Έρευνα: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα κάνουν το γηρασμένο αίμα να ξανανιώσει

Η έρευνα, όμως, είναι αποκαλυπτική. Τα αντιφλεγμονώδα φάρμακα κάνουν το γερασμένο αίμα να ξανανιώσει, σύμφωνα με μελέτη. Κι εκεί που όλοι ψάχναμε το ελιξίριο της νεότητάς μας σε κρέμες, ειδικά διατροφικά προγράμματα και ινστιτούτα, έρχεται ένα φάρμακο για την αρθρίτιδα να γίνει το μέσο για την αναστροφή της γήρανσης, σύμφωνα με όσα λένε οι επιστήμονες.

Το Anakinra, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπορεί επίσης να σταματήσει τη φλεγμονή του μυελού των οστών – μια βασική αιτία γήρανσης του αίματος.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι είναι δυνατό να αναζωογονηθεί το αίμα σε πιο ώριμους ασθενείς με την έγχυση αίματος νεότερων και υγιέστερων ανθρώπων, αλλά η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια.

Νέα μελέτη

Όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη μπορεί να βρήκαν έναν τρόπο να ανανεώσουν το γηρασμένο αίμα χωρίς να το μεταγγίσουν από άλλους ανθρώπους.

Το Anakinra, που πωλείται με την επωνυμία Kineret και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπορεί να είναι σε θέση να αναστρέψει ορισμένα μέρη της γήρανσης στο αιμοποιητικό σύστημα, το οποίο παράγει το αίμα μας.

Το Anakinra, ένα φάρμακο για την αρθρίτιδα, μπορεί να εμποδίσει τη φθορά του αίματος σταματώντας τη φλεγμονή του μυελού των οστών, όπου παράγεται το αίμα.

Τα βλαστοκύτταρα, τα οποία ζουν στο μυελό των οστών, είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αίματος στο σώμα κάποιου.

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα δημιουργούν όλο και λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια και ανοσοκύτταρα, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η αναιμία, ακόμη και ο καρκίνος.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Cell Biology, διαπίστωσε ότι στα ποντίκια, το αιμοποιητικό σύστημα φλεγμένεται σε σημείο φθοράς και προκαλεί τη μη σωστή λειτουργία των βλαστοκυττάρων του αίματος.

Το μήκος των γονιδίων καθορίζει πόσο καιρό θα ζήσετε

Μια σημαντική γενετική ανάλυση ανθρώπων, τρωκτικών και ψαριών έδειξε ότι το μήκος του DNA τους συνδέεται άμεσα με τη βιολογική τους ηλικία.

Η φθορά του μυελού των οστών είναι μια βασική αιτία της γήρανσης, αλλά το anakinra είναι σε θέση να την εμποδίσει, αποτρέποντας την εμφάνιση της φλεγμονής από την αρχή.

Η ερευνητική ομάδα εξετάζει εάν το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και στους ανθρώπους και ελπίζει να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές.

Η Emmanuelle Passegué, διευθύντρια του Columbia Stem Cell Initiative και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η θεραπεία ηλικιωμένων ασθενών με αντιφλεγμονώδη φάρμακα που εμποδίζουν τη λειτουργία της IL-1B θα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλύτερης παραγωγής αίματος».

Το Anakinra χορηγείται σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή αρθρίτιδα που δεν έχουν βελτίωση μετά τη χρήση άλλων θεραπειών.

Όταν χρησιμοποιείται για την αρθρίτιδα, χορηγείται ως καθημερινή ένεση. Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας.

Αντιγηραντική βιοτεχνολογία

Η αντιγηραντική βιοτεχνολογία έχει γίνει μια πολύ δημοφιλής επενδυτική οδός για δισεκατομμυριούχους τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι ίσως και να μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν μέχρι τα 150.

Η ιατρική πρόοδος τον περασμένο αιώνα έχει ήδη οδηγήσει τους ανθρώπους σε πλούσια έθνη να ζουν μέχρι τα 80 τους, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Bryan Johnson, 45 ετών, ξοδεύει 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε μια ομάδα πάνω από 30 γιατρών και άλλων ειδικών που επιβλέπουν και δοκιμάζουν νέες φόρμουλες σχεδόν σε κάθε όργανό του. Στόχος τους είναι να μετατρέψουν το σώμα του σε εκείνο ενός 18χρονου.

Και ο ιδρυτής και ο δισεκατομμυριούχος πίσω από την Coinbase, μια αμερικανική εταιρεία που ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα, αναζητά τη “θεραπεία” της γήρανσης και χρησιμοποιεί τη μηχανική εκπαίδευση ως μέσο.

Τέλος, στην ίδια κατεύθυνση, οι δισεκατομμυριούχοι Τζεφ Μπέζος και Γιούρι Μίλνερ χρηματοδοτούν επίσης μια startup εταιρεία βιοτεχνολογίας «αναζωογόνησης» με στόχο να ανακαλύψουν έναν τρόπο αντιστροφής της γήρανσης.

Διαβάστε επίσης

Ντ. Ψαλτοπούλου: Η πρόσληψη φυλλικού οξέως στην εγκυμοσύνη μειώνει την πιθανότητα καρκινογένεσης στα παιδιά

ΠΦΣ: Νέα περίοδος αποζημίωσης για τη διαχείριση μολυσματικών αποβλήτων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.