακό στην επιστήμη.

Επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίστηκε ο Pierre Delsaux, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας.

«Φοβάμαι ότι δεν έχουμε εξέλθει της κρίσης. Κανείς δεν ξέρει τί θα γίνει μετά το καλοκαίρι», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μετάλλαξης λόγω του ανεμβολίαστου πληθυσμού. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και οργάνωση και τάχθηκε υπέρ της κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος, σημειώνοντας ότι όποιος προσπάθησε μόνος δεν τα κατάφερε.

Επαναλοιμώξεις 

Στο φαινόμενο των επαναλοιμώξεων αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, σημειώνοντας ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει αυξηθεί ο αριθμός τους. Παρόλα αυτά, είπε ότι αναλογικά αποτελούν το 3% όλων των λοιμώξεων και επειδή όποιος νοσεί έχει ήδη έναν βαθμό ανοσίας, τα περιστατικά είναι λιγότερο σοβαρά και παρουσιάζουν μειωμένη θνητότητα. Ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε ότι στις περισσότερες πανδημίες η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει στο τέλος της διετίας, ωστόσο είναι σημαντικό πλέον να παρακολουθούμε συγκεκριμένους δείκτες, όπως της σοβαρής νόσους, της νοσηλείας και των θανάτων.

Προσανατολισμός προς νέες τεχνολογίες και νέο σύστημα υγείας

Τέλος, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος,  υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για επικράτηση αερογενών λοιμώξεων και για δημιουργία νέων, επομένως χρειάζεται, όπως είπε, προσανατολισμός προς νέες τεχνολογίες και νέο σύστημα υγείας που να στηρίζεται σε σύγχρονες δομές.

Διαβάστε επίσης 

Φόρουμ Δελφών 2022: H ψηφιοποίηση καταλύτης για τη βελτίωση της ισότητας στην υγεία

Φόρουμ Δελφών – Mπουρλά : Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, τα εμβόλια για τον καρκίνο

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.