Η διαφήμιση για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, οι καθυστερήσεις και η νέα ΗΔΙΚΑ

Αναβάθμιση του ΕΣΥ ακόμη δε βλέπουμε, όμως Γεωργιάδης – Θεμιστοκλέους προχωρούν στη διαφήμιση των σχετικών δράσεων.

Εκστρατεία ενημέρωσης για την… αναβάθμιση του ΕΣΥ

Δεν θέλουμε να είμαστε πικρόχολοι, όμως μια ανάρτηση του Υπουργείου Υγείας στη Διαύγεια, προκάλεσε το μειδίαμά μας. Είδαμε, λοιπόν, απόφαση των Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριου Θεμιστοκλέους σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμού για το υποέργο: «Σχεδιασμός και υλοποίηση επικοινωνιακής εκστρατείας για την ανάδειξη της στρατηγικής και του συνολικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και των κυριότερων έργων/δράσεων που θα υλοποιηθούν», του έργου «Επικοινωνία και Προβολή των δράσεων του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», εκτιμώμενης αξίας 2.293.350 ευρώ (προϋπολογισμός με ΦΠΑ 24%: 2.843.754 ευρώ), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, με Διενεργούσα τον
Διαγωνισμό Αρχή, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.
(ΤΑΙΠΕΔ)…». 

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πρώτον ότι γίνονται πράγματα στο θέμα την αναβάθμισης του ΕΣΥ και οι πολίτες πρέπει να τα μαθαίνουν. Το δεύτερο είναι ότι, αφού μπορούμε να πάρουμε αυτά τα εκατομμύρια, γιατί να μην το κάνουμε; Τώρα αν το περιεχόμενο της καμπάνιας είναι κάπως θεωρητικό και θα έχει μέσα πολλά «θα», δεν πειράζει…

Μεγάλη πρεμούρα, όμως, 13 Αυγούστου να λαμβάνεται αυτή η απόφαση. Μήπως αρχίζουν και πιέζουν πολύ τα χρονικά περιθώρια, που μπορούμε να εκταμιεύουμε λεφτά από το RRF;

Από καθυστερήσεις καλά πάμε

Προσπάθειες σημαντικές γίνονται για να οργανωθούν πολλές διαδικασίες στην υγεία και βγαίνουν συνέχεια προκηρύξεις για διαγωνισμούς. Όμως αυτό, που βλέπουμε, είναι να έχουμε τακτικά αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα.

Εκεί, λοιπόν, που είπαμε ότι ξεκινά η διαδικασία για να βρεθεί ο σύμβουλος, που θα οδηγήσει τον ΕΟΠΥΥ στην επόμενη ημέρα, μέσα από τη δημοσίευση ισολογισμών για 10 και πλέον χρόνια, ξεκίνησαν σχεδόν άμεσα οι αναβολές. Βασικά όχι αναβολές, αλλά η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση ενδιαφέροντος και την αποσφράγιση των προσφορών.

Όχι, βέβαια, τίποτα το φοβερό. Ένα δεκαήμερο είναι αυτή η αλλαγή. Από 10 Σεπτεμβρίου στις 20 Σεπτεμβρίου οι κατάθεση και από 16 στις 26 η αποσφράγιση. Όμως η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι πολύ φρέσκια, για να έχουμε τόσο σύντομα αλλαγές.

Όπως και νά’ χει, η διαδικασία προετοιμασίας του ΕΟΠΥΥ μάλλον θα αργήσει αρκετά.

Καθυστερήσεις ΙΙ

Καθυστερήσεις ψυχανεμιζόμαστε και στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα φαρμακεία βρίσκονται ακόμη σε φάση προετοιμασίας και αν υπολογίζουμε και τις διακοπές, μάλλον θα χαθεί μεγάλο μέρος του Σεπτεμβρίου.

Είναι λογικό για τα φαρμακεία να ξεκινήσουν όλα μαζί να παρέχουν τα σχετικά self test και την υπηρεσία στο πλαίσιο του υγειούς ανταγωνισμού. Ας ελπίζουμε ότι δεν θα αργήσει.

Με βάση την επίσημη ιστοσελίδα, τα εγκεκριμένα τεστ είναι 5 και αναμένονται άλλα 2. Θα υπάρχουν επιλογές για τους φαρμακοποιούς, λοιπόν.

Υποθέτουμε ότι από πλευράς διάθεσης τεστ η διαδικασία θα πάει πολύ καλά για ευνόητους λόγους. Το θέμα είναι η διενέργειά του και η συγκέντρωση δεδομένων. Πάντως, όπως και νά’ χει, θα είναι μια πολύ καλή αρχή…

Άλλαξε σελίδα…

Μέσα στο καλοκαίρι το είδαμε και αυτό: Τη νέα ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ. Ωραιότατη και αρκετά εύχρηστη. Βέβαια για έναν Οργανισμό, που ανήκει στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ήταν παράλογο να μην έχει μια εύχρηστη διαδικτυακή πύλη.

Ας ελπίσουμε ότι και άλλοι φορείς θα μιμηθούν αυτή την ενέργεια. Ειδικά εκείνοι που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.

Προετοιμασία για ευρύτερη διανομή των ΦΥΚ; 

Παραμονή της Παναγίας και σε συνεδρίαήη του το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε:

«Την έγκριση σκοπιμότητας για τη με διενέργεια Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού υλοποίηση του έργου «Παροχή υπηρεσιών logistics (LSP) για το έργο διακίνησης φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ» (CPV 63110000-3 «Υπηρεσίες διακίνησης εμπορευμάτων»), διάρκειας 2 ετών και συνολικού προϋπολογισμού 8.863.040,96 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ήτοι 10.990.170,84€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που προσδιορίζονται στο παραδοτέο της αναδόχου εταιρείας της αρ. 10/2024 σύμβασης και τις τεχνικές απαιτήσεις που προσδιορίζει η αρμόδια Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ».

Το έργο είναι τριετές για την περίοδο 2025-2027. Να υποψιαστούμε διαδικασία διανομής των ΦΥΚ εκτός καναλιών ΕΟΠΥΥ;

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

ΠΟΥ: Συναγερμός σε διεθνές επίπεδο για την ευλογιά των πιθήκων (mpox)

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.