Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια, όταν πλένετε τα ρούχα στο πλυντήριο

Είναι δυνατόν να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια όταν πλένετε τα ρούχα στο πλυντήριο με κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να είστε λιγότερο σπάταλοι.

Κατά μέσο όρο, τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού.

Και οι προσωπικές σας συνήθειες όταν πλένετε τα ρούχα στο πλυντήριο, μπορεί είτε να σας κάνουν να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα, είτε να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ρεύμα και νερό.

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια, όταν πλένετε τα ρούχα στο πλυντήριο

Αποφύγετε τους σύντομους κύκλους με λίγα ρούχα

Εάν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη, μην χρησιμοποιείτε τους σύντομους κύκλους για λίγα ρούχα. Όταν είναι δυνατόν, πάντα να περιμένετε μέχρι να υπάρχει ένα πλήρες φορτίο που χρειάζεται πλύσιμο. Με τους σύντομους κύκλους σπαταλάτε ρεύμα και νερό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε επίσης να φθείρετε πρόωρα τις συσκευές σας.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη χρήση του πλυντηρίου σας, φροντίστε να βάζετε όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα, αλλά μην παραγεμίζετε το πλυντήριο. Εάν τα ρούχα δεν μπορούν να μετακινηθούν, δεν θα καθαριστούν σχολαστικά.

Δώστε προσοχή στις ρυθμίσεις του νερού σας

Από συνήθεια, μπορείτε να επιλέγετε τις ίδιες ρυθμίσεις για κάθε φορτίο ρούχων, αλλά αυτή η πρακτική μπορεί να σας κοστίσει χρήματα. Θα πρέπει πάντα να αλλάζετε τη ρύθμιση της στάθμης του νερού στο πλυντήριο ανάλογα με το φορτίο. Αυτή η απλή καθημερινή συνήθεια μπορεί να μειώσει τη χρήση νερού και το κόστος σας.

Επιλέξτε τον σωστό κύκλο πλύσης

Ένας άλλος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι να χρησιμοποιείτε τον σωστό κύκλο για το φορτίο που καθαρίζετε. “Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα γρήγορο ξέβγαλμα και όχι έναν πλήρη κύκλο, οπότε όταν είναι δυνατόν, προσαρμόστε τις ρυθμίσεις σας ανάλογα και θα καταλήξετε να εξοικονομήσετε πολύ νερό. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις βαριές ρυθμίσεις, καθώς καταναλώνουν πολύ νερό.

Τα πλυντήρια προσφέρουν έναν κύκλο «γρήγορου πλυσίματος», όπου μπορείτε να καθαρίσετε μικρά, ελαφρώς λερωμένα φορτία σε 15 έως 40 λεπτά, ενώ καταναλώνετε λιγότερο νερό και ενέργεια από τους μεγαλύτερους κύκλους.

Χρησιμοποιήστε λιγότερο απορρυπαντικό

Η χρήση περισσότερου απορρυπαντικού δεν οδηγεί απαραίτητα σε καθαρότερα ρούχα. Στην πραγματικότητα, η χρήση λιγότερου απορρυπαντικού μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο θα αγοράζετε απορρυπαντικό λιγότερο συχνά, αλλά η χρήση υπερβολικού απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη χρήση νερού και ακόμη και να βλάψει τα ρούχα.

Πλύσιμο σε ώρες μη αιχμής

Τις ώρες αιχμής (όταν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι η υψηλότερη) ενδέχεται να πληρώσετε περισσότερα για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Μάθετε από την εταιρεία κοινής ωφελείας πότε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερη και αν μπορείτε πλένετε τα ρούχα σας σε αυτά τα χρονικά πλαίσια.

Χρησιμοποιήστε κρύο νερό

Το πλύσιμο των ρούχων σε κρύο νερό μπορεί να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα ενώ πλένετε ρούχα. Αυτό συμβαίνει γιατί το ζεστό νερό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Επιλέγοντας να χρησιμοποιείτε κρύο νερό, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και, τελικά, να μειώσετε τον λογαριασμό κοινής ωφέλειας.

Μην πλένετε υπερβολικά τα ρούχα

Το πλύσιμο των βρώμικων ρούχων είναι προφανώς σημαντικό, αλλά κάποια ρούχα, όπως, τα τζιν, τα πουλόβερ, τα σακάκια και τα ρούχα ύπνου μπορούν να φορεθούν πολλές φορές πριν χρειαστεί να πλυθούν.

Κάντε τακτική συντήρηση

Να φροντίζετε τις συσκευές καθαρισμού σας. Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι απαραίτητος. Ειδικά στο στεγνωτήριο, ενα βρώμικο φίλτρο με χνούδι μπορεί να κάνει το στεγνωτήριό σας να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερο χρόνο στεγνώματος.

Υπάρχουν ταμπλέτες καθαρισμού πλυντηρίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό της συσκευής. Αυτό θα αφαιρέσει τυχόν μυρωδιές μούχλας και θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων βρωμιάς που συσσωρεύονται. Επίσης, αφήνετε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή μετά από τη χρήση, για να στεγνώσει. Αυτό βοηθά στην αποφυγή του μούχλας και των οσμών.

Με πληροφορίες από realsimple.com

Διαβάστε επίσης

Οι διοικητικές “καραμπόλες”, ο παραιτημένος Κώστας και ο πιεσμένος Άρης 

Επιβεβαίωση του HS για το εμβόλιο για τον HPV: Δωρεάν μέχρι και το τέλος του 2024

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.