Πιθανότατα πλένετε τα ρούχα σας σε λάθος θερμοκρασία – Να γιατί

Αν βλέπετε ότι τα ρούχα σας δεν είναι όπως τα αγοράσετε μετά το πλύσιμο, πιθανότατα τα πλένετε σε λάθος θερμοκρασία

Πολλοί από εμάς απλά πετάμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο χωρίς να σκεφτόμαστε πολύ τη θερμοκρασία του νερού. Ωστόσο, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθαριότητα και τη μακροζωία των ρούχων σας. Η θερμοκρασία του νερού μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό κόστος για τον προϋπολογισμό σας και το περιβάλλον .

Ανάλογα με τον τύπο και το χρώμα του υφάσματος, η επιλογή της σωστής θερμοκρασίας για το πλύσιμο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η σωστή θερμοκρασία για τα ρούχα

Πότε να χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό

Υπάρχει λόγος που το πλυντήριό σας έχει διαφορετικές επιλογές θερμοκρασίας νερού. Το πολύ ζεστό νερό (60° C ή παραπάνω) είναι πιο αποτελεσματικό στην αφαίρεση βρωμιάς και λεκέδων. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο καλύτερος είναι ο καθαρισμός.

Το ζεστό νερό λειτουργεί καλύτερα για να αφαιρέσει λεκέδες, βρωμιά και μικρόβια στα λευκά και τα πολύ λερωμένα ρούχα, όπως στολές ή αθλητικά ρούχα. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση ή ξεθώριασμα ορισμένων υφασμάτων. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ένα συγκεκριμένο ρούχο μπορεί να πλυθεί σε ζεστό νερό, ελέγξτε την ετικέτα του ρούχου για συγκεκριμένες οδηγίες πλυσίματος.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το ζεστό νερό χρησιμοποιεί την περισσότερη ενέργεια, επομένως έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι σας.

Πότε να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό

Για τα περισσότερα άλλα είδη ένδυσης, το λιγότερο ζεστό νερό (30° C έως 40° C F) είναι ασφαλές. Το ζεστό νερό μπορεί ακόμα να καθαρίσει αποτελεσματικά τα ρούχα χωρίς να τα καταστρέψει και είναι κατάλληλο για τα περισσότερα βαμβακερά, λινά και συνθετικά υφάσματα.

Το ζεστό νερό μπορεί να είναι μια καλή λύση για τα περισσότερα ρούχα, καθώς δεν προκαλεί ξεθώριασμα ή συρρίκνωση καθαρίζει αποτελεσματικά.

Ωστόσο, πρέπει να ελέγξετε τις ετικέτες στα ρούχα σας και να μετρήσετε το απορρυπαντικό για να βεβαιωθείτε για τη θερμοκρασία του νερού.

Πότε να χρησιμοποιείτε κρύο νερό

Εάν ανησυχείτε ιδιαίτερα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πλυσίματος ρούχων, σκεφτείτε να πλένετε περισσότερους κύκλους σε κρύο νερό. Το πλύσιμο των ρούχων σε κρύο νερό είναι η καλύτερη επιλογή για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα. «Περίπου το 90% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία ενός πλυντηρίου ρούχων καταναλώνεται από τη θέρμανση του νερού, οπότε το πλύσιμο σε κρύο νερό μπορεί να κάνει μεγάλη περιβαλλοντική διαφορά με την πάροδο του χρόνου.

Το κρύο νερό (25° C ή χαμηλότερο) διατηρεί τη ζωντάνια των χρωμάτων και τα υφάσματα δεν συρρικνώνονται. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, κρύο νερό για πιο ευαίσθητα αντικείμενα, όπως μάλλινα υφάσματα. Τα μάλλινα ρούχα μπορούν να συρρικνωθούν μόνιμα εάν πλυθούν σε ζεστό νερό. Το κρύο νερό είναι επίσης η καλύτερη επιλογή για φωτεινά ή σκουρόχρωμα αντικείμενα, για να αποφευχθεί το ξεθώριασμα. Τα σκούρα χρώματα μπορεί να εξακολουθούν να ξεθωριάζουν κατά την πρώτη πλύση, αλλά χάνουν λιγότερη ποσότητα χρώματος σε έναν κύκλο κρύου νερού.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα στο πλύσιμο των ρούχων σε πιο κρύο νερό. Τα ρούχα δεν καθαρίζονται πολύ. Το σαπούνι ή το απορρυπαντικό δεν έχουν καλή απόδοση εάν το νερό είναι κάτω από 25° C, επομένως δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για ρούχα που είναι λερωμένα ή ιδιαίτερα βρώμικα.

Πηγή: realsimple

Διαβάστε επίσης

ΚΥΑ για προληπτικό έλεγχο σε νεογνά: Κυστική ίνωση και άλλα 29 νοσήματα στο μικροσκόπιο

Ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει και ποια όχι, να βάζετε στο ψυγείο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.