H κολεκτιβοποίηση των κλινικών, η υπεραισιοδοξία για το νέο ΕΣΥ και οι υπουργικές αγάπες

Με αγωνία αναμένουν οι κλινικάρχες το μέλλον των κλινικών μετά τη νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, φοβούμενοι την επιστροφή Πολάκη με τη μορφή… Άδωνι.

Το μέλλον των κλινικών

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται και νέα συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών με το Υπουργείο Υγείας, αλλά και με τη σχετική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου, πια, να λήξει το μακροχρόνιο ζήτημα της σύμβασης ανάμεσα στον Οργανισμό και στους παρόχους.

Υπό το βάρος του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και τις κοινωνικές πιέσεις, ο Υπουργός Υγείας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δείξει ότι μεροληπτεί με τον οποιονδήποτε τρόπο υπέρ των ιδιωτικών κλινικών.

Έτσι, λοιπόν, με βάση και τα λεγόμενά του, θέλει να επιβάλει στις ιδιωτικές κλινικές έναν ρόλο απόλυτα συμπληρωματικό και σε καμία περίπτωση ρόλο υποκατάστασης.

Οι κλινικάρχες φοβούνται μήπως ο κ. Γεωργιάδης λειτουργήσει αντίστοιχα με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος, όταν ήταν αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, σχεδόν εκβίασε τις κλινικές να είναι απόλυτα διαθέσιμες στο ΕΣΥ, όποτε εκείνο ήθελε, και, φυσικά, να αποζημιώνονται με το ποσό που θα καθόριζε το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ. Μιλάμε, βέβαια, για τα μνημονιακά χρόνια και επί της ουσίας για μια μορφή… κολεκτιβοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων.

Οι διεργασίες για την υπογραφή μιας ουσιαστικής και ξεκάθαρης σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και κλινικών πάει πολλά χρόνια πίσω. Η πανδημία άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού, καθώς το Δημόσιο είχε μεγάλη ανάγκη για νοσοκομειακές δομές και για ΜΕΘ.

Τώρα, όμως, φαίνεται ότι το πάνω χέρι το έχει το Υπουργείο και μάλιστα θα επιβάλει και τα DRGs, τα οποία θα δείχνουν ότι, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, οι αποζημιώσεις θα είναι κοινές.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ένα κονδύλι 900 εκατ. ευρώ, με το οποίο «αποζημιώνει» τα νοσοκομεία. Αυτό θα αυξηθεί πάρα πολύ από του χρόνου, καθώς η χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα γίνεται μόνο από τον ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές πράξεις.

Μην σας φανεί παράξενο αν δούμε το 2025 έναν κοινό προϋπολογισμό για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο χώρο των κλινικών… Ποιος θα κερδίσει άραγε;

Θα αλλάξει το ΕΣΥ το 2025;

Μιας και αναφερθήκαμε στα DRGs, να πούμε ότι πάνω σε αυτά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η αλλαγή στη λειτουργία και στο συμμάζεμα των οικονομικών των νοσοκομείων το 2025.

Όμως μήπως όλη αυτή η αισιόδοξη εικόνα είναι κάπως υπερβολική; Μάλιστα και ο Υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους – ο οποίος έχει «τραβήξει μεγάλο κουπί» για όλη αυτή την αλλαγή – είπε πως και στην Αμερική χρειάστηκαν πάνω από 5 χρόνια για να υπάρχει πλήρης εφαρμογή.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι γίνεται στα νοσοκομεία, όμως υπάρχει η διαβεβαίωση πως το πιλοτικό σύστημα λειτουργεί. Όμως, όπως είδαμε και στη Διαύγεια, το ΚΕΤΕΚΝΥ τώρα παλεύει να δημιουργήσει πλαίσιο εκπαίδευσης υγειονομικών για την εφαρμογή των DRGs. Άρα…

Επίσης κάποιες φωνές από τον χώρο της ιδιωτικής υγείας κρατάνε μικρό καλάθι, για το αν θα είναι εφικτή η εφαρμογή του νέου συστήματος κοστολόγησης τόσο γρήγορα.

Τρεις μήνες έμειναν, θα δείξει.

Υ. Γ. Όπως αναφέρεται συχνά, τα οικονομικά των νοσοκομείων συμμαζεύονται και μαζί με αυτά και τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Όμως αυτά θα μειωθούν δραστικά, μόλις βγει το clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα, το οποίο αναμένεται. Το πότε, οι φαρμακευτικές που καίγονται γι’ αυτό δεν το γνωρίζουν. Η ΕΚΑΠΥ μόνο μπορεί να ξέρει, αλλά κι αυτή στο περίπου.

Καλό το κλίμα στα παρασκήνια κι αυτό βγαίνει προς τα έξω…

Η αίσθηση ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε όλα τα επίπεδα είναι αγαπημένη και λειτουργική, δόθηκε κατά την ενημέρωση την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου. Πολύ πιθανόν αυτό να ισχύει. Αν, λοιπόν, υπήρξαν κάποιες μη φιλικές διαθέσεις στο παρελθόν, αυτό μάλλον αποσοβήθηκε και, μάλιστα, με παρέμβαση Μητσοτάκη.

Το Υπουργείο Υγείας δεν πειράχτηκε καθόλου κατά τον ανασχηματισμό του Ιουλίου. Δεν ξέρουμε “τι παίχτηκε” στην επίσκεψη του πρωθυπουργού μερικές μέρες αργότερα στην Αριστοτέλους. Πάντως, από τα όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, επιβεβαιώνεται αυτό που είχαμε ακούσει και το καλοκαίρι. Ότι, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε deadline μέχρι τη ΔΕΘ για την επίδειξη συγκεκριμένου έργου. Όπερ και εγένετο.

Νέες διαμάχες για τον Βαλτά

Με το προεδρείο του ΣΕΙΒ, δηλαδή του Συνδέσμου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, τα έχει βάλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), καθώς από το καλοκαίρι έχει προκύψει μια κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η αιτία είναι η πρόταση του ΣΕΙΒ να συμβάλουν στο clawback, που πληρώνουν και τα φαρμακεία.

Φυσικά αυτό δεν μπορεί να περάσει από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι γενικά είναι στο απυρόβλητο.

Με επιστολή του, λοιπόν, ο ΠΦΣ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Απόστολος Βαλτάς, απαντά στο ΣΕΙΒ με έντονο ύφος, καρφώνοντάς τον για διχαστικές τάσεις μέσα στον Σύνδεσμο.

Αχ αυτό το clawback, τι διχόνοιες προκαλεί….

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

Γεωργιάδης – Βουλή: ”Oι πολίτες να εμπιστεύονται το ΕΣΥ, δεν καταρρέει”- Έρχονται έλεγχοι στα ιδιωτικά νοσοκομεία

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.