Healthsecrets – Όταν η φαρμακευτική πολιτική δεν πουλάει εν μέσω επιδημίας και θέρους

Μονότονα ασχολούμαστε πλέον με την επιδημία covid, και πολλές φορές σε πολιτικό επίπεδο αρνούνται οι ιθύνοντες να ασχοληθούν και με χρονίζοντα θέμα. Το μυαλό μας στη νόσο, το καλοκαίρι και τα μπάνια…

Ο Κικίλιας, το όνειρό του για το clawback και το πανηγύρι του ΣΦΕΕ

Σε κόντρα ρόλο εξελίσσεται η ενασχόληση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τη φαρμακευτική πολιτική και ειδικότερα με το clawback, καθώς μια τέτοια διαδικασία δεν φαίνεται άμεσα στην κοινωνία. Ο Υπουργός θέλει να κάνει αποτελεσματικές κινήσεις οι οποίες να έχουν φανερό κοινωνικό αποτύπωμα και να διαπιστώνονται άμεσα από τους πολίτες.

Έτσι ενώ με περισσή χαρά αναφέρεται στις μειώσεις τιμών φαρμάκων ή τις κινήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σφαλισμένων, για το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν τον βλέπουμε ιδιαίτερα θερμό. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τον πολίτη δεν τον απασχολεί αν η κάλυψη της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα καλύπτεται από το Κράτος ή τις ίδιες τις φαρμακευτικές μέσω του συστήματος clawback.

Τους τελευταίους μήνες βέβαια o κ. Κικίλιας υπερτονίζει ότι το 2020 το clawback θα μειωθεί και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα ανασάνουν. Όμως αν ρωτήσει κάποιος τον υπουργό για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, οι απαντήσεις που θα λάβει δεν είναι ικανοποιητικές.

ΟΚ, εξαιρείται πλέον από τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ το κόστος των εμβολίων που για το 2020 ήταν περί τα 130 εκατ. ευρώ. Επίσης άλλα 100 εκατ. ευρώ εξασφαλίζονται για μείωση του clawback από τις απαλλαγές των εταιρειών λόγω επενδύσεων. Όμως φτάνουν αυτά;

Ονειρεύονται και οι φαρμακευτικές με τον υπουργό?

Σίγουρα ο κ. Κικίλιας δεν πείθει τις εταιρείες ότι θα πετύχει να επαληθεύσει αυτό που υποστηρίζει ότι δηλαδή θα είναι ο πρώτος υπουργός υγείας που θα πετύχει τη μείωση του clawback. Όμως και πάλι δεν του χαλάνε το όνειρο.

Αυτό φαίνεται και από μια ανακοίνωση που βρήκαμε στο site του ΣΦΕΕ την οποία παραθέτουμε ως έχει:

«Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του ΣΦΕΕ με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.
Στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η διάθεση όλων για ουσιαστικό διάλογο και γόνιμη συνεργασία με τις κρατικές δομές και τους θεσμικούς φορείς της πολιτείας για την αντιμετώπιση των χρονίων προβλημάτων στην δημόσια υγεία.
Ο κλάδος του φαρμάκου με αίσθημα ευθύνης, όραμα και πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας που υπηρετεί την ανάπτυξη, την πρόοδο και πάνω από όλα το όφελος των Ελλήνων ασθενών, ήταν το μήνυμα που επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά μαζί με την ανυποχώρητη απόφαση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τον στοχευμένο έλεγχο των δαπανών.
Μετά τη συνεδρίαση δεν έγιναν δηλώσεις».

Θα λέγαμε λοιπόν και στις φαρμακευτικές ότι «τα θέλει ο οργανισμός» τους αν αρέσκονται να χαϊδεύουν τα αυτιά του Υπουργού….

Κικίλιας και Θεανώ

Ρισκάροντας να φανούμε κάπως εμμονικοί, θα λέγαμε ότι τα γεγονότα επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα της στήλης την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το τι ευαγγελίζεται ο υπουργός, όπως γράφαμε παραπάνω και το τι πράττει η –προσωρινή μην ξεχνάμε- διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημειώματα για το clawback του δευτέρου εξαμήνου που εστάλησαν στις φαρμακευτικές, δείχνουν αύξηση των επιβαρύνσεων και όχι μείωση.

Συνολικά για το 2020 μόνο για τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (από τα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και τα δικά του) έφτασαν κάπου στα 800 εκατ. ευρώ. Δηλαδή περίπου 10 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2019.

Τώρα πως τα 800 εκατ. ευρώ θα γίνουν 700 κανείς δεν το ξέρει. Μήπως να ζητήσει η κα Καρποδίνη κάποιες εξηγήσεις ή να τον συμβουλέψει να μη λέει ανυπόστατες εκτιμήσεις.

Επίσης η πόρτα του Μαξίμου είναι ανοιχτή για τη συγκεκριμένη.

Ας ζητήσει μερικά εκατομμύρια για τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς η ελάφρυνση από τα 100 που συμψηφίζουν clawback και επενδύσεις εταιρειών δεν φτάνουν. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και clawback από τα φάρμακα που πωλούνται στα νοσοκομεία. Και πρόκειται για πολλά εκατομμύρια…

Κύριε Φιλίππου μήπως δε σας αρέσει η εργασία στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης;

Δυσλειτουργία στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των τιμών φαρμάκων στη σχετική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας διαπιστώνεται εδώ και αρκετούς μήνες και ίσως αυτό να έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόεδρος της επιτροπής είναι ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Φιλίππου.

Αξιόλογος επιστήμονας, αλλά πόσα να κάνει και μόνος. Ο ΕΟΦ έχει μεγάλες σκοτούρες λόγω της πανδημίας και έχει φορτωθεί πολλά.

Την ίδια ώρα γίνονται συνέχεια συσκέψεις για να εξασφαλίσει το Κράτος χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Όμως εκεί που φαίνεται κάποια πράγματα να ολοκληρώνονται, τελικά γραφειοκρατικά ζητήματα και άλλες παράμετροι –δεν είμαστε και παντογνώστες να ξέρουμε και την ακριβή διαδικασία- ακυρώνουν έτοιμες συμφωνίες.

Κάποιοι μάλιστα λένε ότι υπάρχει διγλωσσία από την πλευρά του «διπλού» προέδρου.

Α, σχετικά με την επιτροπή αξιολόγησης, το ονομαζόμενο και ΗΤΑ, μ’ αυτήν και την πρόεδρο της, θα ασχοληθούμε την επόμενη φορά…

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και διακοπές

Την καλύτερη διαφήμιση υπέρ των εμβολιασμών κάνει ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης καθώς κυκλοφορούν στα social media φωτογραφίες του από τις διακοπές του. Με αφορμή και σχετικό δημοσίευμα σε δημοφιλές free press, υποθέτουμε ότι βρίσκεται στα Κύθηρα πολύ συχνά.

Βγαίνει λοιπόν το μήνυμα: εμβολιαστείτε, εμπιστευθείτε την επιστήμη και θα απολαύσετε ωραίο και ασφαλές καλοκαίρι.

Από την άλλη βέβαια οι πιο κακοί, σημειώνουν ότι δεν είναι εποχές για προκλήσεις και γενικά δεν θα έπρεπε να κοινοποιούνται προσωπικές διασκεδάσεις ακόμη και απλές καθημερινές όπως μια βουτιά στη θάλασσα, όταν η χώρα κολυμπάει σε μια δεξαμενή χιλιάδων κρουσμάτων.

Διαβάστε επίσης

Healthsecrets – To Μαξίμου, οι καραμπόλες της Roche και η φαρμακευτική πολιτική

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.