Γ. Συκιανάκης: Η εμπειρία στο «τιμόνι» της Menarini, οι προτάσεις για το Φάρμακο, η φάρμα και το ψάρεμα

Ο Γιώργος Συκιανάκης θεωρείται ηγέτης στην αγορά του φαρμάκου. Όχι μόνο λόγω ικανοτήτων, αλλά και λόγω χαρακτήρα. Ευγενής, πανέξυπνος, με ήθος και ποιότητα, ένας άνθρωπος αυτό που λέμε χαρισματικός, μετρά 46 χρόνια σε αυτόν τον χώρο, τα 34 από τα οποία τα πέρασε στο τιμόνι της φαρμακευτικής εταιρείας Menarini Hellas (ΜΗ). Της εταιρείας που οι περισσότεροι γνωρίζουμε, μεταξύ άλλων, από τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, τα καρδιαγγειακά, αλλά και από τα συμπληρώματα διατροφής.

Πρόσφατα «έριξε αυλαία» στην επιτυχημένη καριέρα του και ήδη η αγορά αναρωτιέται ποιο θα είναι το επόμενό του βήμα. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχει δεχτεί αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Γιατί στελέχη όπως ο κ. Συκιανάκης, με σχεδόν μισό αιώνα εμπειρίας σε τομείς γεμάτους προκλήσεις, όπως το Φάρμακο, έχουν ακόμη να δώσουν πολλά. Εξάλλου ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Menarini Hellas έχει διατελέσει και πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Γ. Συκιανάκης: Ένας αγαπητός πρόεδρος

Μότο του ότι «όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά». Πάντα υπέρμαχος της ομαδικής δουλειάς και της συνεργασίας, κατάφερε να απογειώσει την εταιρεία. Δεν είναι τυχαίο ότι η «μαμά» Menarini δεν ερχόταν για έλεγχο εδώ στην Ελλάδα – υπήρχε εμπιστοσύνη και, άλλωστε, τα αποτελέσματα της επιτυχημένης πορείας με την άνοδο των πωλήσεων δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης.

Κι όλα αυτά καταφέρνοντας να μένει αγαπητός μεταξύ των συνεργατών του, που επί σειρά ετών παρέμεναν πιστοί στο όραμά του. Την τελευταία του ημέρα στο γραφείο οι εργαζόμενοι της Menarini του ετοίμασαν μια μικρή αποχαιρετιστήρια γιορτή, καταφέρνοντας να τον συγκινήσουν, αφού τον ευχαρίστησαν από καρδιάς για όλα αυτά τα χρόνια, που η πόρτα του ήταν ανοικτή για εκείνους.

Εξαιρετικά τα πάει και με τους δημοσιογράφους υγείας. Δεν τους αρνήθηκε τη βοήθειά του ποτέ και πάντα απαντούσε στο τηλέφωνο και έδινε λύσεις…

Μια ανοδική πορεία

Ο κ. Συκιανάκης ανέλαβε τη Menarini το 1989, όταν ο διεθνής φαρμακευτικός όμιλος Menarini εξαγόρασε το 70% της παραδοσιακής φαρμακευτικής βιομηχανίας ΔΑΜΒΕΡΓΗΣ Α.Ε., με παρουσία στην Ελλάδα από το 1935.
Το 1996 η Menarini εξαγόρασε το 100% του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΑΜΒΕΡΓΗΣ Α.Ε., μετονομάζοντας την θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα σε Menarini Hellas A.E.
Από τότε μέχρι σήμερα κυκλοφόρησε στην αγορά πολλά πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα στην Ελλάδα.
Σημαντικές χρονιές ήταν το 2016, οπότε η εταιρεία μπήκε δυναμικά στον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής και το 2020, που μπήκε στον τομέα των δερμοαισθητικών.
Παράλληλα επαναλειτούργησε και η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Guidotti Hellas, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.
Η Menarini Hellas έχει καταφέρει να βρίσκεται μεταξύ των 10 πιο ισχυρών φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα, απασχολώντας 250 εργαζόμενους.

Η φάρμα και η αγάπη για το ψάρεμα

Τα τελευταία χρόνια έχει αγοράσει μια φάρμα έξω από την Αθήνα, που πλέον αποτελεί το ησυχαστήριό του. Μια συνειδητή επιλογή, ένα όνειρο που είχε από χρόνια, να είναι πιο κοντά στη φύση. Εκεί με την οικογένειά του και τα σκυλιά τους χαλαρώνει, ασχολείται με τα δέντρα του και σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις του.

Όμως λατρεύει και το ψάρεμα. Στο άλμπουμ του κινητού του έχει πάρα πολλές φωτογραφίες από σπουδαίες ψαριές, που τις δείχνει περήφανα στους φίλους του, δεχόμενος τα πειράγματά τους με χαμόγελο και έχοντας πάντα μια ωραία ιστορία να αφηγηθεί, κάνοντας το κοινό του να «κρέμεται από τα χείλη του» κάθε φορά.

Ο κ. Συκιανάκης μας παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από τη Menarini Hellas.

Κύριε Συκιανάκη, κάνοντας τον απολογισμό όλων αυτών των χρόνων στην ηγεσία της Menarini Hellas, τι θυμάστε πιο έντονα; Τι είναι αυτό που σας κούρασε και τι σας δυσκόλεψε;

Είναι βέβαιο ότι σε αυτή τη διαδρομή των 34 ετών αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες σε πολλά επίπεδα. Οι δυσκολίες αυτές είχαν σχέση με τις πολλαπλές αλλαγές στο περιβάλλον της φαρμακευτικής αγοράς, με την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας, με τα σκληρά οικονομικά μέτρα, που επέβαλε η Πολιτεία στις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς επίσης και με την αναγκαιότητα πολλαπλών οργανωτικών και λειτουργικών αλλαγών.

Όμως, χάρη στην εξαίρετη συνεργασία, που είχα με τους συναδέλφους μου στην ΜΗ, στον τρόπο που εργαστήκαμε στην καθημερινότητα αλλά και στην ικανή οργάνωση που είχαμε, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα υπήρχαν.

Οι συνεργάτες σας μιλούν για σας με τα καλύτερα λόγια. Πώς το καταφέρατε αυτό;

Χαίρομαι που οι συνεργάτες μου μιλούν για μένα με τα καλύτερα λόγια, τους ευχαριστώ πολύ, με τα ίδια καλά λόγια μιλάω κι εγώ για εκείνους. Αναπτύξαμε μία ιδιαίτερα καλή επαγγελματική σχέση με κοινούς στόχους και οράματα και παράλληλα μια μεγάλη εκτίμηση μεταξύ μας από κάθε άποψη. Αυτό ήταν ίσως και ένα στοιχείο, που συνέβαλε στην καλύτερη δυνατή λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και στην επίτευξη των στόχων.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να φτάσει να γίνει πρόεδρος εταιρείας και τι για να πετύχει;

Να έχει όραμα, να είναι καινοτόμος, να συνεργάζεται, να επικοινωνεί και να αντιλαμβάνεται. Η επιτυχία συνδυάζεται με μια ευνοϊκή συγκυρία γεγονότων και κάποια στοιχεία που πρέπει να διαθέτει κάποιος ηγέτης, με την καλή συνεργασία, με την υιοθέτηση κάποιων πρωτοπόρων ιδεών, με τη δυνατότητα εξαίρετου περιβάλλοντος εργασίας, αλλά και με την ικανότητα επίλυσης όλων των σημαντικών προβλημάτων.

Αφήσατε την Menarini σε μια πολύ δημιουργική περίοδο, σε φάση ανόδου.

Η Menarini Hellas ήταν και παραμένει μία οικονομικά εύρωστη εταιρεία, ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής λειτουργίας και της ανάπτυξής της.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου αυτή την περίοδο;

Η κατάσταση είναι δύσκολη στον χώρο του φαρμάκου. Ο πληθυσμός γηράσκει και οι ανάγκες μεγαλώνουν, η επιστήμη προχωρά με γοργά βήματα, η ανακάλυψη ασθενειών και συνοδών νοσημάτων είναι ευκολότερη και όλα αυτά οδηγούν στην αυξημένη ανάγκη περίθαλψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Πολιτεία και φορείς, καθώς και εκπρόσωποι συνδέσμων φαρμακευτικών εταιρειών θα πρέπει να αναλύουν τις ενσκύπτουσες καταστάσεις, να συνεργάζονται στενότερα και να δίνουν λύσεις για την υγιή λειτουργία των επιχειρήσεων και για τη μέγιστη δυνατή προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Πού σας βρίσκει η επόμενη μέρα;

Προς το παρόν σε φάση χαλάρωσης και περισυλλογής για την επόμενη μέρα.

Αγαπάτε πολύ τη θάλασσα και η “πιάτσα” λέει ότι είστε δεινός ψαράς. Ισχύει ότι στο κυνήγι και στο ψάρεμα λέγονται τα μεγαλύτερα ψέματα;

Εννοείται.

Πείτε μας δυο λόγια για τη φάρμα, την οποία διατηρείτε εκτός Αθηνών…

Πράγματι διατηρώ μια μικρή φάρμα στην περιοχή του Κουβαρά, όπου εκεί ξεκουράζομαι, σκέφτομαι και περισυλλογίζομαι τα μελλούμενα.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια από τώρα;

Δέκα χρόνια μεγαλύτερο και ελπίζω καλύτερο.

Πηγή: mononews.gr

Διαβάστε επίσης

Ντ. Ψαλτοπούλου: Η πρόσληψη φυλλικού οξέως στην εγκυμοσύνη μειώνει την πιθανότητα καρκινογένεσης στα παιδιά

Έρευνα: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα κάνουν το γερασμένο αίμα να ξανανιώσει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.