Η «βρωμοδουλειά» στον Άδωνι, οι «δικοί μας» διοικητές και η καθυστερημένη τηλεόραση

Το τσαγανό του Άδωνι να τα βάλει με γιατρούς, αλλά και να αυξήσει τιμές φαρμάκων, δείχνουν ότι δεν υπήρχε καταλληλότερος για Υπουργός Υγείας.

Βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά

Αποφάσεις, που έμεναν στα συρτάρια παρά την θεσμοθέτησή τους εδώ και χρόνια, λόγω του πολιτικού κόστους, λαμβάνονται συνεχώς από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, χωρίς να υπολογίζει ότι το γεγονός αυτό μπορεί να αυξήσει την «αντιλαϊκότητα» στο πολιτικό του προφίλ.

Η αρχή έγινε μέσα στο 2024, με την επιβολή του κόστους υπέρ ΕΟΠΥΥ στις διαγνωστικές εξετάσεις, συνεχίστηκε με την αύξηση στη συμμετοχή σε φάρμακα, η οποία προήλθε από την κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική τιμή στα γενόσημα και πριν από λίγες μέρες με τις μάχες που έδωσε με τους γιατρούς για τα κενά στο ΕΣΥ.

Ακόμη και νέες χρεώσεις στα ιατροτεχνολγικά τεχνολογικά προϊόντα από τον Άδωνι

Και ενώ δεν είχε περάσει ούτε ένα 24ωρο από την ψήφιση του νόμου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, που φέρνει, μεταξύ άλλων, αλλαγές ακόμη και νέες χρεώσεις στα ιατροτεχνολγικά τεχνολογικά προϊόντα, έρχονται και νέες αυξήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα.

Όπως λέει και ο ίδιος, σκοπός του ως Υπουργός δεν είναι να γίνει αρεστός, αλλά να παίρνει αποφάσεις, ακόμη και δύσκολες. Αποφάσεις, που σε πρώτο πλάνο φαίνονται επιβαρυντικές, αλλά μεσοπρόθεσμα μάλλον θα είναι ευνοϊκές για όλους.

Ελπίζουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ησυχάσουμε λίγο, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες, ειδικά στον χώρο του φαρμάκου, όπου κι εκεί με τη «στήριξη» του Υπουργείου Οικονομικών δεν θα αλλάξει κάτι από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ως προς της αύξηση της δαπάνης.

Πάντως από δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας αναμένει και προτάσεις από τις φαρμακευτικές, τις οποίες ακόμη δεν έχουμε δει…

Νέοι διοικητές

Σε νέο πεδίο – πιο χαλαρής όμως – αντιπαράθεσης εξελίχθηκε και η επιλογή των «νέων» διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Επειδή οι 5 από τους 7 είναι τα ίδια πρόσωπα, με αυτά που υπήρχαν, δικαίως κάποιος σκέφτεται ότι η ανανέωση ήταν μόνο κατ’ επίφαση. Και φυσικά ποιος άλλος εκτός από τον κύριο Πολάκη δεν θα το σχολίαζε. Να πούμε, βέβαια, πέρα από την έκφραση «ρε π… μου» που πέταξε, γενικά ήταν ήπιος και φάνηκε σαν να επιχειρηματολογούσε. Το κακό είναΙ ότι τα έβαλε κυρίως με την Όλγα Μπαλαούρα, της οποίας το βιογραφικό είναι αντικειμενικά αξιόλογο.

Η συγκεκριμένη, βέβαια, πάντα ήταν στο μάτι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως σε ένα που είχε δίκιο ο κ. Πολάκης, είναι ότι οι θέσεις των διοικητών κρίθηκαν μετά την προσωπική συνέντευξη. Και αυτό δημιουργεί αρκετές αμφιβολίες σε πολλούς, για το κατά πόσο η επιλογή είναι απόλυτα αξιοκρατική. Εδώ που τα λέμε, αν δεν υπήρχε και η ρήτρα, που απαγορεύει την επιλογή απόστρατων στις θέσεις των διοικητών, το πιθανότερο ήταν να παρέμενε στην 1η ΥΠΕ ο κ. Στάθης. Βεβαίως ο τελευταίος δεν χάθηκε. Ανέλαβε ΓΓ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πάντως όπως και να ‘χει, στην πορεία όλοι θα κριθούν ή, τουλάχιστον, αυτό ευχόμαστε όλοι. Επίσης δεν θα έχουν και εύκολο έργο οι νέοι ΥΠΕάρχες, το οποίο ξεκινά άμεσα και με την συμμετοχή τους στην επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων.

Υ. Γ. Μιας και η αναφορά Στους διοικητές, σωστά καταλάβαμε ότι ο κ. Μ. Παπασάββας δεν είναι πλέον διοικητής στα νοσοκομεία Παίδων; Η παράταση της θητείας του ξέρουμε ότι έληξε, ενώ είδαμε πως δεν είναι πλέον και πρόεδρος στο ΔΣ…

Που είναι το healthflix οέο; 

Ως μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα – η οποία ομολογουμένως είναι – παρουσιάστηκε πριν από έναν χρόνο η δημιουργία της τηλεόρασης της υγείας, healthflix. Ένα project κατά βάση χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως πού είναι;

Μάθαμε, λοιπόν, ότι πριν από το 2026 δεν πρόκειται να το δούμε. Κι αυτό διότι, με βάση και τη σχετική ανακοίνωση από την ΗΔΙΚΑ, η οποία θα τρέξει το project, μόλις που ξεκινά η διαδικασία του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου.

Καταληκτική ημερομηνία είναι η 9η Σεπτεμβρίου και το έργο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Κοινώς θα φάμε όλο το 2025 σε διαδικασίες και παραγωγή και μέσα στο 2026 θα δούμε το αποτέλεσμα.

Όπως μάθαμε, βέβαια, είναι κι αυτό ένα έργο που πάει να προλάβει τις ημερομηνίες, καθώς στενεύουν και τα περιθώρια για την απορρόφηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο.

Ας ελπίσουμε να δούμε έστω και αργά κάτι ουσιαστικό…

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

«Μερόνυχτα εφημερίας» ενός νοσοκομειακού γιατρού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.