10 λάθη που κάνετε με το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο

Χρησιμοποιείτε συχνά απορρυπαντικό; Υπερφορτώνετε το πλυντήριο; Υπερβάλλετε με το καθαριστικό; Ακόμη και αν πλένετε ρούχα για πολλά χρόνια, αυτά τα απλά λάθη πλυντηρίου είναι πολύ συνηθισμένα.

Αν θέλετε να αποφύγετε τις πετσέτες που μυρίζουν μούχλα, να απομακρύνετε τους λεκέδες και να διατηρήσετε τα λευκά σας πουκάμισα καθαρά, φροντίστε να αποφύγετε αυτά τα 10 συνηθισμένα λάθη στο πλυντήριο.

Μη ξεχάσετε να καθαρίσετε το πλυντήριο σας και ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να το διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση.

10 λάθη που κάνετε με το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο

Μην τρίβετε τους λεκέδες με μανία  

Το τρίψιμο μπορεί να επιδεινώσει τον λεκέ και ενδεχομένως να φθείρει το ύφασμα. Προτιμήστε να ταμπονάρετε, αντί να τρίψετε, δουλεύοντας από έξω προς τα μέσα για να μην εξαπλωθεί ο λεκές.

Στεγνό καθάρισμα  

Τα περισσότερα αντικείμενα που αναγράφουν «στεγνό καθάρισμα» μπορούν να πλυθούν στο χέρι και να στεγνώσουν στον αέρα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται ρούχα με φυσικές ίνες, όπως το λινό και τα περισσότερα μεταξωτά. Πρώτα, θα πρέπει να ελέγξετε την αντοχή του χρώματος: Βρέξτε μια μπατονέτα με λίγο απορρυπαντικό και ταμπονάρετε μια κρυφή ραφή για να δείτε αν βγαίνει βαφή. Αν όχι, προχωρήστε και βουτήξτε το ρούχο σε σαπουνόνερο μόνο μία ή δύο φορές, στη συνέχεια ξεπλύνετε και αμέσως τυλίξτε το σε μια πετσέτα για να αφαιρέσετε την υγρασία.

Μην αφήνετε ανοιχτά τα φερμουάρ  

Τα μεταλλικά δόντια του φερμουάρ μπορεί να χαλάσουν τα ευαίσθητα ρούχα που πλένονται μαζί τους. Η λύση είναι απλή: Βεβαιωθείτε ότι έχετε τραβήξει τα φερμουάρ πριν τα ρίξετε στο πλυντήριο. Για να εξασφαλίσετε ένα ακόμη επίπεδο προστασίας για τα ιδιαίτερα ευαίσθητα κομμάτια, σκεφτείτε να τα πλύνετε μέσα σε μια διχτυωτή σακούλα πλυντηρίου.

Μην χρησιμοποιείται πολύ απορρυπαντικό  

Το πολύ απορρυπαντικό μπορεί να παγιδεύσει τη βρωμιά σε σημεία των ρούχων που δεν ξεπλένονται εύκολα, όπως κάτω από τον γιακά, οδηγώντας σε συσσώρευση βακτηρίων.

Η λύση: Το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο είναι πολύ εύκολο. Χρησιμοποιήστε μόνο τη μισή ποσότητα απορρυπαντικού από ό,τι συνήθως και, στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά την ποσότητα αυτή εάν τα ρούχα σας δεν βγαίνουν τόσο καθαρά όσο θα θέλατε.

Μην πλένετε τα πουκάμισα κουμπωμένα  

Το κούμπωμα των πουκαμίσων πριν από το πλύσιμο φαίνεται καλή ιδέα, αλλά μπορεί να προκαλέσει φθορές στα κουμπιά και τις κουμπότρυπες, οδηγώντας σε πρόωρο σπάσιμο τους. Αφιερώστε χρόνο για να ξεκουμπώσετε τα κουμπιά πριν ρίξετε τα ρούχα στο πλυντήριο (ή στο καλάθι).

Μήπως δεν έχετε τοποθετήσει σωστά το ίδιο το πλυντήριο;

Αν το πλυντήριο σας δεν είναι σε οριζόντια θέση, οι κραδασμοί μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο δάπεδο και να φθείρουν πρόωρα βασικά εξαρτήματα του. Τοποθετήστε ένα επίπεδο πάνω στο πλυντήριο και ρυθμίστε ανάλογα τα πόδια του μηχανήματος, τα οποία συνήθως βιδώνουν προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Μην αφήνετε κλειστό το πλυντήριο με τα πλυμένα ρούχα  

Σε μερικούς αρέσει να περιμένουν μια ώρα μετά το τέλος ενός κύκλου πλύσης πριν βάλουν νέο πλυντήριο. Στην πραγματικότητα, όμως, το να βάζετε το ένα πλυντήριο μετά το άλλο είναι έξυπνο και αποτελεσματικό. Σας επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε τη θερμότητα που διατηρείται από τον προηγούμενο κύκλο, μειώνοντας τη χρήση ενέργειας.

Μην αγνοείται τις ρυθμίσεις του στεγνωτηρίου

Προτιμήστε να διπλώνετε τα ρούχα όταν είναι ακόμα «ζεστά», απευθείας από το στεγνωτήριο.

Απλώστε γρήγορα κάθε ρούχο, ώστε να μην δημιουργηθούν ζάρες. Αν δεν έχετε χρόνο να διπλώσετε αμέσως τα ρούχα, τινάξτε τα και τοποθετήστε τα απλώς καλάθι της μπουγάδας, το ένα πάνω στο άλλο.

Προσοχή με τις κάλτσες  

Τοποθετήστε πρώτα τις κάλτσες στο δοχείο του πλυντηρίου, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν πάνω σε άλλα ρούχα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια πολύ μεγάλη διχτυωτή σακούλα πλύσης, ώστε να μην εξαφανιστεί ”μυστηριωδώς” καμία από τις κάλτσες σας.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το πλυντήριο  

Η συσσώρευση χνουδιών μπορεί να φράξει τον αγωγό του πλυντηρίου με την πάροδο του χρόνου. Επίσης μία φορά το χρόνο, αποσυνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα από το πίσω μέρος του στεγνωτηρίου και καθαρίστε με μια μακριά βούρτσα για να τα απομακρύνετε.

Διαβάστε επίσης

Έξυπνα κόλπα για να μην μυρίζουν τα παπούτσια σας

Οδοντόβουρτσα: Πότε πρέπει να την αλλάζουμε και γιατί δεν πρέπει να την μοιραζόμαστε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.