Το τεστ της σκάλας και τι αποκαλύπτει

Με ένα απλό τεστ μπορεί να αποκαλυφθεί η κατάσταση της υγείας της καρδιάς σας. Ανεβείτε 4 ορόφους από τα σκαλιά του κτιρίου και μετρήσετε χωρίς άγχος και βιασύνη την ώρα που θα χρειαστείτε.

Τα αποτελέσματα αυτού του τεστ παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της European Society of Cardiology (ESC), αν και πολλοί καρδιολόγοι δεν θεώρησαν αξιόπιστη αυτή τη δοκιμασία.

Ωστόσο, ο Δρ. Jesús Peteiro, του University Hospital A Coruña, ανακοίνωσε στο συνέδριο ότι το τεστ με τις σκάλες είναι ένας εύκολος τρόπος να ελέγξει κάποιος την δύναμη και την κατάσταση της υγείας της καρδιάς του.

60 σκαλοπάτια

Αν απαιτηθεί περισσότερο από ενάμιση λεπτό για 4 ορόφους με τη σκάλα, περίπου 60 σκαλοπάτια, τότε καλό θα ήταν να υποβληθεί σε τεστ κοπώσεως.

Η έρευνα του Jesús Peteiro έγινε σε 165 συμπτωματικούς ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ κόπωσης λόγω γνωστής ή εικαζόμενης στεφανιαίας νόσου.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονταν ο πόνος στο θώρακα, ή η δύσπνοια κατά την άσκηση. Οι συμμετέχοντες περπάτησαν ή έτρεξαν σε διάδρομο αυξάνοντας σταδιακά την ένταση και συνέχισαν μέχρι να εξαντληθούν.

Η ικανότητα άσκησης μετρήθηκε ως μεταβολικά ισοδύναμα (METs). Ύστερα από ξεκούραση 15-20 λεπτών ζητήθηκε από τους ασθενείς να ανέβουν σκάλες 4 ορόφων (60 σκαλοπάτια με γοργό βήμα χωρίς να σταματήσουν αλλά ούτε να τρέχουν) και καταγράφηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ METs και της ώρας που απαιτήθηκε να ανέβουν οι συμμετέχοντες τη σκάλα.

Ασθενείς που ανέβηκαν τη σκάλα σε λιγότερο από 40-45 δευτερόλεπτα πέτυχαν περισσότερα από 9-10 METs. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι 10 METs κατά το τεστ άσκησης συνδέονταν με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (1% ή λιγότερο τον χρόνο ή 10% σε 10 χρόνια). Αντίθετα, ασθενείς που χρειάστηκαν 1,5 λεπτό ή περισσότερο για να ανέβουν τη σκάλα πέτυχαν λιγότερο από 8 METs, που μεταφράζεται σε ποσοστό θνησιμότητας 2-4% το χρόνο ή 30% σε 10 χρόνια.

Αμφισβήτηση του τεστ της σκάλας

Διστακτικοί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της σύστασης για το τεστ της σκάλας, εμφανίστηκαν οι καρδιολόγοι, όπως η Δρ Renee Bullock-Palmer, καρδιολόγος και διευθύντρια του Γυναικολογικού Καρδιολογικού Κέντρου στο Deborah Heart and Lung Center στο Νιού Τζέρσει, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τυπικό κλινικό έλεγχο. Όπως είπε, το γεγονός πως ένας στους τρεις συμμετέχοντες που ανέβηκαν γρήγορα τα σκαλιά δεν είχε φυσιολογική καρδιακή λειτουργία κλονίζει την αξιοπιστία του τεστ.

Δείτε εδώ την μελέτη

Πηγή: healthline.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.