ΕΟΠΥΥ: Τι προβλέπεται για τα άτομα που κάνουν ψυχοθεραπεία

Σε διευκρινίσεις για τον τρόπο αποζημίωσης των ατόμων, που κάνουν ψυχοθεραπεία, προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ.

- Advertisement -

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται, πως οι δικαιούχοι, που δεν παρακολουθούν ή δεν έχουν ενταχθεί παράλληλα σε πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και χρήζουν ψυχοθεραπειών, μπορούν να αποζημιώνονται για ψυχοθεραπείες (ατομική, ομαδική ή οικογενειακή), των οποίων ο μηνιαίος αριθμός συνεδριών προσδιορίζεται κατά είδος ψυχοθεραπείας και κατά διάγνωση. Ο προσδιορισμός αυτός υπάρχει στον άρθρο 42 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Η ιατρική γνωμάτευση για ψυχοθεραπεία εκδίδεται μόνο από ψυχιάτρους. Οι ψυχοθεραπείες εκτελούνται, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, από πτυχιούχους
ψυχολόγους ειδικά εκπαιδευμένους, προς τούτο και κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος ή από παιδοψυχίατρους και ψυχιάτρους.

Ψυχοθεραπείες αποζημιώνονται σε συμβεβλημένους παρόχους και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν και όπου δεν υπάρχει συμβεβλημένος πάροχος, αποζημιώνονται απευθείας σε δικαιούχους.

- Advertisement -

Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει συνάψει σχετικές συμβάσεις, η αποζημίωση της εν λόγω παροχής πραγματοποιείται απευθείας στους ασφαλισμένους, με την προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών:

  • Χειρόγραφη ιατρική γνωμάτευση ιατρού με ειδικότητα ψυχιάτρου.
  • Εξοφλητική Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών του θεράποντα ιατρού.
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599//86, στην οποία θα δηλώνεται ότι ο ασφαλισμένος δεν παρακολουθεί και δεν έχει ενταχθεί εκ παραλλήλου σε πρόγραμμα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι του ανωτέρω άρθρου δεν εμπίπτουν στα προβλεπόμενα του άρθρου 45 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ για τις ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, φυσικοθεραπείες).

Ραγδαία αύξηση της κατάθλιψης

Να επισημάνουμε ότι η ψυχοθεραπεία αποτελεί μία ιδιαίτερης σημασίας αγωγή, καθώς τα ψυχικά νοσήματα καλπάζουν.

Μάλιστα στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ψυχιατρικής, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία (ΕΨΕ) στη Ρόδο, αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έως το 2030, τα προβλήματα ψυχικής υγείας (ιδιαίτερα η κατάθλιψη) θα είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Σήμερα, 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από κατάθλιψη ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν περισσότερες από 600.000 συμπολίτες μας.

Οι σοβαρές μορφές της νόσου οδηγούν πολλές φορές στην αυτοκτονία και υπολογίζεται πως 600 άτομα κάθε χρόνο κάνουν το απονενοημένο διάβημα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, το 1/3 των ασθενών δεν ανταποκρίνεται στην αρχική θεραπεία, συχνά παρουσιάζει παρενέργειες, με αποτέλεσμα διαδοχικές δοκιμές φαρμακευτικών αγωγών.

Διαβάστε επίσης

Χρυσοχοΐδης: Συνάντηση με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

Οξεία λοιμώδης γαστρεντερίτιδα: Πώς μεταδίδεται και τι πρέπει να κάνετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.