Εύκολοι τρόποι να καθαρίσεις γρήγορα και σωστά το σφουγγάρι κουζίνας

Όπως έχει αποδειχθεί το σφουγγάρι της κουζίνας είναι το πιο βρώμικο πράγμα που έχετε στο σπίτι σας. Και αυτό διότι, έχει πολλές γωνίες και σχισμές, ώστε να καθαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερους παθογόνους παράγοντες, με τη διαφορά ότι μερικοί από τους μικροοργανισμούς μπορούν να σφηνωθούν ανάμεσα σ’ αυτές τις σχισμές», λέει στην Washington Post, ο δρ Phlip Tierno, κλινικός καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Langone στη Νέα Υόρκη.

Οι άνθρωποι απλώς ξεπλένουν τα σφουγγάρια τους, αλλά κανονικά θα έπρεπε να τα αποστειρώνουν. Κι αυτό είναι κάτι που δεν κάνουν», συμπληρώνει.

Όταν σκουπίζετε τα υπολείμματα τροφών από τα βρώμικα πιάτα, από τον δίσκο κοπής και τον πάγκο σας, όλα τα παθογόνα μπορεί να γεμίσουν τις τρύπες του υγρού σφουγγαριού που βρίσκεται στο νεροχύτη σας. Το σφουγγάρι θα πρέπει να κρεμαστεί κάπου και να μείνει εκεί σταθερό μέχρι την επόμενη χρήση και όχι να παραμείνει μέσα σε νερό, γιατί τα νέα βακτήρια αναπτύσσονται με εκπληκτικούς ρυθμούς, κάθε 20 λεπτά, όπως λέει ο Tierno.

O δίσκος κοπής είναι μια άλλη περίπτωση όπου συγκεντρώνονται βακτήρια. Αν έχετε κόψει ένα κομμάτι ωμό κρέας, συνήθως σκουπίζετε το αίμα και ό,τι άλλο υγρό έχει συγκεντρωθεί εκεί. Συνήθως το πιο συνηθισμένο βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στην επιφάνειά του είναι η σαλμονέλα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και τα λαχανικά μένουν στο απυρόβλητο. Ακόμα και οι φυτικές ύλες μπορεί να περιέχουν αυτά τα μικρόβια. Τα λαχανικά θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί με E.coli, ορισμένα στελέχη του οποίου προκαλούν διάρροια. Το βακτήριο E.coli μπορεί να γίνει η αιτία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος αλλά και πνευμονίας», λέει ο Τierno.

«Λόγω της κατασκευής τους, τα σφουγγάρια παρέχουν καταφύγιο για οποιονδήποτε αριθμό και ποικιλία μικροβιολογικών οργανισμών, πολλοί από τους οποίους μπορεί να είναι παθογόνοι», σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων των ΗΠΑ της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, ένα μη δεσμευτικό έγγραφο που προορίζεται ως πρότυπο για τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις όταν θεσπίζοντας τους δικούς τους κανονισμούς σε χώρους λιανικής και εξυπηρέτησης τροφίμων. Εκτός από τα παθογόνα που μεταδίδονται από τα τρόφιμα, οι ζύμες και οι μούχλες μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα σφουγγάρια.

«Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν ξέρουν πώς να χειρίζονται σωστά ένα σφουγγάρι όταν πρόκειται για τη συντήρησή του», λέει ο Jason Bolton, καθηγητής επέκτασης και ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων στο University of Maine Cooperative Extension.

Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το σφουγγάρι

Ο Bolton λέει ότι είναι απαραίτητο να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε το σφουγγάρι σας τακτικά, ιδανικά κάθε μέρα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό είτε με θερμότητα είτε με χημικά μέσα. Αρχικά, πλύνετε το σφουγγάρι με ζεστό νερό και σαπούνι. Το πιο εύκολο επόμενο βήμα είναι να το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 1 λεπτό. Βεβαιωθείτε ότι το σφουγγάρι είναι ακόμα υγρό — πολύ στεγνό και μπορεί να πάρει φωτιά — και να μην περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως στο πλυντήριο, που μπορεί να σπινθήρα. (Φροντίστε να προσέχετε και τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς δεν συνιστούν όλες οι μάρκες το φούρνο μικροκυμάτων.) Αφήστε το σφουγγάρι να κρυώσει πριν το χειριστείτε, καθώς θα είναι ζεστό.

Η άλλη μέθοδος που προτιμά μετά το πλύσιμο είναι να μουλιάσει το σφουγγάρι σε διάλυμα χλωρίνης. Επειδή η φόρμουλα για την αραίωση του λευκαντικού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν, την εν λόγω επιφάνεια και αυτό που προσπαθείτε να απολυμάνετε, ο Bolton λέει να ελέγξει τις οδηγίες της ετικέτας για το λευκαντικό. Υποθέτοντας ότι το λευκαντικό σας είναι 8,25 τοις εκατό υποχλωριώδες νάτριο, θα χρειαστείτε 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού ανά τέταρτο ζεστού νερού. Μουλιάστε το σφουγγάρι σε αυτό το διάλυμα για 1 λεπτό.

Μόλις καθαρίσετε σωστά το σφουγγάρι σας θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας. Μετά από όλους αυτούς τους καθαρισμούς έχετε αγγίξει πολλά από τα μικρόβια που είχαν βρωμίσει το σφουγγάρι σας σε πρώτη φάση και για το λόγο αυτό το πλύσιμο των χεριών σας κρίνεται απαραίτητο.

Διαβάστε επίσης 

Πώς να καθαρίσετε τα λευκά παπούτσια χωρίς χλωρίνη

Πώς ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, μπορεί να ενισχύσει την ψυχική σας υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.