Healthsecrets – Ο Σκέρτσος μπροστά, ακόμη να μάθει ο Αρκουμανέας, άφαντη η Κοτανίδου

Σταθερές αστοχίες εξακολουθεί να παρουσιάζει ο τρόπος που ενημερώνεται ο πολίτης για τα ζητήματα της επιδημίας. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος η κυβέρνηση φαίνεται να ανακατεύει πρόσωπα, υπουργεία και υπηρεσίες σκορπίζοντας την πληροφορία και χάνοντας την εμπιστοσύνη.

Τελικά ποιος είναι ο υπεύθυνος ενημέρωσης για την επιδημία;

Σταθερή στους δέκτες μας παραμένει η τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών αλλά και τα άλλα στοιχεία για την επιδημία κορονοϊού, με το ενδιαφέρον όμως των πολιτών να μην είναι έντονο. Βεβαίως δεν πρέπει να αδικούμε τους πολίτες, καθώς παρακολουθήσαμε μερικές από τις σχετικές ενημερώσεις και καταλάβαμε ότι επί της ουσίας πρόκειται για κάποιους μονολόγους με ελαφρές διευκρινίσεις ύστερα από ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Είναι, δε, φανερό πως οι τελευταίοι σε πολλά ερωτήματα, που κάνουν, απαντήσεις δε λαμβάνουν.

Κι ενώ, λοιπόν, έχουμε εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας και της πολιτικής ηγεσίας να κάνουν τις σχετικές ενημερώσεις, ξαφνικά μέσα από κοινωνικά δίκτυα βλέπουμε πολύ πιο συγκεκριμένες και πλουσιότερες σε στοιχεία «ενημερώσεις», προερχόμενες από το Μαξίμου!

Τι εννοούμε. Πρόσφατα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ανάρτησε μια πλειάδα στοιχείων στο facebook συγκρίνοντας την πορεία της πανδημίας σε δύο διαφορετικές περιόδους, ώστε να προβάλει την θετική επίδραση των εμβολιασμών.

Και αναρωτιόμαστε: Αυτά στοιχεία τα οποία τα παρέχουν στο Μαξίμου και τον κύριο Σκέρτσο υπηρεσίες και φορείς εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Υγείας γιατί δεν τα είδαμε στις ενημερώσεις; Θα πρέπει ο πολίτης να «ακολουθεί» τις σελίδες του κ. Σκέρτσου για να ενημερώνεται όταν ο επίσημος φορέας ενημέρωσης είναι το Υπουργείο Υγείας;

Η άβολη θέση του Υπουργείου

Και για να το προχωρήσουμε στα όρια της «συνομωσιολογίας», τα στοιχεία αυτά έχουν μεγαλύτερη αξία, αν τα παραθέσει ένας άνθρωπος του απόλυτου περιβάλλοντος του πρωθυπουργού;

Και, τέλος, πόσο άβολα μπορεί να αισθάνθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όταν βλέπει τις σχετικές αναρτήσεις, καθώς μας ψιθύρισαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο;

Ακόμη να μάθει τη δουλειά ο κ. Αρκουμανέας

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από εκείνες τις αναφορές, όπου είχαν στοχοποιήσει τον ΕΟΔΥ και τον πρόεδρό του, σχετικά με το τι στοιχεία για την πορεία της επιδημίας συγκεντρώνει, την αξιοπιστία, τη διαφάνεια κτλ. Όντως, σε μεγάλο βαθμό υπήρξε άδικη επίθεση στον ΕΟΔΥ, όμως σε έναν άλλο βαθμό είχε τεθεί και το ζήτημα κατά πόσο ο ΕΟΔΥ συγκεντρώνει σωστά στοιχεία.

«Ερευνώντας» τις ανακοινώσεις για την ημερήσια εικόνα της επιδημίας, που αναρτάται στο site του ΕΟΔΥ, βλέπουμε ότι υπάρχει ενίσχυση των στοιχείων, που παρουσιάζονται, αν και αυτό δε σημαίνει ότι δεν χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης και ενίσχυσης.

Μαθαίνουμε ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας δεν έχει δώσει κάποιες εντολές για να γίνουν αλλαγές. Επίσης φαίνεται ότι και τα στοιχεία δεν τα βλέπει άμεσα ο ίδιος, καθώς κάτι ακούσαμε πως υπάρχουν εκτός ΕΟΔΥ στατιστικολόγοι που τα επεξεργάζονται (με επιφύλαξη μεταφέρουμε την πληροφορία).

Πρόσφατα πάντως μας έκανε εντύπωση και μια ουσιαστική τοποθέτηση, προερχόμενη από την Εθνική Συνομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών της χώρας. Η συνομοσπονδία καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλία και να προβεί στην αναφορά των ποσοστών των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων στον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων που ανακοινώνονται καθημερινά.

«Συγκεκριμένα κρίνουμε αναγκαίο να ενημερώνονται καθημερινά οι πολίτες για το τί ποσοστό των κρουσμάτων, των θανάτων αλλά και των διασωληνωμένων αφορά σε εμβολιασμένους και τι ποσοστό σε ανεμβολίαστους. Η πληροφορία αυτή θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης των πολιτών στα εμβόλια, στην υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας ακόμα και από τους πλήρως εμβολιασμένους αλλά και στην κατάρριψη κάθε είδους παραπληροφόρησης, εσκεμμένης διαστρέβλωσης αλλά και ανησυχίας που διατηρεί μερίδα των πολιτών που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί».

Αυτό σημείωνε η ανακοίνωση.

Θα στεναχωρήσουμε κάπως τη συνομοσπονδία καθώς δεν πρόκειται καν να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα το Υπουργείο και δη ο ΕΟΔΥ όπου θα πρέπει να αναζητήσει τα στοιχεία. Ο κ. Αρκουμανέας φαίνεται να ταλαιπωρείται με το ρόλο που έχει αναλάβει. Βασικά όχι με το ρόλο που ανέλαβε, αλλά μ’ αυτόν που του προέκυψε λόγω covid.

Που πήγε η κυρία Κοτανίδου;

Σχετικά συχνή ήταν κατά το παρελθόν η παρουσία της καθηγήτριας κυρίας Κοτανίδου σε τηλεοπτικές εκπομπές αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας. Απότομα όμως σαν να εξαφανίστηκε. Η τελευταία της εμφάνιση, με βάση και τα όσα προκύπτουν μέσω google για να είμαστε ειλικρινείς, είναι σε συνέδριο υγείας, που έγινε πρόσφατα.

Η σχετική εξαφάνιση συνδυάζεται σε γενικές γραμμές με την αναφορά της σε κάποια ημερίδα, ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχει χάσει το βηματισμό της και ότι καλό θα ήταν μετά από τις συνεδριάσεις να υπάρχει μια ανακοίνωση με τα βασικά σημεία συζήτησης.

Αν θυμόμαστε καλά, τότε είχε υπάρξει αντίδραση από μέλη της επιτροπής. Πάντως φαίνεται ότι μετά από εκείνη την αναφορά η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής δεν εμφανίζεται.

Να ‘ναι τυχαίο;

Διαβάστε επίσης

Healthsecrets – Όταν η φαρμακευτική πολιτική δεν πουλάει εν μέσω επιδημίας και θέρους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.