Oι πολυεθνικές, ο ανδροκρατούμενος ΣΦΕΕ, οι γυναίκες της PIF και οι κλινικάρχες

Γόβες και μποτάκι στη διαδρομή για τη μείωση του clawback. Οι πολυεθνικές, ο ανδροκρατούμενος ΣΦΕΕ, οι γυναίκες της PIF και οι κλινικάρχες, σε μια προσπάθεια να γοητεύσουν τον νομοθέτη Πλεύρη.

Οι πολυεθνικές και η γκρίνια στον Πλεύρη

Την πόρτα του Υπουργείου Υγείας πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να συναντηθούν με τον κ. Θάνο Πλεύρη. Σύμφωνα με τα όσα καταφέραμε να μάθουμε, η συνάντηση αφορούσε στην «καυτή πατάτα», την οποία έχει να διαχειριστεί και ο συγκεκριμένος Υπουργός, δηλαδή την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, το γνωστό πια clawback.

Όπως μάθαμε, ο Υπουργός Υγείας είχε δύο συναντήσεις: μία με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και μία με τους εκπροσώπους της PIF. Να σχολιάσουμε ότι η πρώτη συνάντηση ήταν με 4 άνδρες και η δεύτερη με δύο υπέρκοψες γυναίκες. Τώρα γιατί οι γόβες και το μποτάκι (τα υποδήματα των εκπροσώπων) βάδισαν σε διαφορετικές ώρες τους ίδιους διαδρόμους, δεν είναι γνωστό, όμως καταλαβαίνουμε ότι κάτι υπάρχει ανάμεσα στους δύο φορείς εκπροσώπησης.

Αδιάφορη η Ελληνική Βιομηχανία

Να αναφέρουμε ότι δεν υπήρχε συνάντηση με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και αυτό γιατί το φλέγον θέμα, δηλαδή το clawback, έχει να κάνει με διατάξεις, οι οποίες σχετίζονται με τις τιμές των φαρμάκων, στις οποίες πουλάνε οι πολυεθνικές στην Ελλάδα.

Ο κ. Πλεύρης έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες να του κοινοποιήσουν σε ποιες τιμές αποζημιώνονται για τα φάρμακά τους στο εξωτερικό. Ουσιαστικά θέλει να γνωρίζει τις εκπτώσεις, που δίνουν, για τα φάρμακά τους, σε σχέση με την τιμή καταλόγου στα άλλα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό, βέβαια, εκ πρώτης όψεως δεν είναι και τόσο λογικό ως απαίτηση του Υπουργού, καθώς η συμφωνία, που κλείνει κάθε εταιρεία με την εκάστοτε κυβέρνηση σε κάποιο κράτος, είναι εμπιστευτική και φυσικά δεν αφορά σε κανέναν άλλον, παρά μόνο τους δύο διαπραγματευόμενους, δηλαδή στην εταιρεία και στην κυβέρνηση.

Πάντως ο Υπουργός Υγείας φαίνεται αποφασισμένος να κρατήσει αυτή την ανένδοτη στάση, αφού δεν έχει έτσι κι αλλιώς πολλές εναλλακτικές να προτείνει.

Συνεδριαζόμενοι πάροχοι

Δίνουν και παίρνουν τα συνέδρια, τα οποία αφορούν στο θέμα των πολιτικών υγείας, με το πιο πρόσφατο να διοργανώνεται από τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου και την εφημερίδα Real. Όπως και στο προηγούμενο πρόσφατο συνέδριο, που είχαμε καταγράψει στην στήλη, εκείνο της Καθημερινής, έτσι και στο συγκεκριμένο, είτε από πλευράς κακής οργάνωσης, είτε επειδή ίσως οι διοργανωτές να μην το ήθελαν, οι δημοσιογράφοι δεν είχαν παρουσία.

Εννοούμε φυσικά τη ζωντανή παρουσία και την κάλυψη του γεγονότος από δημοσιογράφους, που δεν ανήκουν στον όμιλο της Real.
Καταφέραμε τουλάχιστον να μάθουμε μερικά πράγματα.

Mας έκανε, λοιπόν, ιδιαίτερη εντύπωση ότι στο συνέδριο της Real, χορηγοί αλλά και παρόντες στην συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν πολλοί και σημαντικοί εκπρόσωποι από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικής υγείας της χώρας.
Μας ανέφεραν, δε, ότι ήταν έκδηλη η σθεναρή διάθεση της κυβέρνησης για σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στον χώρο της υγείας, τα γνωστά ΣΔΙΤ, όπως αναφέρονται. Αυτό μάλλον αναμένεται να λάβει σύντομα σάρκα και οστά και για τον λόγο αυτό είδαμε στα πάνελ της ημερίδας να συμμετέχουν ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος από τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών, ο κ. Σωκράτης Γουρλής από τον όμιλο Ιατρόπολις, ο γενικός διευθυντής του Ιατρικού Αθηνών κ. Γιώργος Στυλιανίδης, ο οποίος εξελέγη και πριν από λίγο καιρό πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, ο κ. Γιάννης Βάλβης επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου HHG, ο οποίος ελέγχει τον όμιλο Υγεία, ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου Βιοϊατρικής κ. Γιώργος Στυλιανίδης και ο κ. Βασίλειος Σιούλας διευθυντής της Α’ Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας του νοσοκομείου Μητέρα.

Γύρισαν πλάτη οι πολυεθνικές

Αντίθετα, βλέποντας και το πρόγραμμα της ημερίδας της Real, δεν είδαμε να υπάρχει παρουσία και στήριξη από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία. Είδαμε μόνο ότι κορυφαίος χορηγός ήταν η εταιρεία ΕΛΠΕΝ, με τον επικεφαλής της διοίκησής της, κ. Θεόδωρο Τρύφων λόγω και της ιδιότητάς του ως προέδρου της ΠΕΦ, να συμμετέχει σε πάνελ.
Υπήρχαν επίσης και άλλες τρεις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που στήριξαν, αλλά καμία πολυεθνική. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, δεν το ξέρουμε. Να γύρισαν την πλάτη στον κ. Χατζηνικολάου οι πολυεθνικές; Μάλλον αυτό θα είναι.

Παρα-πολιτικό

Εξιτήριο έλαβε χθες Πέμπτη 9/12 ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, μετά από 2,5 μήνες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ο κ. Λεβέντης, όπως μάθαμε, παρέμεινε πολλές μέρες, όχι μόνο λόγω της καταπόνησης του οργανισμού του από την νόσησή του με COVID-19, αλλά και λόγω της κακής ψυχολογικής κατάστασης που του προκάλεσε η ασθένεια.
Η δική του μάχη αποδεικνύει ότι αυτή η πανδημία μπορεί να μας χτυπήσει παντού.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιά – Πάνω από 60.000 δόσεις τη Δευτέρα

Παπαευαγγέλου: Σε ύφεση η πανδημία στη χώρα- Υπό εξέταση η 4η δόση εμβολίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.