Από την καρδιά των φυτών… στο σώμα και στην ψυχή των ανθρώπων – Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια

Από το Πακιστάν μέχρι την Αίγυπτο και από την αρχαία Ελλάδα μέχρι την Κίνα και τις Ινδίες όλοι γνώριζαν να αξιοποιούν τις δυνάμεις της φύσης, στηριζόμενοι στις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα αιθέρια αλλά και των φυτικά έλαια. Και σίγουρα, κάτι περισσότερο θα ήξερε η Κλεοπάτρα, που μέσα στα περίφημα λουτρά της, τα πλημμυρισμένα με αιθέρια έλαια φρόντιζε -όχι μόνον την υγεία της- αλλά και την ομορφιά της. Και την καλή της διάθεση. Αφού τα βότανα με την ευωδιά τους δεν προστατεύουν μόνον το νευρικό μας σύστημα, αλλά γιατρεύουν και τις αδιαθεσίες μας.

Θα αδικούσαμε, όμως, το Γαληνό, αν δεν αναφέραμε εδώ, ότι αυτός ήταν ο πρώτος που μίλησε για τις τέσσερις «διαθέσεις» του ανθρώπινου οργανισμού και ο πρώτος, που ταξινόμησε τα βότανα, ανάλογα με την επίδρασή τους , σε θερμά, ψυχρά, υγρά ή ξηρά.
Από τότε, βέβαια, τα χρόνια κύλησαν γρήγορα και φθάσαμε χωρίς να το καταλάβουμε στο σήμερα και στους γρήγορους ρυθμούς του! Και έτσι στην προσπάθειά μας να βρούμε κάποια ήπια πηγή …ηρεμίας , ευχαρίστησης και απόλαυσης, ανασύραμε παλιές συνταγές και -ηθελημένα ή αθέλητα- άνοιξε μπρος μας διάπλατα ο θαυμαστός κόσμος των φυτών και η τέχνη της αρωματοθεραπείας!

Αν και συνήθως τα αρώματα χρησιμοποιούνται κυρίως για αισθητικούς λόγους, εντούτοις είναι πολύ σημαντικά και τα αποτελέσματα της χρήσης τους για παθολογικά αίτια. Με αποτέλεσμα, μέρα με τη μέρα, η αρωματοθεραπεία να κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ….γυναικείες καρδιές, αφού , όπως έχει αποδειχτεί, στην πλειονότητά τους γυναίκες από 35 μέχρι 45 χρονών που εμφανίζουν αλλεργία στα φάρμακα και έχουν ταλαιπωρηθεί από τις παρενέργειες και την αναποτελεσματικότητά τους, καταφεύγουν στον «πράσινο» αυτό δρόμο της ιατρικής.

Σήμερα, η ποικιλία των βοτάνων και των φυτών με θεραπευτικές ιδιότητες είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Μόνο η δυτική βοτανοθεραπεία χρησιμοποιεί τουλάχιστον χίλια ευρωπαϊκά βότανα , καθώς επίσης και εκατοντάδες άλλα που φύονται στην Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία. Με πρώτη, λοιπόν, ύλη τα βότανα αυτά και με το αρμονικό πάντρεμα της παραδοσιακής τεχνικής της αρωματοθεραπείας και της σύγχρονης τεχνογνωσίας παρασκευάζονται σήμερα μοναδικά προϊόντα προσώπου και σώματος , που μπορούν να …λύσουν αποτελεσματικά εξειδικευμένα προβλήματα-όχι μόνον ομορφιάς-αλλά και υγείας.

Βότανα υγείας

Βασιλικός: Με τα πράσινα φυλλαράκια του και το γνωστό έντονο και ευφραντικό άρωμά του, ο βασιλικός θα πρέπει να στολίζει κάθε παραθύρι, κήπο ή βεράντα, γιατί δεν είναι μόνον ένα άριστο χωνευτικό, αλλά και ηρεμιστικό επίσης , ιδιαίτερα για τα παιδιά εκείνα που κοιμούνται δύσκολα. Επίσης, κάνει καλό σε κολικούς, σε βήχα, στηθάγχη, κοκκίτη, ίλιγγο, ημικρανίες και πονοκεφάλους. Ακόμα, ερεθίζει τους γαλακτοφόρους αδένες και βοηθά τις λεχώνες να κατεβάζουν γάλα. Ανακουφίζει , επίσης, στοματίτιδες και άφθες. Συνιστάται ακόμα για αρθρίτιδα, μυικούς πόνους, ιγμορίτιδα, ναυτία, δυσμηνόρροια, γρίπη, κρυολογήματα, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, νοητική κόπωση και νευρική υπερένταση.

Γεράνι: Εκτός από τη λιτή ομορφιά του και τα όμορφα χρώματά του το γεράνι δρα ως αντικαταθληπτικό, αντιαιμορραγικό,αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό, στυπτικό, επουλωτικό, αποσμητικό, διουρητικό, μυκητοκτόνο, αιμαστατικό και επουλωτικό . Επίσης, είναι κατάλληλο για ακμή, λειχήνες, μώλωπες, λιπαρό δέρμα, αμυγδαλίτιδα, γερασμένο δέρμα , κυτταρίτιδα και για προβλήματα εμμηνόπαυσης, προεμμηνορυσιακού συνδρόμου και αιμορραγία της μήτρας.

Δάφνη: Με τα γερά, λογχοειδή πρασινωπά φύλλα του , το αφιερωμένο στον Απόλλωνα φυτό, δεν έστεψε στο πέρασμα των αιώνων μόνον αθλητές, ποιητές και αυτοκράτορες, αλλά έχει και αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης, δρα και ως αντι-μολυσματικό, αντιρευματικό, μυκητοκτόνο, βακτηριοκτόνο και διουρητικό. Δυναμώνει επίσης τα μαλλιά και ενισχύει την κυκλοφορία της λέμφου .Χρησιμοποιείται για λιπαρά και αδύνατα μαλλιά σε λάδι, σε ανθόνερο και σε αλκολούχο διάλυμμα. Χρησιμοποιήστε το αιθέριο αυτό έλαιο μόνο διαλυμένο μέσα σε λάδι ή καλλυντικό και σε ελάχιστες δόσεις.

Δεντρολίβανο: Η λιβανωτίς των αρχαίων Ελλήνων και το ροσμαρίνον ( η δροσιά της θάλασσας) των Λατίνων , φυτρώνει σε αγρούς κοντά στη θάλασσα. Τονωτικό του νευρικού συστήματος και διεγερτικό του κυκλοφορικού συστήματος, δρα επίσης και ως αναλγητικό , αντιμικροβιακό, αντιρευματικό, παρασιτοκτόνο και χωνευτικό. Επίσης, χρησιμοποιείται ακόμα στη ακμή, σε κιρσούς, μυικούς πόνους, εκζέματα και ηπατικές δυσλειτουργίες.

Δυόσμος: Εκτός από τη φρεσκάδα που δίνει στις σαλάτες και τους κεφτέδες μας , δε θα πρέπει να λείπει από τα φαγητά μας. Είναι άφυσο, αντισπασμωδικό, εφιδρωτικό, αντιεμετικό, νευροτονωτικό, αντισηπτικό και αναλγητικό. Διεγείρει την έκκριση της χολής και άλλων πεπτικών υγρών. Επίσης, βοηθά στην απαλλαγή των εμετών της εγκυμοσύνης και της ναυτίας στα ταξίδια .Θεωρείται θαυματουργός στη θεραπεία της κολίτιδας και της νόσου Crohn .Πολύτιμος επίσης, για την αντιμετώπιση πυρετών, ιδιαίτερα από κρυολογήματα και γρίπη.

Λεβάντα: Πολυτραγουδισμένη και ευωδιαστή δρα και ως αναλγητικό, αντικαταθληπτικό, αντιμικροβιακό, αντιρευματικό, επουλωτικό, κατευναστικό. Επίσης, είναι αποτελεσματική για δερματικά προβλήματα, λουμπάγκο, μυικούς πόνους, διαστρέμματα, άσθμα, βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, κ. ά. Ωφελεί, όμως, και σε περιπτώσεις υπέρτασης, ημικρανιών, ιλίγγων και νευρικής υπερέντασης.

Λουίζα: Πίνεται σαν υγιεινό τσάι που βοηθά και στο αδυνάτισμα. Είναι φυτό τονωτικό, ευστόμαχο και αντιπυρετικό. Είναι ακόμα καταπραϋντικό των νεύρων και ανακουφίζει τους νευρικούς πονοκεφάλους ,καθώς και τους πόνους στα αυτιά. Δρα ως αποτοξινωτικό , αντισπασμωδικό , ηπατοχολικό και αντισηπτικό. Επίσης καταπραϋνει τους βρόγχους και τη ρινική κοιλότητα.

Ρίγανη: Με τη δυνατή και μεθυστική ευωδιά της ανοίγει την όρεξη , ενώ ανακουφίζει και από το βήχα, τη βρογχίτιδα,τους ρευματισμούς, την κυτταρίτιδα, την αμηνόρροια και τις εντερικές λοιμώξεις .Πρόκειται ,επίσης, και για ένα καλό αφροδισιακό, αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο , απεκκριτικό και τονωτικό.

Φτιάχνουν τη διάθεση

  • Η μαντζουράνα, αφού πρόκειται για ένα βότανο αγχολυτικό, ηρεμιστικό, ελαφρό υπνωτικό , που βοηθά στη νευρική κατάπτωση.
  • Το μελισσόχορτο: Βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς. Καλμάρει τους παλμούς. Απαλλάσσει από το άγχος. Εξαφανίζει τους πονοκεφάλους που οφείλονται σε νευρικά αίτια και θεραπεύει τη νευρική κατάθλιψη.
  • Το πορτοκάλι: Το όμορφο και εύγευστο αυτό εσπεριδοειδές -πέρα από τη τροφή του σε βιταμίνη C, μας βοηθά επίσης να αναπτύξουμε τα συναισθήματα χαράς και να αποδιώξουμε τη λύπη. Γι αυτό είναι θαυμάσιο για νευρικά άτομα, αγχωτικά, νευρασθενικά , υστερικά και επιληπτικά.
  • Το υπερικό: Αντιφλεγμονώδες , στυπτικό , επουλωτικό και ηρεμιστικό το βότανο αυτό, όταν ληφθεί εσωτερικά , έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση.

Πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε ότι:

• Το αιθέριο έλαιο είναι η αληθινή ουσία (η ψυχή ) ενός φυτού και αποσπάται συνήθως με απόσταξη, με ατμό. Το κάθε φυτό παράγει το δικό του μοναδικό αιθέριο έλαιο – που προέρχεται από βότανα, καρυκεύματα, ρητίνες, φύλλα ή άνθη.
• Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες , καθώς και για το ευχάριστο άρωμά τους.
• Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά επίπεδα-σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό και είναι ιδανικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, αλλά και μόνα τους.
• Τα αιθέρια έλαια συνιστάται να διαλύονται προτού χρησιμοποιηθούν πάνω στο σώμα.
• Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκέτη για συγκεκριμένες εφαρμογές.
• Τα έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό, αλλά χωρίς να γίνεται υπέρβαση της προτεινόμενης αναλογίας.
• Ο φαρμακοποιός σας είναι ο πιο κατάλληλος και έμπειρος άνθρωπος για να σας συμβουλεύσει για οτιδήποτε θέλετε να προμηθευτείτε ή να παρασκευάσετε μόνοι σας. Και, ακόμα καλύτερα, μπορεί να σας το παρασκευάσει ο ίδιος , σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και υποδείξεις.
• Η εσωτερική χρήση των αιθέριων ελαίων γίνεται μόνο κατόπιν συμβουλής ή συνταγής ειδικευμένου αρωματοθεραπευτή ή φυτοθεραπευτή.
• Σπάνια παρατηρούνται αλλεργικές αντιδράσεις στα αιθέρια έλαια.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια

  • ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ : Προσθέστε απλά 3-6 σταγόνες αιθέρια έλαια στο φυτικό αφρόλουτρο-βάση της σειράς «Άνθεια».Μείνετε στο νερό μέχρι 20 λεπτά για να διεισδύσει έτσι το έλαιο στο δέρμα, καθώς εσείς απολαμβάνετε το άρωμα των ατμών. Διαλέξτε έλαια, ανάλογα με τη διάθεσή σας .*Δεντρολίβανο ή φασκόμηλο για να αρχίσει καλά η μέρα σας* Λεβάντα , λουίζα ή μελισσόχορτο για να χαλαρώνετε το βράδυ.
  • ΣΤΟ ΜΑΣΑΖ : Προσθέστε 3 σταγόνες αιθέρια έλαια σε κάθε 6ml από κάποιο βασικό λάδι μασάζ ή στο υδατικό γαλάκτωμα βάσης .Διαλέξτε όποιο έλαιο ταιριάζει στη διάθεσή σας ή στην κατάστασή σας: *Χαμομήλι και λεβάντα μετά την αποτρίχωση * Θρούμπι, φλισκούνι και ξύλο κέδρου για ένα αισθησιακό μασάζ.
  • ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΑΣ : Προσθέστε 4-8 σταγόνες αιθέρια έλαια στο μπολ μιας συσκευής καύσης αιθέριων ελαίων .Γεμίστε το με νερό και βάλτε το επάνω από ένα κεράκι -γρήγορα θα εξαφανίσει κάθε έντονη μυρωδιά .* Δοκιμάστε φασκόμηλο, δάφνη ή ευκάλυπτο για ..να .σκοτώσετε τα μικρόβια στον αέρα *Ή λεμόνι, μανταρίνι ,πορτοκάλι και φλασκούνι για να καθαρίσετε το χώρο σας από τον καπνό του τσιγάρου και να δημιουργήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Διαβάστε επίσης

Γ. Συκιανάκης: Η εμπειρία στο «τιμόνι» της Menarini, οι προτάσεις για το Φάρμακο, η φάρμα και το ψάρεμα

Έρευνα: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα κάνουν το γηρασμένο αίμα να ξανανιώσει

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.